Az örökifjú Buffon a világ legjobb kapusának a helyére pályázik

A hosszú sikerlistával büszkélkedő Gianluigi Buffon 44 évesen újabb mérföldkőhöz érkezett el a karrierjében, szombaton a futballisták között elsőként ötszázadik mérkőzését hozta le kapott gól nélkül. Az olasz másodosztályban szereplő Parma hálóőre egyelőre nem gondolkozik a visszavonuláson, sőt a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon is szerepelne a nemzeti csapattal.

Magyar Nemzet
2022. 02. 06. 17:17
Buffon, Gianluigi
Párizs, 2018. december 3. Gianluigi Buffon olasz válogatott labdarúgó, a Paris St Germain francia klub kapusa érkezik az év legjobb futballistájának odaítélt Aranylabda-díj átadóünnepségére Párizsban 2018. december 3-án. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gianluigi Buffon csapata, a Parma szombaton a Benevento otthonában vendégeskedett a Serie B 21. fordulójában. A mérkőzés az eredmény miatt aligha maradna emlékezetes, hiszen 0-0-s döntetlennel ért véget a találkozó, azonban a világbajnok veterán hálóőr pályafutásában fontos mérföldkövet jelentett, hiszen ez volt az ötszázadik alkalom, amikor nem kapott gólt egy meccsen. Ilyen rekorddal más futballista nem büszkélkedhet.

A 44 éves kapus 1127. felnőtt mérkőzését játszotta le szombaton, a Juventusnál 322, a Parmánál eddig 92, az olasz válogatottal 77, a Paris Saint-Germainnál pedig kilenc „clean sheet” szerepel a neve mellett.

Buffon 653 alkalommal lépett pályára az olasz élvonalban, ezzel csúcstartó, emellett kilencszer nyerte meg Serie A-t, ötször az Olasz Kupát, hatszor az olasz Szuperkupát, egyszer az UEFA-kupát (ma már Európa-liga), illetve 2006-ban világbajnok lett az olasz válogatottal. Bár a Juventusszal három alkalommal is döntőbe jutott a Bajnokok Ligájában, ez a serleg hiányzik az olasz klasszis gyűjteményéből. 

Gondolhatnánk, hogy ilyen eredménylistával, 44 évesen már a visszavonuláson jár Buffon esze, de nem lenne igazunk. A kapus idén a Parma minden bajnokiján védett, tizennyolc hónap van hátra a klubbal aláírt szerződéséből, és most abban reménykedik, hogy teljesítményével felkelti Roberto Mancini szövetségi kapitány figyelmét, aki válogatott behívót küld neki, így 2018 után először újra szerepelhetne a nemzeti csapatban. Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott a La Gazetta dello Sport lapnak:

– Ha Olaszország nem jut ki a 2022-es világbajnokságra, akkor talán majd a későbbi tornákon játszhatok. Nem lepne meg, ha negyvennyolc évesen is elég fitt lennék. Michael Jordan sem zárta ki, hogy ötvenéves korában is játsszon, és meg tudom érteni őt. Mi szavak helyett a pályán nyújtott teljesítményünkkel bizonyítunk – magyarázta.

Az Európa-bajnok Olaszország egyenes ágon nem jutott ki a katari vb-re, tavasszal pótselejtező vár rá, ahol előbb Észak-Macedónia, majd Portugália vagy Törökország válogatottját kellene legyűrnie a részvételért. Azzal a 176-szoros válogatott Buffon is tisztában van, hogy ő abban az esetben sem lesz ott az utazókeretben, ha a Squadra Azzurra kvalifikálja magát.

– Az igazság az, hogy azért nem vonultam vissza még, mert olyan dolgokra vagyok képes, amikre mások nem. De megértem, hogy Katarban semmiképp sem lehetek ott. Ez így most rendben van, tiszteletben kell tartanom egy olyan okos férfi döntéseit, mint Roberto Mancini – hízelgett befejezésül az olasz szövetségi kapitánynak Buffon.

Más kérdés, hogy a veterán játékosnak igencsak nehéz dolga lenne, ha a 2021-ben az IFFHS (a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet) által az év legjobb kapusának választott Gianluigi Donnarummát szeretné kiszorítani az olasz válogatott kezdőcsapatából.

Borítókép: Gianluigi Buffon 2018-ban (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.