Christian Eriksen visszatért, pályán volt az újraélesztett dán labdarúgó

Az angol bajnokság alsóházi mérkőzésén, a Brentford–Newcastle meccsen tért vissza a pályára Christian Eriksen, a tavaly nyári Eb-n, a Dánia–Finnország mérkőzésen újraélesztett dán labdarúgó.

2022. 02. 26. 18:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a bemelegítésnél lehetett sejteni, hogy megható pillanatnak lesznek tanúi a Méhecskék stadionjába látogató szurkolók. Thomas Frank, a Premier League alsóházában, a 14. helyen szerénykedő Brentford edzője tegnap jelezte, hogy a Newcastle United ellen visszatér a télen igazolt Akiről nem nagyon gondoltuk volna 2021 júniusában, hogy valaha futballozhat, miután a Dánia–Finnország meccsen a pályán élesztették újra.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán; az Inter jelezte, hogy a hatályos olasz szabályok szerint Eriksen nem futballozhat a Serie A-ban, a középpályást ugyanakkor tárt karokkal várta a Brentford.

Az angol kiscsapat januárban igazolta le a dán játékost, az edzője pedig eldöntötte, hogy a Newcastle ellen jön el a várva várt pillanat. 

Eriksen a tizenegyedik perctől kezdve sejtette, hogy előbb-utóbb biztosan pályára kell lépnie. Illetve ez így nem teljesen fedi a valóságot, hiszen a dán középpályás edzője, Thomas Frank tegnap jelezte, hogy a Newcastle ellen mindenképpen játszani fog. A kérdés csak az volt, mennyit. Visszatérve a 11. percre: ekkor kapott piros lapot Eriksen csapattársa, a szándékos taposásért kiállított Josh Dasilva.  

A kamera olykor Eriksenre szegeződött, de ő nem tett semmi különöset: a kispadon mellette ülő cserejátékosokkal beszélgetett. A közönség sem akarta mindenáron a pályán tudni a dán irányítót, legalábbis ennek nem adott hangot a lelátón. Közepes színvonalú, de nagy iramú meccsen kellett volna lendítenie a csapata játékán a kispadra ültetett, pengés dán játékosnak, aki a félidő utolsó pár percében elindult melegíteni, és miközben átmozgatta a hidegtől elgémberedett izmait, megtapsolta a közönséget. 

Fotó: Europress/AFP/Geoff Caddick

Eriksen edzőjének van dramaturgiai érzéke, Frank nem a szünetben küldte be a honfitársát. Várt a cserével hét percet, így a közönségnek volt ideje felkészülni a nap legjelentősebb eseményére.

Az 52. percben érkezett el az a pillanat, ami a tavalyi Eb-n még teljesen távolinak, szürreálisnak tűnt. Ki gondolt arra, hogy az a játékos, aki a pályán esett össze a tavalyi Eb-n, egyáltalán életben marad, nem hogy valaha futballozzon. 

A nézők meghatottan tapsoltak, amikor Eriksen bekocogott a pályára. És ugyanez volt a fogadtatás, amikor kiment a sarokba szögletet rúgni. 

Kár, hogy ő sem tudott segíteni a Brentfordon. Az lett volna a slusszpoén, ha rögtön az első meccsén villant valamit. Mellesleg villantott, a tecnikai tudása semmit sem kopott, csak hát a csapattársak… A Brentford nem ugyanaz, mint az Inter, a Tottenham vagy az Ajax. Játékosokat felesleges lenne sorolni, mert Eriksen bármelyik korábbi csapattársa nagyon kilógna felfelé a jelenlegi iparos együttesből. 

A Brentford hazai pályán 2-0-ra elbukott a Newcastle-lel szemben, és kénytelen volt átadni a 14. helyet a tabellán. Thomas Frankon múlik, hogy adagolja a játékperceket Christian Eriksennek. Az eredményekből kiindulva sokat nem várhat. Eriksenre szükség van – a pályán kívül is.

Borítókép: A pillanat, amikor Eriksen nyolc hónap kihagyás után újra futballozik (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.