Djokovics megszólalt, kész feláldozni a karrierjét az elveiért

Állítása szerint nem oltásellenes Novak Djokovics, ugyanakkor hajlandó arra, hogy további trófeák megnyerésének lehetőségéről is lemondjon, minthogy kényszerítsék a koronavírus elleni vakcina felvételére. Mint ismert, a szerb világelső címvédőként nem indulhatott el az év első Grand Slam-tornáján, miután hosszú hercehurca után visszavonták a vízumát és kiutasították Ausztráliából. Ezzel lemaradt annak lehetőségéről, hogy minden idők legsikeresebb teniszezője legyen a GS-versenyek történetében, helyette Rafael Nadal lett az egyeduralkodó. Djokovics lenyelte a békát, de nem zárja ki, hogy a Roland Garroson és Wimbledonban sem indul el.

Forrás: BBC2022. 02. 15. 7:40
DJOKOVIC, Novak
Melbourne, 2022. január 14. A kilencszeres gyõztes, címvédõ szerb Novak Djokovic megpihen, miközben az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságra készülve edz Melbourne-ben 2022. január 14-én. Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világranglistát vezetõ Djokovic vízumát, aminek alapján kiutasíthatják az országból. A miniszter "egészségügyi és közrendi okokkal" indokolta a döntést, mert a "közérdek ezt kívánja". Az intézkedés alapja, hogy Djokovic feltehetõleg nem oltatta be magát az új koronavírus ellen. MTI/AAP/Diego Fedele Fotó: Diego Fedele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a BBC-nek adott exkluzív interjúban úgy fogalmazott, nem kellene őt az oltásellenes mozgalommal azonosítani, viszont ő hisz abban, hogy az egyéneknek joguk van eldönteni azt, beoltatják-e magukat avagy sem, és nem lenne szabad őket kötelezni a vakcina felvételére.

– Sohasem voltam oltásellenes, de a szabad választás pártján állok, vagyis mindenki dönthesse el maga, mit enged a testébe juttatni – állt ki a véleménye mellett a klasszis, aki elárulta, gyerekként ő is megkapta a kötelező oltásokat.

A szerb világelső teniszező maga sem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával, emiatt nem vehetett részt az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. Pedig a 34 éves sportoló annak tudatában vágott neki a déli túrának, hogy győzelem esetében átugorhatta volna az egyaránt húsz GS-sikerrel rendelkezett svájci Roger Federert és a spanyol Rafael Nadalt. Djokovics azonban oltatlanul utazott ki Ausztráliába, a vízumát visszavonták, majd kiutasították a szigetországból. Nadal élt a vissza nem térő lehetőséggel, s megnyerte a tornát, huszonegy Grand Slam-győzelmével a férfitenisz egyeduralkodója lett.

Djokovicsot bár erősen motiválta, hogy történelmet írhat, a jövőbeli trófeák megnyerésének érdekében sem hajlandó beoltatni magát.

– Hajlandó vagyok megfizetni, ha ez az ára 

– válaszolta, amikor arról kérdezték, elveihez való ragaszkodása érdekében kihagyná-e a Roland Garrost és Wimbledont, az év következő két Grand Slam-tornáját: – A címeknél és minden másnál fontosabb, hogy én döntsek a saját testemről – tette hozzá, majd elárulta, azért reménykedik benne, egyes versenyeken változnak az indulási feltételek, mert szeretne még hosszú éveken keresztül teniszezni.

Bár mint mondja, nem zárkózik el teljesen attól, hogy a jövőben felvegye a koronavírus elleni vakcinát.

– Megértem, hogy az emberek a világon mindent megtesznek azért, hogy féken tartsák a járványt, és remélhetőleg a jövőben véget vessenek a pandémiának.

Politikai okok miatt kellett elhagynia a kenguruk földjét

Az interjú során Djokovics természetesen nem kerülhette el a kitoloncolására vonatkozó kérdéseket, hiszen korábban gyakran keveredett ellentmondásokba. Sokan úgy vélték, „ jól jött” neki, hogy december közepén pozitív eredményt hozott a Covid-tesztje, így mentesülhetett volna az oltási kötelezettség alól az Australian Openen.

– Tudom, hogy sokan kritizáltak emiatt. Hozzám is eljutottak azok a hangok, miszerint szerencsés voltam, kényelmes helyzetbe kerültem azzal, hogy megfertőződtem. De nem szerencsés és nincs kényelmes helyzetben az, aki elkapja a Covidot. Emberek milliói küzdenek a koronavírus következményeivel világszerte, ezért nagyon komolyan veszem ezt. Nem szeretném, ha valaki azt hinné, ügyeskedtem valamivel a saját érdekemben, hogy pozitív legyen a PCR-tesztem eredménye, és így elutazhassak Ausztráliába 

– húzta alá, majd határozott nemmel válaszolt, amikor arról kérdezték tud-e róla, hogy bárki is szabotálta volna a teszteredményét.

Nem látjuk többet így ünnepelni Djokovicsot? A képen a 2021-es Roland Garros megnyerése után. Fotó: Ian Langsdon

A külön elbírálásra vonatkozó kérelmét jóváhagyták az ausztrál hatóságok. Ugyanakkor az egyik dokumentumában szerepelt egy hiba. A szerb klasszis szerint politikai okok miatt utasították ki a kenguruk földjéről.

– Rendkívül szomorú és csalódott voltam amiatt, ahogy az ausztrál utam véget ért. Nem volt könnyű helyzet. 

Az emberek valószínűleg nem tudják, hogy nem azért toloncoltak ki Ausztráliából, mert nem vagyok beoltva, megszegtem bármilyen szabályt, esetleg a vízumkérelmemben véletlenül elkövetett hiba miatt. Mindent jóváhagyott az ausztrál szövetségi bíróság, illetve a bevándorlásügyi miniszter (Alex Hawke – a szerk.). A kitoloncolásom oka az volt, hogy a bevándorlásügyi miniszter úgy látta, jobban teszi, ha visszavonja a vízumomat. 

Ő elképzelhetőnek tartotta, hogy megerősödik miattam az oltásellenesség a városban vagy az országban. Én ezzel egyáltalán nem értek egyet – mondta befejezésül Djokovics.

Borítókép: Novak Djokovics 2022 januárjában az Australian Open helyszínén, amikor még azt hitte, hogy elindulhat a tornán (Fotó: MTI/AAP/Diego Fedele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.