Éremszerzés helyett két nap alatt kétszer csuklott össze a célban

A norvég Ingrid Tandrevoldot mindössze néhány száz méter választotta el a bronzéremtől a pekingi téli olimpiai játékokon, azonban a sílövő a hajrában a versenytársak helyett már a saját testével küzdött vasárnap.

Magyar Nemzet
2022. 02. 13. 16:02
Biathlon - Beijing 2022 Olympic Games
epa09752020 Ingrid Landmark Tandrevold of Norway reacts during the Women's Biathlon 10km Pursuit race at the Zhangjiakou National Biathlon Centre at the Beijing 2022 Olympic Games, Zhangjiakou, China, 13 February 2022. EPA/FILIP SINGER Fotó: FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marte Olsbu Röiseland első helyét senki és semmi sem veszélyeztette a sílövők 10 kilométeres női üldözéses versenyében. A norvég klasszis félperces előnnyel vágott neki a távnak, majd mindössze egyszer rontott a lövészet során, s végül másfél perces előnnyel nyerte meg harmadik aranyérmét Pekingben. 

Mögötte viszont nagy volt a harc a további dobogós helyezésekért. Az ezüstöt a svéd Elvira Öberg szerezte meg, a bronzérem pedig a norvég Tiril Eckhoff ölébe hullott, miután honfitársa, Ingrid Tandrevold a hajrára elkészült az erejével, és az utolsó pillanatokban lecsúszott a dobogóról.

Nagyjából háromszáz méterrel a célvonal előtt Öberg elhúzott Tandrevoldtól, mivel utóbbi nagy hirtelenjében lelassult. Az utolsó energiatartalékait mozgósítva még sikerült bevánszorognia a célba, de közben sorra előzték meg őt az ellenfelei, ezért mindössze a tizennegyedik hely jutott neki a versenyben.

Nem szokatlan látvány, hogy a biatlonisták a célbaérés után magukat a földre vetve pihenik ki a fájdalmaikat, Tandrevold esetében azonban ennél jóval súlyosabb volt a helyzet vasárnap. A 25 éves sportoló ugyanis összeesett – két nap alatt másodszor történt ez meg vele egy verseny befejeztével –, és orvosi felügyelet alatt állt hosszú-hosszú percekig, mielőtt mások támogatása mellett elhagyta volna a verseny helyszínét. 

– Minden erejét bevetette, hogy követni tudja Elvirát – fogalmazott Lars Kolsrud norvég csapatorvos. – A dombra felérve azonban elfogyott az energiája, és nem sokon múlott, hogy egyáltalán beért a célba. Végül sikerült neki, de elmondhatatlanul szomorú volt, és sajnálta, hogy elúszott az érme. Nem veszítette el az eszméletét, viszont semmi ereje nem volt már. Csak annyit mondott nekünk, hogy mindent elrontott.

Tandrevolt az elmúlt három világbajnokságon tagja volt a győztes norvég váltónak, a pekingi olimpián pedig eddig egy ötödik és egy nyolcadik hely a termése. Még két versenyszámban indult volna el Kínában, de a történtek miatt egyelőre nem biztos, hogy részt vesz rajtuk.

– Beszélünk vele, megvizsgáljuk és megbizonyosodunk róla, hogy eleget eszik és iszik ma este. A következő napokban eldöntjük, hogy folytatja-e a versenyzést – tette hozzá Kolsrud.

Eredmények, sílövészet, női üldözéses 10 km

1. Marte Olsbu Röiseland (Norvégia) 34:46.9 perc (1 lövőhiba)

2. Elvira Öberg (Svédország) 1:36.5 perc hátrány (3)

3. Tiril Eckhoff (Norvégia) 1:48.7 p h. (3) 

Sílövészet, férfi üldözéses 12,5 km:

1. Quentin Fillon Maillet (Franciaország) 39:07.5 perc (0 lövőhiba)

2. Tarjei Bö (Norvégia) 28.6 másodperc hátrány (1)

3. Eduard Latipov (Orosz Olimpiai Bizottság) 35.3 (1)

Borítókép: Ingrid Tandrevold (középen) teljesen kimerítette tartalékait (Fotó: EPA/Filip Singer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.