„Kamila Valijevát ütötték-verték és végül megölték”

Ahogyan az várható volt, jelentős visszhangjai vannak a pekingi téli olimpia női műkorcsolyaversenyének, amelyben elindulhatott a doppingolással vádolt, még csak 15 éves Kamila Valijeva. Az előzetesen legnagyobb esélyesnek számító orosz Európa-bajnok a rövid program után még vezetett, de a csütörtöki kűrben nem bírta elviselni a nyomást, összeomlott, és a negyedik helyen zárt. Könnyek között hagyta el a helyszínt. Abban teljes az egyetértés, hogy mindennek nem lett volna szabad megtörténnie.

2022. 02. 18. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint nem akarták, hogy Valijeva induljon a női versenyben, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt elveszítették a keresetüket, így nem volt más lehetőségük. A német sportdiplomata pénteken, egy nappal a női verseny lezárása után kiemelte, hogy a különféle vizsgálatok tekintetében a NOB-nak korlátozott eszközei vannak, ők nem rendőrség, de a fair, tisztességes versenyben minden sportolóra ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni.

– A Valijeva-ügyből fakadnak problémák, beleértve a kiskorúak szereplését a felnőttmezőnyben, és megbeszéléseket kezdünk arról, hogy a jelenlegi korhatár megfelelő-e – mondta a NOB elnöke. Most 15 évesek már indulhatnak a felnőttmezőnyben.

Valijeváról másfél hete derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok nyerték a viadalt –, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. A csapatversenyben Valijeva a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államokat. A doppingesete ezután került nyilvánosságra.

A női versenyt csütörtökön az orosz Anna Scserbakova nyerte, a szintén orosz Alekszandra Truszova lett a második, a japán Szakamoto Kaori pedig a harmadik. A rövid program után még vezető Kamila Valijeva a kűrben már nem bírta elviselni a nyomást, az edzéseken hiába volt meggyőző, a téthelyzetben ezúttal többször hibázott, csak negyedik lett, s zokogott a verseny után.

A női verseny után a korcsolyasport több korábbi nagy csillaga megszólalt. Az amerikai Tara Lipinski – aki 1998-ban, Naganóban 15 évesen lett olimpiai bajnok – úgy véli, nem hozhattak volna ilyen helyzetbe egy fiatal lányt, Valijevának nem lett volna szabad engedélyezni az indulását. De Lipinski elsősorban a Valijevát körülvevő felnőtteket hibáztatja. 

„Meg kellett volna védeniük ettől az egésztől” – szögezte le Lipinski az NBC-nek nyilatkozva.

Az ugyancsak amerikai, vb-3. Johnny Weir azt monda, hogy a női verseny vége a legbizarrabb és legszívszorítóbb szituációt hozta, amit látott az életében, és reméli, hogy ilyen soha többé nem fordul elő a korcsolyasportban. Weir úgy fogalmazott: tönkretettek egy tinédzsert.

Az 1980-as olimpián a férfiak között aranyérmes brit Robin Cousins a BBC kommentátoraként a következőket mondta:

– Valaki úgy gondolta, jobb versenybe küldeni Valijevát, pedig haza is mehetett volna, hogy otthon kivárja, mi lesz a döntés a doppingügyében; tudva, hogy még két olimpia is benne lehetne.

Az azért nem meglepő, hogy oroszok nem magukat hibáztatják, és kettős érzéseik vannak az olimpia női versenye után. Az nagy eredmény, hogy az aranyérem és az ezüst is az övék lett, de Valijeva története miatt nem örülhetnek felhőtlenül.

Az oroszok legendás edzője, Tatjana Taraszova röviden kommentálta a Valijevával történteket:

„Nagyon sajnálom, erre nincsenek szavak… Ütötték-verték, és végül megölték.”

A jégtáncban 2006-ban olimpiai bajnok Tatjana Navka már előre néz:

„Kamila még csak tizenöt éves, de nagyon erős személyiség, és ami most történt vele, még inkább megkeményítheti. Nagyon bízom benne, hogy a csapatversenyben szerzett aranyérmünket nem veszik el, így ő is olimpiai bajok lesz, és folytatja a csodálatos pályafutását.”

Kamila Valijeva a verseny után nem nyilatkozott a médiának, ma pedig már elhagyta Pekinget. A műkorcsolyázók vasárnapi gáláján hat női versenyző lép fel, ő nem is kapott meghívást rá, de ha kap is, aligha fogadta volna el.

Azóta kiderült, hogy a másik síró orosz lány, az ezüstérmes Truszova még a verseny után is megjárta, amikor magára hagyták az éjszakában...

Kínai vezetés a párosoknál

A párosok versenyében a pénteki rövid program után a kétszeres világbajnok kínai Szuj Ven-csing, Han Cung kettős áll az élen. A hazai közönség előtt szereplő duó 84,41 pontot kapott produkciójára, ezzel csak egy hajszállal előzi meg a 84,25 pontos, kétszeres Európa-bajnok orosz Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov kettőst. A harmadik helyen a regnáló világ- és Európa-bajnok orosz Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov duó áll 82,76 ponttal.

Az idei Eb-n hatodik helyezett Scsetyinyina Júlia, Magyar Márk duó nem tudott elindulni, mert Magyarnak a pekingi csütörtöki érkezési PCR-tesztje pozitív lett, így most karanténhotelben várakozik, ráadásul a pénteki tesztje is pozitív eredménnyel zárult. 

Borítókép: Kamila Valijeva könnyek között búcsúzott az olimpiától (Forrás: Twitter/Спорт-Экспресс)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.