„Talán reggel arra riadok fel, hogy van még egy meccsünk”

Svédország nyerte a pekingi téli olimpia férficurlingtornájának döntőjét. A britek elleni sikerrel a világbajnoki és Eb-aranyak tekintetében már rekorder Niklas Edin végre az ötkarikás játékokon is felért a csúcsra.

2022. 02. 19. 14:21
curling Oskar Eriksson, Niklas Edin
Peking, 2022. február 19. Az aranyérmes svéd válogatott (b-j) tagjai a 2022-es téli olimpia férfi curling döntõjének eredményhirdetésén a pekingi Nemzeti Vizi Központban 2022. február 19-én. Fotó: MTI/AP/Brynn Anderson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon magas színvonalú mérkőzést hozott a pekingi téli olimpián a férficurlingtorna döntője. A tavalyi világbajnokság és Európa-bajnokság után zsinórban a harmadik nagy világversenyen nézett farkasszemet egymással a svéd és a skót csapat – utóbbi az olimpián Nagy-Britanniát képviseli.

A vb-n a svédek, az Eb-n a skótok nyertek tavaly, az olimpiai finálé pedig a lehető legszorosabb küzdelemben, extra endben dőlt el.

A svéd csapat kapitánya, Niklas Edin hosszú évek óta a világ élvonalába tartozik, a világbajnokságon (öt) és az Eb-n (hét) sem nyert nála senki több aranyérmet. A pekingi a negyedik olimpiája volt, Vancouverben negyedik, Szocsiban harmadik, Phjongcshangban második helyen végzett.

S a britek elleni 5-4-es sikerrel be tudta fejezni a sorozatot.

– Annyira furcsa érzés, meg is kellett kérdeznem valakitől, hogy tényleg nyertünk-e. Talán holnap reggel arra riadok fel, hogy van még egy meccsünk.

Ezzel a győzelemmel teljes a pályafutásom

– fogalmazott a döntő után a harminchat éves Edin. Ennek ellenére még nem gondol a visszavonulásra: – Nem lennék szomorú még néhány arannyal. A következő olimpia viszont még nagyon messze van.

Curlingben nem lehetetlen a hosszú pályafutás, az idei téli olimpia legidősebb férfi versenyzője éppen egy curlingező, a negyvenhét éves Torger Nergaard volt, aki éppen húsz éve nyert ötkarikás aranyérmet a norvég csapat tartalékaként.

Edin nem csak saját maga miatt ünnepelt, hiszen hosszú évek óta együtt játszik mostani csapattársaival. Phjogcshangban ugyanez az egység megnyerte az alapszakaszt, de a döntőben meglepetésre kikapott az Egyesült Államoktól. Pekingben fordítottak a helyzeten: a csoportkörben a britek mögött végzett Svédország, a döntőben viszont végre aranyat ünnepelhetett, a férfiak között az ország első olimpiai bajnoki címét.

– Úgy érzem, nagyon kevés sportoló van, aki jobban rászolgált nálunk erre a sikerre

– mondta őszintén az aranyhajsza lezárultával a svéd curlingjátékos.

Csapattársa, Oskar Eriksson történelmet írt, ő lett az első, aki élt a 2018 óta adott lehetőséggel, és egy olimpián két curlingversenyszámban is érmet nyert: vegyes párosban harmadik helyen zárt, a férfiak versenyében bajnok lett. A pekingi duplával a balkezes játékos az első, akinek négy olimpiai medálja is vank curlingben.

– Hallottam ezt már az elődöntő után, de nem sokat ért volna számomra, ha az ezüst és a két bronz mellé nem lett volna meg az arany – fogalmazott világosan Eriksson.

XXIV. téli olimpia (Peking), curling, férfidöntő

Svédország–Nagy-Britannia 5-4

A pénteki bronzmeccs eredménye: Kanada–Egyesült Államok 8-5

Borítókép: Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Niklas Edin, Rasmus Wranaa és Christoffer Sundgren (balról jobbra) a régóta várt aranyérmekkel (Fotó: MTI/AP/Brynn Anderson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.