A kubai legendát, Stevensont a Jóisten is bunyóra teremtette

Az ökölvívó Papp László megdönthetetlennek hitt három olimpiai aranyérmes rekordját azóta is csak ketten állították be: két kubai zseni, Teófilo Stevenson és Félix Savón. Savón nyerhetett volna négyet is, Stevensont azonban vélhetően további két győzelemtől fosztotta meg a nagypolitika. A Nemzeti Sport emlékezett meg Stevensonról, aki március 29-én a hetvenedik születésnapját ünnepelné.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 03. 29. 10:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teófilo Stevenson Puerto Padréban, Kelet-Kubában született, Saint Vincentről, illetve St. Kitts és Nevisből bevándorló szülei eredendően angol anyanyelvűek voltak, így Stevenson is gyorsan megtanulta a nyelvet. Első bokszlépéseinél a korábbi kubai félnehézsúlyú bajnok, John Herrera bábáskodott, majd a profi ökölvívás 1962-es betiltása után létrehozott havannai állami amatőr klub, az Escuela de Boxeo kötelékében csiszolódott tovább.
Kuba már 1960-ban ott volt a római olimpiai ringben, ám a 60 kilós Esteban Aguilera rögtön kiesett, négy évvel később (1964) viszont hatan is kesztyűt húztak, és közülük ketten, Fermin Espinosa (54 kg) és Félix Betancourt (63,5 kg) éremért bunyózhattak. Mexikóvárosban (1968) már teljes csapattal indultak a karibiak, akiket ekkor már a Szovjetunióból a sportág fellendítésének céljából küldött mester, Andrej Cservonyenko gardírozott (segítője a későbbi világverő mágus, Alcides Sagarra volt) – és a kisváltósúlyú Enrique Regüeiferos, valamint a nagyváltósúlyú Rolando Garbey bravúros ezüstjével tértek haza Havannába.

Teófilo Stevenson ekkor már reményteli ifi volt, szenzációs alkatát a Jóisten eleve bokszra teremtette. Sagarráék elsősorban a később a világ által rettegett egyeneseit tökéletesítgették és várták a pillanatot, amikor a 190 centis csiszolatlan gyémánt kiléphet a nagyszínpadra. Már az 1971-es Pánamerikai Játékok bronzérme jelezte, hogy a srác először Münchenben dobhat nagyot, azonban arra, ami az 1972-es olimpián történt, kevesen számítottak.

A Nemzeti Sport írásában részletesen olvashatnak a folytatásról, a színes és rendkívüli pályafutásáról, valamint arról is, hogy miért nem próbálta ki magát a profi világban a csillagászati összegeket tartalmazó ajánlatok ellenére sem. A cikket ide kattintva olvashatja el

 

TEÓFILO STEVENSON

Született: 1952. március 29., Puerto Padre
Elhunyt: 2012. június 11., Havanna
Állampolgársága: kubai
Súlycsoportja: nehézsúly (+81 kg), szupernehézsúly (+91 kg)
Legjobb eredményei: háromszoros olimpiai bajnok (1972, 1976, 1980), háromszoros világbajnok (1974, 1978, 1986), Barátság Játékok-győztes (1984), kétszeres Pánamerikai Játékok-győztes (1975, 1979) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.