Legutóbb 1986-ban jártak labdarúgó vb-n, az éjjel kijutottak + videó

Miként a magyar labdarúgó-válogatott, legutóbb a kanadai is 1986-ban járt világbajnokságon – esetében azonban hozzá kell tenni, hogy eddig. Az észak-amerikai ország nemzeti csapata ugyanis közép-európai idő szerint hétfő hajnalban kijutott az idei katari vb-re. Az év végi tornán a 32 helyből immár húsz elkelt.

Magyar Nemzet
2022. 03. 28. 9:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1986-os mexikói világbajnokságon válogatottunk a kanadaiakkal együtt a C csoportban szerepelt, és a két csapat meccsét mi nyertük meg 2-0-ra Esterházy Márton és góljával, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz. A szovjetektől 6-0-ra, a franciáktól 3-0-ra kaptunk ki. Érdekesség, hogy Kanada a szovjetektől csak 2-0-ra, a franciáktól 1-0-ra kapott ki, így a gólkülönbsége (0-5) jobb lett, mint a miénk (2-9). S éppen a szörnyű gólkülönbségünk okozta a vesztünket, hiszen a hat csoportból négy harmadik helyezett is továbbjutott a nyolcaddöntőbe (akkor 24 csapat szerepelt a vb-n), de mi ebben a rangsorban ötödikek lettünk. A hozzánk hasonlóan kétpontos Uruguay úgy előzött meg bennünket, hogy 2-7 volt a gólkülönbsége…

Ez már történelem, miként az is, hogy ezt követően a kanadai válogatott is sorban lemaradt a világbajnokságokról, de velünk ellentétben megállt nyolc elszalasztott lehetőségnél; az év végi katari seregszemlére kijutott.

Kanada a világbajnoki selejtezősorozat észak- és közép-amerikai (CONCACAF) zónájának utolsó előtti, 13. fordulójában Torontóban 4-0-ra legyőzte Jamaicát, és ezzel révbe ért.  Egyébként már egy pont is elég lett volna számára a vb-részvétel kiharcolásához a nem éppen acélos ellenfél ellen. John Herdman kapitány legénysége mindkét félidőben kétszer vette be a karibiak kapuit – előbb az első negyedóra végén a selejtezősorozatban 13. gólját szerző Cyle Larin, a félidő előtt röviddel Tajon Buchanan, majd a hajrában Junior Hoilett volt eredményes, a 4-0-s végeredményt pedig a saját kapujába találó Adrian Mariappa állította be.

Cyle Larin találata:

A lefújás után így örültek a kanadaiak:

A nap második meccsén Costa Rica 2-1-re nyert Salvadorban, s ezzel – mint a későbbi eredmények ismeretében biztossá vált – Keylor Navasék minimum interkontinentális pótselejtezőt játszhatnak az óceániai selejtezőtorna végső győztese (Új-Zéland vagy a Salamon-szigetek) ellen. A negyedik helyen álló Costa Ricának elméletileg van esélye lépni egyet előre, ám ehhez az utolsó játéknapon – Mexikó papírforma pontszerzésével számolva – hazai pályán legalább hat góllal kellene legyőznie az Egyesült Államokat; azonos pontszám esetén az összesített gólkülönbség rangsorol a csapatok között. Az Egyesült Államok, Christian Pulisic három góljával 5-1-re kiütötte és ezzel kiejtette a versenyből Panamát, szinte biztossá tette világbajnoki részvételét.

Nagyon közel került Katarhoz Mexikó is, amely a már korábban kieső Hondurast gyűrte le 1-0-ra hajnalban. A mexikóiak – akiknek szintén jobb a gólkülönbségük, mint Costa Ricának – Salvadort fogadják szerdán, és már a döntetlen is vb-részvételt érne nekik.

Észak- és közép-amerikai vb-selejtezők, 13. forduló:

Kanada–Jamaica 4-0 (2-0)
Salvador–Costa Rica 1-2 (1-2)  
Egyesült Államok–Panama 5-1 (4-0)
Honduras–Mexikó 0-1 (0-0)  

Az állás: 1. (és már vb-résztvevő) Kanada 28 pont, 2. Egyesült Államok 25 (21-8), 3. Mexikó 25 (15-8), 4. Costa Rica 22 (11-8), 5. Panama 18, 6. Salvador 10, 7. Jamaica 8, 8. Honduras 4. Az első három helyezett automatikusan kvalifikálja magát a vb-re, a negyedik pótselejtezőt játszik Óceánia legjobbjával.

A már biztos vb-résztvevők: Katar (házigazda), Irán, Koreai Köztársaság, Japán, Szaúd-Arábia, Brazília, Argentína, Ecuador, Uruguay, Németország, Dánia, Belgium, Franciaország, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Anglia, Svájc, Hollandia, Kanada.

Borítókép: Stephen Eustáquio gyorsan kerített egy zászlót (Forrás: Twitter/Canada Soccer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.