Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Már matematikailag is eldőlt, újra van világklasszisunk

Amit már a belgrádi tornagyőzelme után megelőlegezhettünk, az immár matematikailag is cáfolhatatlan tény: a FIDE Grand Prix sorozatából Rapport Richárd bejutott a sakk-világbajnokjelöltek nyolcfős tornájára. Hasonló eredménnyel legutóbb Lékó Péter büszkélkedhetett még 2007-ben.

2022. 03. 28. 20:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgrádi tornagyőzelme után inkább csak elméleti esélyként lehetett kigolyózni Rapport Richárdot a világbajnokjelöltek tornájáról. A FIDE Grand Prix-sorozatból két sakkozó juthat a nyolcfős elitmezőnybe. Az első, berlini állomáson a magyar éljátékos a csoportját megnyerve az elődöntőig jutott, ahol alulmaradt az amerikai Hikaru Nakamurával szemben. A második felvonáson, neki lényegében hazai pályán – hiszen évek óta Belgrádban él szerb feleségével – győzött.

A szintén Berlinben jelenleg is még zajló harmadik viadalon nem kellett tövig rágnunk a körmünket, már a csoportkör rájátszása előtt eldőlt, hogy Rapport Richárd összesítésben legalább második, csupán Hikaru Nakamura előzheti meg, aki ezúttal is bejutott a legjobb négy közé. A magyar sakkozó közvetett riválisai, az amerikai Levon Aronian, a holland Anish Giri, a francia Maxime Vachier-Lagrave és a szintén amerikai Leinier Domínguez egyaránt gyengén szerepeltek, a harmadik-negyedik helyen zártak a csoportjukban.

A világbajnokjelöltek tornáját idén június 16. és július 7. között rendezik Madridban. A nyolc résztvevő a következő: Hikaru Nakamura, Jan Nyepomnyascsij (orosz), Alireza Firouzja (francia), Fabiano Caruana (amerikai), Jan-Krzysztof Duda (lengyel) Tejmur Radzsabov (azeri) és Szergej Karjakin (orosz).

Karjakint azonban az orosz inváziót támogató megnyilatkozása miatt kizárták, a fellebbezéséről még nem döntöttek. 

A magyar sakkozók közül legutóbb Lékó Péter volt világbajnokjelölt, még 2007-ben. Azóta egyetlen számottevő sikerrel büszkélkedhet a magyar sakkozás: a 2014-ben a sakkolimpián szerzett ezüstéremmel. Nagyon kellett Rapport Richárd mostani bravúrja.

Borítókép: Rapport Richárd korszakos sikert ért el (Fotó: FIDE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.