Orosz prostituáltnak nevezték a Putyin mellett kiálló sakkozót

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) fegyelmi eljárást kezdeményezett Szergej Karjakin ellen, miután az ukrán–orosz sakkozó nyílt levélben támogatta a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított háborút Ukrajnában. Egy német sakkozó szerint Karjakin a sportág szégyene, és korábbi honfitársai sírját gyalázza meg.

Magyar Nemzet
2022. 02. 28. 12:40
KARJAKIN, Szergej; CARLSEN, Magnus
New York, 2016. december 1. A címvédõ gyõztes norvég Magnus Carlsen (b) és orosz kihívója, Szergej Karjakin a sakkvilágbajnoki párosmérkõzés tizenkét játszmás döntõjét követõ sajtótájékoztatón New Yorkban 2016. november 30-án. Carlsen 3-1-re gyõzött és megvédte világbajnoki címét. (MTI/EPA/Justin Lane) Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos megnyilvánulást láthattunk a sportvilágban az elmúlt napokban, amelyek ellenezték a csütörtökön kirobbant ukrán–orosz háborút, vagy éppen kiálltak a lerohant Ukrajna mellett. ukrán karszalagban lépett pályára a Bayern Münchenben, Danyiil Medvegyev oroszként állt a béke pártjára, a Benfica szurkolói könnyekig meghatották ukrán futballistájukat.

Ebben a helyzetben az a ritka, hogy egy sportoló támogatja az oroszokat Ukrajna megszállásában, ám Szergej Karjakin épp ezt tette, és amit ezért kap, azt nem teszi zsebre.

Az ő életútja egészen különleges a két ország közti háború fényében, hiszen 1990-ben Szimferopolban született, Ukrajna területén, ott is nőtt fel, a 2004-es sakkolimpián még ukránként vett részt, ám 2009-ben megszerezte az orosz állampolgárságot, és azóta orosz színekben versenyez. Mindkét nemzetnek szerzett sakkolimpiai bajnoki címet.

Karjakin a Twitteren több posztot is megosztott, s vasárnap nyílt levelet is közzétett, egyértelművé téve, hogy támogatja az oroszok háborúját Ukrajnában. Emiatt heves támadások érték, amelyekre a 32 éves sakkozó hasonlóan hevesen reagált.

A sakkvilág első számú szégyene. Ukrajnában született, most orosz prostituált, egykori honfitársai sírjára hugyozik

– írta Karjakinról a német sakkozó, Georg Meier, akinek a szavait az orosz nem hagyta szó nélkül:

Íme egy rejtvény kifejezetten neked te agresszív bohóc. Melyik országban születtem? Kiindulva a sakkban mutatott középszerűségből, biztos kell egy kis idő, mire kibogozod

– támadott vissza Karjakin, aki egyébként hivatalosan Ukrajnában született, hiszen a többségében oroszok lakta Krím-félsziget 2014-ig oda tartozott, még ha 1954 előtt orosz területnek is számított.

Mindenesetre Karjakin ellen fegyelmi eljárást indított a FIDE. Bejelentésében a a nemzetközi szövetség elítélte a sakkozó politikai álláspontjának nyilvános közlését. Az ügyet a világszövetség etikai és fegyelmi bizottsága vizsgálja.

Karjakin igazi csodagyereknek számítot, 2002-ben mindössze 12 évesen és 211 naposan szerezte meg a nagymesteri címet, ezzel a mai napig rekorder. Gyorssakkban 2012-ben, villámsakkban 2016-ban világbajnok lett. Szintén 2016-ban klasszikus sakkban megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját, a vb-döntőben azonban kikapott a címvédő norvég Magnus Carlsentől.

Borítókép: Szergej Karjakin (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.