Karjakin méltó kihívója Carlsennek

Szergej Karjakin nyerte a sakkvilágbajnok-jelölti tornát, így ő küzd a vb-címért Magnus Carlsennel.

Sz. L.
2016. 03. 29. 20:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Szergej Karjakin nyerte a moszkvai sakkvilágbajnok-jelölti tornát, miután az utolsó, 14. fordulóban legyőzte legnagyobb riválisát, az amerikai Fabiano Caruanát. A 26 éves Karjakin küzdhet majd meg a norvég Magnus Carlsennel novemberben a New York-i döntőben. A kihívó ezzel a sikerével 95 ezer euróval lett gazdagabb. Polgár Judit szerint a moszkvai torna hihetetlenül magas szintű verseny volt.

– Fantasztikus világbajnoki versenynek voltunk szemtanúi az elmúlt két és fél hétben. Döbbenetes, hogy milyen küzdelmes játszmák voltak, és hogy sokszor a legvégsőkig nem volt egyértelmű, hogy ki lesz a világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Fantasztikus küzdőszellemmel játszott például a többszörös világbajnok Anand, akinek aztán végül nem volt elég energiája arra, hogy ismét kiharcolja a jogot a világbajnok kihívására. A fiatal amerikai Caruana színes és felkészült játékával az utolsó előtti fordulóban, meg a 111. lépésben is győzelemre állt, de végül be kellett érnie a fél ponttal. Az utolsó fordulóban hatalmas volt az izgalom. Az volt a kérdés, hogy Caruana vagy a kiváló orosz játékos, Szergej Karjakin tudja-e megszerezni a győzelmet, és lehet Magnus Carlsen kihívója. Caruana nagyon jól játszott, de kiegyenlített állásban túl optimistán értékelte a saját helyzetét, és a 36. lépésben sötéttel olyan hibát vétett, ami egy gyönyörű kombinációra adott lehetőséget Karjakinnak, aki ezzel megnyerte pár lépésben a játszmát, és ebben az évben megmérkőzhet a fiatal világbajnokkal. Karjakin titka abban rejlett, hogy kiváló szekundánsai és edzői vannak, akik évek óta azon dolgoznak, hogy mindenben segítsek Szergejt. Emellett az utolsó játszmát is teljes erőbedobással tudta játszani, és megragadta a kínálkozó lehetőséget. A kulcsfontosságú győzelmet a 12. fordulóban szerezte. Nagyon izgalmas világbajnoki meccsnek nézünk elébe ősszel New Yorkban, Carlsen és a kihívó Karjakin között – árulta el az mno.hu kérdésére Polgár Judit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.