Szélesi Zoltán lehet a kétezres évek magyar rekordere

A magyar U17-es labdarúgó-válogatott vasárnap indul Hollandiába az Eb-elitkör torna helyszínére, ahol a házigazda mellett a görög és a szlovák csapattal is összeméri az erejét. A magyar fiatalok szövetségi edzője, Szélesi Zoltán továbbjutásra esélyesnek tartja a tanítványait, és meg is nevezett közülük két játékost, aki néhány év múlva akár a felnőttválogatottban is bemutatkozhat.

2022. 03. 18. 6:47
null
Fotó:
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélesi Zoltán különös pályaíve újabb korszakhatárhoz érkezett. A korábbi 28-szoros válogatott labdarúgó és későbbi ideiglenes szövetségi kapitány lehet az első edző a kétezres években, aki kétszer is kivívja az Európa-bajnokságon való részvételt az U17-es korosztályos válogatottal. Szélesi csapata vasárnap indul az Eb-elitkör helyszínére, Hollandiába, ahol a házigazda csapat mellett Görögországgal és Szlovákiával méri össze a tudását. A csoportelső és az európai minitornák hét legjobb csoportmásodikja automatikusan kvalifikálja magát az Eb-re. A magyar válogatott edzője óvatos optimizmussal várja a jövő heti tornát. 

– A hollandok és a görögök is félbeszakították az utánpótlás-bajnokságukat a koronavírus miatt. A válogatottjaik szerveztek összetartásokat, de a játékosok nem játszottak rendszeresen tétmérkőzéseket a klubjaikban. Ki tudja, ez milyen hatást vált ki a csapatokból: felszabadult örömfocival rukkolnak elő vagy a kihagyás visszaveti a teljesítményüket? Minden körülményt figyelembe véve, a magyar válogatottat továbbjutó helyre tartom esélyesnek – mondta lapunknak Szélesi Zoltán.

Fotó: m

A 2000-ben születettek U17-es csapata is Szélesi Zoltán irányításával szerepelt Európa-bajnokságon. A nevével fémjelzett korosztály a hazai rendezésű elitkörben megelőzte az Erling Haalanddal felálló norvég, az izraeli és orosz válogatottat. A 2017 májusában rendezett Eb-n végül a hatodik helyen végzett magyar csapatból Szoboszlai Dominik mellett Schön Szabolcs is bemutatkozott a felnőtt válogatottban.

Szélesi ugyan nem szereti név szerint kiemelni a játékosait, de olykor kivételt tesz. Az idei felhozatalból két játékost nevezett meg, akiben megvan a lehetőség, hogy idővel a felnőttfutballban is meghatározók legyenek. A Ferencváros korábbi BL-szereplő, 49-szeres válogatott középpályásának a fia, ifjabb Lisztes Krisztián és a Honvéd akadémiáján nevelkedő Szűcs Tamás, amennyiben nem gátolja sérülés, megfelelő ütemben fejlődik és mindent megtesz érte, akkor néhány év múlva számíthat a felnőtt válogatott meghívójára – véli a tréner.

Szélesi edzőként már belekóstolt a felnőttfutballba, két mérkőzésen dirigálta a felnőtt válogatottat és a Puskás Akadémia második csapatánál tevékenykedett. A 40 éves szakember egyszer újra visszatérne a felnőttekhez, nem mintha lealacsonyító feladatként élné meg a fiatalokkal való munkát.

– Sok időt töltöttem el az U17-es korosztállyal, a tapasztalataim alapján talán elmondhatom, hogy ismerem a tizenhat-tizenhét éves, felnőtt testbe zárt fiatalokat. Szeretek velük dolgozni, annak idején örömmel fogadtam el az MLSZ hívását. Az U17-es Eb-elitkörnél jelenleg nincsen fontosabb. Ám hosszú távon szívesen kipróbálnám magam újra a felnőttfutballban – nyilatkozta Szélesi Zoltán, aki a gyakorlatban is alkalmazná azt a tudást, amelyet a szakmai licencképzéseken megtanult és korábbi válogatott csapattársától, Dárdai Páltól valamint Lőw Zsolttól lesett el.

Borítókép: Szélesi Zoltán szeret az utánpótlásfutballban dolgozni (Fotó: MLSZ.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.