Vietnami és új-zélandi kézben az Aranylabda sorsa

Több változást jelentett be az ötletgazda France Football a labdarúgásban legnagyobb egyéni elismerést jelentő Aranylabda-díjjal kapcsolatosan.

Magyar Nemzet
2022. 03. 11. 18:40
MESSI, Lionel
Prizs, 2021. november 29. Lionel Messi, a Paris Saint-Germain francia labdargklub jtkosa az v legjobb labdargjnak jr Aranylabdval a prizsi Chatelet Sznhzban rendezett djtad nnepsgen 2021. november 29-n. A djat a France Football francia szaklap hagyomnyos venknti vlasztsa alapjn tlik oda. MTI/AP/Christophe Ena Fotó: MTI/AP/Christophe Ena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két évben komoly hullámokat kavart a France Football díja: a szaklap 2020-ban úgy döntött a koronavírus-járványra hivatkozva, hogy nem osztja ki az Aranylabdát, majd tavaly Lionel Messi kapta az elismerést a mindkét esztendőben kiválóan futballozó Robert Lewandowski előtt.

Az idei Aranylabda-szavazást már nem a naptári év, hanem a 2021/22-es idény alapján írja ki a France Football. Az év végén sorra kerülő katari világbajnokságot tehát majd csak a 2023-as Aranylabda kiosztásakor veszik figyelembe.

A férfiak versenyében harminc jelöltre lehet majd voksolni, a lista összeállítását az Aranylabda nagykövete, Didier Drogba mellett olyan szavazók – például egy vietnami, egy új-zélandi és egy cseh újságíró – segítik, akik az előző kiírás során a legpontosabbnak bizonyultak a végső sorrendet illetően.

Ez a lépés arra utal, hogy a France Football elégedett volt a tavalyi végeredménnyel.

A szavazók körét szűkítik, a korábbi százhetven helyett idén csak a FIFA ranglistájának első száz helyén álló országokból adhat le voksokat egy-egy sportújságíró. 

A France Football újra megerősítette azokat a kritériumokat, amelyek a lap képviselői szerint nem sokat változtak a kezdetek óta, és amelyek alapján a szavazóknak eddig is választaniuk kellett. Kiemelték: egyéni díjként a jövőben is elsősorban az egyéni teljesítményt értékelik, valamint a játékosok személyiségére koncentrálnak. Kisebb súllyal, de figyelembe kell venni a csapattal elért eredményeket, valamint a játékos példamutató magatartását.

2008 óta hétszer ötször kapta az elismerést, ennek tükrében különösen fontos volt, hogy a francia szaklap hangsúlyozza: a „játékos karrierje” a jövőben nem szerepel a kritériumok között.

Az idei szezont tekintve Messi és Ronaldo teljesítménye is jócskán elmarad a fénykorukban látottól, s jelen állás szerint szóba sem kerülhetnének a díj esélyeseinek felsorolásakor. S talán idén már a kétségkívül elképesztő múltjuk sem ér számukra újabb Aranylabdát.

Borítókép: Lionel Messi hetedik Aranylabdájával (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.