Bírói műhiba miatt áll a bál Sallai Rolandék meccse után

Hosszú percekig állt a játék a Freiburg–Bayern München (1-4) Bundesliga-rangadó hajrájában szombaton, s már azt is tudni, miért: a bajorok húsz másodpercig 12 emberrel voltak a pályán egy elbaltázott csere után. Óvás lehet az eset vége.

Magyar Nemzet
2022. 04. 03. 7:40
FBL-GER-BUNDESLIGA-FREIBURG-BAYERN MUNICH Fotó: Europress/AFP/THOMAS KIENZLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Freiburg német válogatott védője, Nico Schlotterbeck hevesen mutogatott Dingert játékvezetőnek, majd a kispadoknál az edzők, a technikai vezetők, a sportigazgatók is beszálltak a buliba, mindenki mondta a magáét.

Az eset azután történt, hogy a 85. percben kettőt cserélt a Bayern. A mérkőzés addigra eldőlt, már 3-1-re vezettek a vendégek, mégis nagy volt a perpatvar. Schlotterbeck vette észre, hogy a bajorok tizenkét emberrel vannak a pályán.

Hogy fordulhatott ez elő?

Eleve nagy volt a kavarodás a Bayern cseréjénél. Lejött Corentin Tolisso, aki maga is csereként állt be korábban, de hasi gondjai akadtak, és berohant az öltözőbe. Le kellett volna még jönnie Kingsley Comannak, a helyükre pedig Niklas Süle és a hosszabbításban a negyedik vendéggólt szerző Marcel Sabitzer érkeztek.

Csakhogy Coman nem hagyta el időben a pályát, ugyanis rossz számot mutattak fel a cserekor. A első számú vétkes a Kicker cikke szerint a Bayern csapatmenedzsere, Kathleen Krüger volt, aki rossz számot, a 29-es jelentette meg a táblán. Korábban ez volt Coman mezszáma, ő azonban már 11-esben játszik, így nem értette, hogy neki kellene lejönnie.

A két csere pedig befutott, így húsz másodpercig eggyel többen voltak a pályán a müncheniek.

Felix Zwayer játékvezető elemezte az esetet, és elmondta, a bírói csapat felelőssége, hogy ellenőrizze, megfelelően zajlanak-e le a cserék, és ezt a feladatot általában a tartalék játékvezető kapja meg, aki hanyagul járt el.

Mivel a futball szabályaival ellentétes dolog történt a pályán, az amatőr hiba kimerítheti a bírói műhiba esetét, amely miatt a Sallai Rolandot hatvan percig bevető Freiburg megóvhatja a meccset legkésőbb hétfőn, és ha szerencséje van, a három pontot is megszerezheti.

– A fegyelmi bizottságnak kell tisztázni a szankciót – mondta Zwayer, aki nem hisz az óvás sikerességében. – Az én szememben ez nem olyan súlyú hiba, mintha valaki jogosulatlanul szerepelt volna.

A Freiburg vezetőedzője, Christian Streich is úgy nyilatkozott a meccs után, hogy nincs okuk a tiltakozásra, hiszen az eset nem befolyásolta a mérkőzést. De azért megjegyezte:

– Ugyanakkor vannak szabályok, amelyek kötnek minket, és ezeknek megfelelően járunk majd el.

A Bayern szombaton kilenc pontra növelte az előnyét az élen, a második Dortmund előtt, a Freiburg pedig három ponttal lemaradt a negyedik Leipzig mögött. A sikeres óvás ezen az állapoton változtathatna a Dortmund örömére és Gulácsiék bánatára.

Borítókép: küzd Thomas Müllerrel (Fotó: Europress/AFP/Thomas Kienzle)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.