Serie A-t is megjárt tehetség tolja a Szeged szekerét az NB I felé

Nyolc fordulóval a vége előtt a listavezető Vasas élvonalba kerülése biztosnak tűnik az NB II-ből, sokkal izgalmasabb harc folyik a második feljutó helyért. Lendületben van a Szeged, amelynek legjobbja a Serie A-t is megjárt, még mindig csak húszéves Horváth Krisztofer, aki kérdéseinkre egyelőre semmit sem szeretett volna elkiabálni.

2022. 04. 06. 9:51
null
20211205 Szeged Merkantil Bank Liga NB II. 19. forduló Szent Gellért Fórum Grosics Akadémia - Nyíregyháza Spartacus FC NBII. labdarúgó mérkőzés Képen: FARKAS AURÉL (#14), HORVÁTH KRISZTOFER GYÖRGY (#18), KÓRÓDI NÁNDOR (#70), DOBOS ÁRON (#17), SIMON ÁDÁM, TEMESVÁRI ATTILA (#15) Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország Fotó: Délmagyarország/Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap nagy győzelmet aratott a Szeged együttese, amely 5-0-ra kiütötte a közvetlen rivális Diósgyőrt Miskolcon. Ezzel a korábbi ferencvárosi kedvenc, Dragan Vukmir irányításával készülő gárda két pontra megközelítette a második, tehát még feljutó helyen álló DVTK-t, és teljesen nyílt lett a harc az NB I-es szereplésért.

Szegeden legutóbb 1999. december 11-én játszottak élvonalbeli mérkőzést, amelyen az anyagi gondokkal küszködő hazai csapat 1-1-es döntetlent ért el a Honvéd ellen. Aztán az anyagi nehézségek csőddé súlyosbodtak, s miután zsinórban a negyedik mérkőzésére sem tudott kiállni az együttes, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kizárta a bajnokságból.



Azóta felnőtt egy generáció Magyarország harmadik legnépesebb településén anélkül, hogy látott volna élvonalbeli futballcsapatot a városban. 

Az idő múlását jól érzékelteti, hogy a Szeged idénybeli legjobbja, Horváth Krisztofer sem élt még az utolsó NB I-es mérkőzés idején, hiszen 2002. január 8-án született.

A húszéves támadó középpályás a DVTK elleni ötgólos sikerben két találattal és egy gólpasszal oroszlánrészt vállalt, de hasonló hatékonyság jellemzi a játékát az egész idényben. 24 mérkőzésen 15 gólja és 11 asszisztja van, ezzel toronymagasan vezeti az NB II kanadai táblázatát, de pusztán a góllövőlistát nézve is a második helyen áll az eggyel többször eredményes, békéscsabai Lukács Barna mögött.

Horváth Krisztofer (jobbra) a Szeged motorja Fotó: Délmagyarország/Török János

– Nyilván motivál a gólkirályi cím, nagy dolog lenne ilyen fiatalon az élen végezni, de elsősorban nem erre koncentrálok, hanem arra, hogy a csapat minél jobban szerepeljen – nyilatkozta kérdésünkre Horváth Krisztofer, aki tavaly nyáron tért haza Olaszországból, ahol 2020-ban három mérkőzésen a Serie A-ban is pályára lépett a SPAL színeiben, aztán Torinóba igazolt, onnan vezetett az útja Szegedre.

– A fejlődésem szempontjából nagyon jó döntésnek bizonyult a hazatérés, mivel Torinóban az első csapatban egyelőre nem kaptam volna annyi lehetőséget, mint itt Szegeden – érvelt a középpályás.

Nem lenne meglepő, ha Horváth teljesítményére már más klubok is felfigyeltek volna. – Egyelőre nem gondolkozom a jövőmön, nyolc mérkőzés van még hátra a bajnokságból, és most csak az év végi helyezésünk foglalkoztat.


Visszatér-e a Szeged az NB I-be 23 év után? 

A Vasas hétpontos előnnyel vezeti a tabellát, lassan bonthatják a pezsgőket a Fáy utcában, a második DVTK és a negyedik Kecskemét között viszont csak három pont a különbség, a két csapat közé ékelődik a Szeged. Szoros lesz a hajrá, de a tavaszi tendencia a csongrádiak lendületét mutatja.

2022-ra úgy fordultak rá a csapatok, hogy a Szeged csak az ötödik volt, de aztán egy Szentlőrinc elleni botlást leszámítva idén kiegyensúlyozottan gyűjtögette a pontokat, és beszállt a feljutásért folytatott harcba.

– Szerintem annak köszönhető a javulás, hogy a védekezésünk egyénileg és csapatszinten is jól működik, valamint a gólszerzéssel sem állunk hadilábon – fogalmazott Horváth. – Nagyon fontos mérkőzésen tudtunk nyerni Diósgyőrben legutóbb, már csak két pontra vannak tőlünk, de még messze a vége, és továbbra is csak a következő mérkőzésre koncentrálunk.

A szegediek remek 2022-es szereplése mellett legalább olyan érdekes, hogy az évet még az élen kezdő DVTK-val mi történik az utóbbi hetekben, hiszen Kondás Elemér együttese nem a vasárnapi 5-0-s pofonba szaladt bele először, a legutóbbi hat bajnokijából négyet elveszített. Szerettük volna megkérdezni az érintetteket, mit gondolnak a szereplésükről és a feljutási esélyeikről, de a diósgyőri klub nem kívánt nyilatkozni.

NB II, 31. forduló, szerdai mérkőzések: 
Győr–Szolnok 16.00
III. Kerület–Vasas 16.00
Dorog–Diósgyőr 16.00
Szentlőrinc–Budaörs 16.00
Budafok–Pécs 18.00
Békéscsaba–Siófok 18.00
Szeged–Csákvár 18.00
Tiszakécske–Ajka 18.00
Haladás–Soroksár 18.00
Nyíregyháza–Kecskemét 18.15

Borítókép: Az NB I felé igyekvő szegedi csapat (Fotó: Délmagyarország/Török János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.