Szerhij Bubka megköszönte a Magyar Olimpiai Bizottság segítségét

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közreműködésével megérkeztek a kárpátaljai Ungvárra az első adományok az Ukrán Olimpiai Bizottsághoz. A háború sújtotta országnak szánt felajánlások sportruházati cikkeket, sportcipőket tartalmaznak.

Magyar Nemzet
2022. 04. 15. 9:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a MOB az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása után kezdeményezte az ukrán félnél a segítséget; a két olimpiai bizottság elnöke, a két szöuli bajnok, a kajakozó Gyulay Zsolt és a legendás rúdugró, Szerhij Bubka több alkalommal is egyeztetett a lehetséges együttműködésről.

Az ukrán elnök több szervezetet és vállalatot is megkeresett, hogy a lehetőségeikhez mérten küldjenek adományt az ukrajnai Ungvárra, a Yunist Sportkomplexumba, ahol az Ukrán Olimpiai Bizottság kárpátaljai irodája is található. A MOB az adományok szállításának szervezésében vesz részt.

Egy nagyobb adag küldemény már megérkezett Budapestre, amelyet a MOB mikrobuszával egy kétfős delegáció juttatott el Ungvárra Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a MOB Hagyományőrző Bizottság tagjának vezetésével, Vasvári Ferenc, a MOB munkatársának kíséretében.

Az első sikeresen kézbesíthető adományt az Asics Europe ajánlotta föl, a küldemény április 14-én sikeresen eljutott az ukrán félhez, ezt Olena Hovorova, az Ukrán Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának tagja vette át, aki a 2000-es, Sydney-ben rendezett olimpián bronzérmes volt női hármasugrásban. Szerhij Bubka kollégáján keresztül telefonon köszönte meg a MOB segítségét. A fogadóbizottság tagja volt Molnar Mihajlo Vasziljovics, az Ukrán Olimpiai Akadémia kárpátaljai régiójának vezetője is.

Hamarosan újabb segélyszállítmányok érkezhetnek Ungvárra, a szervezés már javában zajlik.

Amint arról a Magyar Olimpiai Bizottság már korábban beszámolt, a magyar sportban, sportért tevékenykedő kilenc szervezet összefogott és tízmillió forintot ajánlott fel az ukrajnai háború Magyarországra érkező menekültjeinek támogatására. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Versenysport-szövetség, a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport-szövetség, a Sportkórház, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Sportegyesületek Országos Szövetsége a magyar sport egészét képviselve áll a kormányzat által meghirdetett humanitárius program mellé.  

Az együttműködés és támogatás kezdeményezője a Magyar Olimpiai Bizottság. Gyulay Zsolt az akcióban részt vevő szervezetek március eleji találkozója után úgy fogalmazott, hogy a magyar sporttársadalom széles körű összefogása példaértékű.

Borítókép: Győr Béla átadta az adományokat, Olena Hovorova pedig átvette (Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.