A jövő héten ajándékesővel folytatódhat itthon a kerékpáros őrület

Amerre halad nálunk a Giro d’Italia mezőnye, az útvonal mentén az ország rózsaszínbe öltözik, s ugyan a háromhetes olasz körverseny vasárnap a Kaposvár–Balatonfüred szakasszal elköszön tőlünk, a jövő héten mégis folytatódhat a kerékpáros őrület Magyarországon. Szerdától vasárnapig tart majd a Tour de Hongrie, és a Giro huszonkét csapata közül tizennégy itt marad nálunk.

Magyar Nemzet
2022. 05. 07. 11:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan jövő szerdán 12 órakor, a rajt helyszínén, a Fejér megyei Csákváron mutatják be a 43. Tour de Hongrie huszonkét csapatát. Az előzetes rajtlista azonban már megvan, s parádés a névsor. Giro d’Italia-győztestől kezdve a Vuelta a Espana pontversenyét megnyerő, Tour de France-, Giro- és Vuelta-szakaszgyőzteseken, olimpiai és világ-bajnokokon át megannyi neves bringás indul a magyar körersenyen.

Így az Ineos Grenadiers menője, a brit Tao Geoghegan Hart, aki 2020-ban megnyerte a Giro d’Italiát, de jön a tavalyi Vuelta a Espana pontversenyének győztese, az ötszörös Vuelta-szakaszgyőztes holland Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl Team), valamint honfitársa, a négyszeres Tour de France-etapgyőztes Dylan Groenewegen (BikeExchange Jayco). 

Az elsők között említsük meg a kilencszeres Grand Tour-szakaszgyőztes, pályán olimpiai bajnok olasz Elia Vivianit (Ineos Grenadiers) is. A spanyol Mikel Nieve ( Caja Rural–Seguros) három szakaszt nyert a Girón, a Vueltán egyet, és 37 évesen ő lesz a Tour de Hongrie legrutinosabb versenyzője.

A mezőnyben akadnak olimpiai, világ- és kontinensbajnokaink is: Elia Vivianiról már szóltunk, de rajthoz áll a pályán olimpiai bajnok és ötkarikás ezüstérmes brit Matthew Walls (BORA–hansgrohe), az ötkarikás ezüstérmes, világbajnok ausztrál Stewart Campbell (BikeExchange Jayco), az olimpiai ezüst- és bronzérmes dán Frederik Rodenberg (DSM), a pályán kilencszeres világbajnok ausztrál Cameron Meyer (BikeExchange), honfitársa és egyben csapattársa, Kelland O’Brian olimpiai bronzérmes és kétszeres világbajnok.

Akadnak nemzeti bajnokok is a mezőnyben: érkezik az osztrák bajnok Patrick Konrad (Bora), a finn Jonas Henttala (Novo Nordisk), az ír Ryan Mullen (Bora), a kazah Jevgenyij Fjodorov (Astana Qazaqstan Team), az amerikai Joey Rosskopf (Human Powered Health). Továbbá Puerto Rico bajnoka, Abner González (Movistar), Bahrain aranyérmese, Ahmed Madan (Bahrain Victorious), Tajvan bajnoka Chung Kai Feng (Bahrain Victorious) és természetesen ott lesz a rajtnál a magyar bajnoki mezt viselő Filutás Viktor (Adria Mobil) is.

Ami a magyarokat illeti, legjobbjaink közül a 2020-as összetett győztes (Groupama–FDJ), a 2017-ben ezüstérmes Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) és az időfutam magyar bajnok Fetter Erik (Eolo–Kometa) ezekben a napokban a Giro d’Italián vesz részt, így végül tíz hazai versenyzőért szoríthatnak a szurkolók: a kétszeres magyar bajnok Filutás Viktor mellett az olimpikon Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), a 2019-ben Tour de Hongrie-ezüstérmes Dina Márton (Eolo–Kometa), a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergely (Giotti Victoria–Savini Due), valamint nemzeti csapatunkban Orosz Gergő, Karl Ádám, Solymosi Márton, Szijártó Zétény, Mészáros Bence és D. Kovács Dávid kap lehetőséget.

A Magyar körverseny egyre komolyabb elismertséget szerez magának, ezt igazolja az is, hogy tizenegy WorldTeam adta le a nevezését, a világ legerősebb csapatai közül rajthoz áll az Ineos Grenadiers, a Quick-Step Alpha Vinyl, a Movistar, az Israel–Premier Tech, a Jumbo–Visma, a Trek–Segafredo, a Bahrain Victorious, a BikeExchange Jayco, a Bora–hansgrohe, a DSM és az Astana Qazaqstan – ezek természetesen ott vannak a Girón, de a kísérőautóik itt maradnak. A versenyzők repülővel utaznak Szicíliába, ahova odatelepül egy másik stáb, Magyarországra pedig befutnak a Tour de Hongrie-n induló kerékpárosok. Mivel a sztárcsapatok 25-30 fős kerettel rendelkeznek, hatfős csapatot könnyen ki tudnak állítani nálunk is.

A mezőnyben hét ProTeam lesz: az Alpecin–Fenix, a Drone Hopper–Androni Giocattoli és az Eolo–Kometa ott van a Girón is, s jön az Uno-X Pro Cycling Team, a Caja Rural–Seguros RGA, a Novo Nordisk, a Sport Vlaanderen–Baloise és a Human Powered Health. Két kontinentális klub, az Adria Mobil és Giotti Victoria–Savini Due, valamint a magyar válogatott kap még lehetőséget a bizonyításra.

Öt kontinens harminc országából érkeznek hozzánk a kerékpárosok, a legtöbben Olaszországból, tizennyolcan. A 43. Tour de Hongrie-ra május 11. és 15. között kerül sor, s huszonkét csapat 132 kerékpárosa áll rajthoz. A magyar körverseny történetében először kíséri végig a viadalt reklámkaraván, az egyes szakaszokon a mezőny előtt (előfordul, hogy mögött) halad majd a nemzetközi kerékpárverseny támogatóinak karavánja – több ezer ajándékkal készülnek a szurkolók számára.  A részletek ITT olvashatók.

S egy programajánlat a mai napra:

Borítókép: A Tour de Hongrie-n tavaly is remek volt a hangulat (Forrás: Facebook/Tour de Hongrie)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.