A Villarreal csak ráijeszteni tudott a szünetben kicserélt Liverpoolra

A Bajnokok Ligája első elődöntőjében a Villarreal kétgólos hátrányban fogadta a Liverpoolt, és remek teljesítményt nyújtva egy félidő alatt ledolgozta. A szétesően futballozó angol csapat azonban összeszedte magát a szünetben, a folytatásban ellenfele fölé nőtt, megfordította az eredményt, és 3-2-re győzve 5-2-es összesítéssel bejutott a BL párizsi döntőjébe.

2022. 05. 03. 22:53
null
FBL-EUR-C1-LIVERPOOL-VILLARREAL Fotó: PAUL ELLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Villarreal még sohasem játszott BL-döntőt, a Liverpool legutóbb a 2018–2019-es évadban jutott be a fináléba, akkor megnyerte. Ha azt nézzük, hogy a hazai csapat a spanyol bajnokság hetedik helyezettje, a vendégek viszont a Premier League-ben jelenlegi másodikként az aranyéremért harcolnak, akkor ez kellően érzékelteti, melyikük az esélyesebb. Ez azonban aligha számít, a Villarreal edzője és játékosai várhatóan nem üres ígéreteket tettek, amikor arról beszéltek, hogy mindent megtesznek életük talán legfontosabb meccsén a sikerért.

 

 

Ez a siker hatalmas bravúrt igényelt, hiszen a Liverpool az elődöntő első meccsén 2-0-ra győzött, és az állás megfordítása még sztárcsapatok számára is igen nagy kihívás lett volna. Az mindenesetre jó hír volt a spanyolok számára, hogy felépült Gerard Moreno, a csapat gólzsákja, aki egy hete sérülés miatt hiányzott. És a kezdés máris bizonyította, hogy a házigazdák nem a levegőbe beszéltek, ugyanis már a 4. percben megszerezték a vezetést: Estupinan adta be a labdát balról, a jobb szélen az ötös előterében Capoue megelőzte Robertsont, belsővel középre passzolt, ott pedig a ziccerben érkező Dia Van Dijkot megelőzve 4 méterről a bal alsóba helyezett – 1-0.

 

Fotó: PAUL ELLIS

Telt ház volt, azaz valamivel több mint húszezren töltötték meg az Estadio de la Cerámicát, amelyben pazar hangulat uralkodott. A hazai játékosok szemlátomást vérszemet kapva mentek előre, rohamozták a Liverpool kapuját, és angolok nemigen tudtak kibontakozni. Eltelt a félidő fele, mire a mezőnyben úgy, ahogy ki tudták egyenlíteni a játékot, ám veszélyt nem jelentettek a hazai kapura, nagyon sok labdát eladtak. Igaz, a Villarreal sem, a két csapat a tizenhatosok között vívott egymással ádáz küzdelmet.

Fél óra elteltével ismét a házigazda kapott erőre, és a 37. percben Keita érthetetlenül rosszul passzolt hátra, Morenóhoz került a labda, ő Le Celsót ugratta ki, aki el akarta tolni a labdát a kivetődő Alisson mellett, a kapus azonban a labdát sodorta el először, utána a csatárt, ezért hiába reklamált minden spanyol a nézőket is beleértve tizenegyest, a holland Danny Makkelie másként döntött. A Villarreal hamar túltette magát az eseten, a 41. percben ugyanis kettőre növelte az előnyt: Capoue kapott szenzációs indítást a jobb szélre, túljutott Robertsonon, a beadására Coquelin érkezett, és Alexander-Arnoldot állva hagyva 6 méterről a jobb felső sarokba fejelte a labdát – 2-0.

 

MORENO, Gerard; ROBERTSON, Andrew
Fotó: Alberto Saiz

A Sárga Tengeralattjárónak becézett hazai csapat tehát egy félidő alatt ledolgozta a kétgólos hátrányát, a Liverpool meglepően szétesve és pontatlanul futballozott, a szünetig el sem találta az ellenfele kapuját. Jóval összeszedettebben folytatta a meccset, és az 54. percben Alexander-Arnold 25 méteres lövése megperdült Le Celso testén, majd a lécről pattant szögletre. Ekkor zömmel a Villarreal térfelén zajlott a játék, és az angol fölénynek meg is lett az eredménye: a 62. percben nagyon szépen adogatták a labdát a vendégek, Szalah ügyesen adott a jobb oldalon kilépő Fabinho elé, aki beadás helyett éles szögből laposan lőtt, és a labda a rövid saroknál álló Rulli kapus lábai között surrant a hálóba – 2-1.

Nem vett vissza a lendületéből a Liverpool, és a csereként nagyon jól beállt Luiz Díaz a 67. percben ki is egyenlített: Alexander-Arnold jobbról ballal kanyarította ki a labdát, Pau Torres bennragadt, így Díaz 7 méterről zavartalanul fejelhetett, és a labda megint Rulli lábai között talált utat a kapuba – 2-2.

 

Fotó: PAUL ELLIS

Négy perc múlva pedig már minden eldőlt: Mané a felezővonalon túlról meglódulva kapott hosszú indítást, a hazai térfél közepén könnyen elvitte a labdát a határozatlanul kifutó Rulli mellett, bevezette a tizenhatoson belülre, majd kissé balról az üres kapuba gurította – 2-3.

Nem tudni, mi történt a szünetben a Liverpool öltözőjében, a második félidőben ugyanis nyoma sem volt annak a zavart csapatnak, amelyet az elsőben láthattunk, mintha kicserélték volna az angol együttest, amely ekkor az igazi arcát mutatta. A Villarreal erejét viszont felemésztette az első játékrész hatalmas lendülete és a gyors reményvesztés, hiszen már 2-2 után sem volt esélye továbbjutni. A 85. percben a spanyolok a létszámot tekintve is hátrányba kerültek, Capoue kapta meg a második sárga lap miatt a pirosat is. A Liverpool végül magabiztosan, két győzelemmel jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés: Villarreal–Liverpool 2-3 (2-0), Estadio de la Cerámica, 21 872 néz, jv.: Danny Makkelie (holland). Gólszerző: Dia (4.), Coquelin (41.), illetve Fabinho (62.), Luiz Díaz (67.), Mané (71.). Döntőbe jutott: Liverpool 5-2-es összesítéssel.

 

Borítókép: Szalah (balra) ünnepli az első liverpooli gól szerzőjét, Fabinhót (Fotó: Paul Ellis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.