MOB-közgyűlés: visszaállították a delegálási rendszert

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati évi rendes közgyűlésén negyven igen, egy nem szavazat és egy tartózkodás mellett módosították a szervezet alapszabályát.

Magyar Nemzet
2022. 05. 28. 13:19
Fotó: MOB/Szalmás Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyulay Zsolt, a MOB február elsejétől hivatalban lévő elnöke közölte, az alapszabály-módosítás fő célja a tagság körének bővítése, illetve a delegálási rendszer visszaállítása.

Hozzátette: a delegáló szervezetek köre kibővül, ezentúl nem kizárólag a sportszövetségek jogosultak tagokat küldeni, hanem az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek is.

Mint ismert, tavaly a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnöke, Kulcsár Krisztián kezdeményezésére jelentősen csökkent a tagság létszáma: míg a 2016-os riói játékok után az olimpiai sportágak 120, a további szervezetek pedig – legfeljebb – 76 tagot delegálhattak a MOB közgyűlésébe, így az egyéb jogon a közgyűléshez tartozókkal kétszáz felett volt a MOB-tagok száma, 2020 júniusában ez a szám 123-ra csökkent. Majd jött az újabb változtatás, amely az olimpiai sportágak képviseletét is megnyirbálta, a többi delegáló szervezettől viszont egyszerűen elvette a képviseleti jogot.

Ez volt a gyújtópontja annak, hogy a Kulcsár Krisztián távozott a MOB elnöki tisztségéből, és Gyulay Zsolt lett az új elnök a január végén. Megválasztása után Gyulay Zsolt lapunk kérdésére azonnal egyértelművé tette, hogy vissza szeretné állítani a a tagság létszámát.

– A téli olimpia után neki kell állnunk az új alapszabály létrehozásának, mert nagyon fontosnak tartom, hogy a megfelelő képviseletek visszatérjenek a MOB közgyűlésébe – jelentette ki akkor. – Jelenleg csonka közgyűlés van, a sportágak képviselői jelen vannak, de hiányoznak a klubok és az egyéb delegáló szervek képviselői. A napokban találkoztam több szervezet vezetőivel, és óriási az igény arra, hogy visszatérjenek. Azt gondolom, nem szabad kihagyni a közgyűlésből a sporttudományt, az olimpiai bajnokok klubját és még sorolhatnám.

Szabó Tünde sportért felelős volt államtitkár a szombati közgyűlés elején bejelentette, hogy a jövőben kormánybiztosként és országgyűlési képviselőként folytatja munkáját, az államtitkári teendőket pedig Schmidt Ádám veszi át, aki külföldi útja miatt nem volt ott a közgyűlésen.

MOB-életműdíjat vehetett át Kamuti Jenő és Schmitt Pál, mindketten a Nemzet Sportolói.

Borítókép: Gyulay Zsolt, a MOB elnöke (Fotó: MOB/Szalmás Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.