Állítom, nem könnyű a visszatérés – mondja vb-ezüstérmesünk

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) értesítette a Magyar Birkózók Szövetségét (MBSZ), hogy a MOB felterjesztése alapján Szőke Alex bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói ösztöndíjprogramjába. A még csak 22 esztendős, világbajnoki ezüstérmes és olimpiai ötödik helyezett, 97 kilogrammos kötöttfogású sportoló sérüléséből felépülve gőzerővel készül az őszi belgrádi vb-re.

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ2022. 06. 07. 9:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az év elején a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ösztöndíjasaként, vendégként vettem részt az egyik Csepelen rendezett versenyen. Emlékszem, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter akkor mesélt arról, hogy felterjesztettek a NOB ösztöndíjprogramjába. Múlt héten írtam alá a szerződést, boldog vagyok, és nagyon megtisztelőnek tartom, hogy végül be is kerültem. A támogatást teljes egészében a párizsi olimpiára való felkészülésemre fordítom, nagy segítség lesz – mondta el az MBSZ honlapjának nyilatkozva.

(A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói ösztöndíjprogramjába összesen tizenkét magyar sportoló került be.)

Mint ismert, az ESMTK versenyzője a tavaly év végén műtött válla miatt a március végi, április eleji budapesti Európa-bajnokságon nem indulhatott el. Szőke Alex azonban immár tökéletes állapotban, s gőzerővel készül az őszi világbajnokságokra.

– Rossz volt a lelátóról figyelni az Eb-t, de csak előre tekintek, a 2024-es olimpia a legfontosabb. Az Európa-bajnokság után birkózhattam először, két-három hétig nálam kisebb súlyú sportolókkal. Állítom, nem könnyű a visszatérés, három hónap lemaradásom van, ennyi ideig tartott a rehabilitáció. Egyelőre még nem úgy mozgok, mint régen, de tudjuk, a türelem rózsát terem, nyugodtan, szép lassan, fokozatosan építkezünk. Jelenleg Porecben edzőtáborozunk, és kiváló az összetartás: olyan riválisokkal dolgozhatok együtt, mint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok örmény Artur Alekszanjan, az Eb-győztes norvég Felix Baldauf vagy az Eb-második olasz Nikoloz Kakhelashvili – árulta el Szőke Alex.

Olimpiai ötödik helyezettünk reméli, ősszel már a régi formájában birkózik.

– E hónap végén, a római Matteo Pellicone-emlékversenyen szőnyegre lépek. Előtte és utána végig edzőtáborozunk, július végén még egy viadalon, a Ziolkowski-, Pytlasinski-emlékversenyen birkózom, és remélem, addigra már közel százszázalékos állapotban leszek. Úgy tervezzük, hogy szeptemberben, a belgrádi felnőtt-világbajnokságon és októberben, a pontevedrai U23-as vébén is szerepelek, mindkettőn dobogóra szeretnék állni, de előbbi esetében az edzők részéről ez nem akkora elvárás, hiszen figyelembe veszik a történteket. Egy biztos, én mindent megteszek érte.

Borítókép: Szőke Alex a hónap végén Rómában újra versenyen indul (Forrás: UWW)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.