Rapport és Lékó nélkül visszafogott reményekkel

A nőket a harmadik, a férfiakat a hatodik helyre várják a magyar csapatok kapitányai az egy hónap múlva, július 28-án az indiai Chennaiban kezdődő sakkolimpián.

Magyar Nemzet
2022. 06. 27. 17:38
Lékó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A célkitűzésről a hétfői budapesti sajtótájékoztatón esett szó, amelyet egy hónappal a sportág legnagyobb versenye előtt tartott a sakkszövetség vezetősége a válogatott játékosok jelenlétében. Szabó László elnök bevezetőjében felidézte, hogy a 44. sakkolimpiának eredetileg Moszkva lett volna a házigazdája, de az ukrajnai háború miatt a rendezést elvette az orosz fővárostól és a délkelet-indiai kikötővárosnak, Chennainak adta a nemzetközi szövetség, a FIDE.

Kitért rá, hogy a következő, 45. sakkolimpiát Budapest láthatja vendégül 2024-ben.

Az elnök emlékeztetett, hogy a magyar sakknak nagyszerű a múltja a sportági olimpiákon, amelyeknek nyílt versenyeit tekintve Magyarország a negyedik az örökrangsorban három arany-, hét ezüst- és két bronzéremmel. A női örökranglistán pedig ötödik Magyarország a 2-5-2-es terméssel.

Ami az idei sakkolimpiát illeti, Papp Gábor, a nők kapitánya – aki repülőjáratának törlése miatt Németországból videótelefonon jelentkezett be – elmondta, hogy stabil, erős csapat a magyar, amely bármelyik riválisát képes megverni,

– Érmet szeretnénk nyerni, de ehhez komoly szakmai teljesítmény kell a szerencse mellett – fogalmazott.

Ács Péter férfikapitánynak nehezebb feladata van. Hiányzik a csapatból a 2014-ben, a Tromsőben ezüstérmes csapat mind az öt tagja. Polgár Judit és Balogh Csaba után lényegében Almási Zoltán is visszavomult, Lékó Péter is egyre kevesebbet versenyez, edzőként és szakkommentátorként egyre többet dolgozik, pedig nem vállalta a szereplést, a jövőben román színekben kíván versenyezni.

Ács Péter nélkülük is ütőképes, profi csapatként jellemezte a válogatottat, amelynek esetében azonban még korai elvárásokról beszélni, mivel egyelőre nem ismert a teljes mezőny. Az bizonyos, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem szerepelhet, és úgy hírlik, hogy Kína sem indul a legerősebbek közül, de a szervezők tájékoztatása szerint a férfiaknál így is 190, a nőknél 150 csapat részvétele várható.

– Az a cél, hogy az első hatban végezzünk, amit akkor érhetünk el, ha a tizenegy versenynap alatt végig kiemelkedő játékot nyújtunk – jelentette ki Ács Péter.

A magyar csapatok
Nők: Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka
Férfiak: Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Erdős Viktor, Gledura Benjámin, Kántor Gergely

Újabb vereség

A sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján Rapport Richárd hétfőn a 9. fordulóban elszenvedte a második vereségét, sötéttel túl nagy kockázatot vállalt, s végül kikapott a francia színekben szereplő Firouzjától. Rapportnak így 4 pontja van, Nyepomnyascsij áll az élen 6,5 ponttal. Az állás: 1. Nyepomnyascsij 6,5 pont, 2. Caruana 5,5, 3. Nakamura, Ting 4,5-4,5, 5. Rapport, Firouzja, Radzsabov 4-4, 8. Duda 3.

Borítókép: Lékó Péter elsősorban már nem versenyzőként érvényesül (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.