Rasszista botrány miatt azonnal felfüggesztették a Red Bull pilótáját

Jobban nem is állhatna a Red Bull a Formula–1-es világbajnokságon, hiszen a pilóták pontversenyében a címvédő Max Verstappen vezet Sergio Pérez előtt, így az energiaitalos istálló a konstruktőrök között is nagy előnnyel áll az élen, megelőzve a Ferrarit és a Mercedest. Ám kedd este nagy balhé tört ki a csapatnál, egy rasszista megnyilvánulás miatt azonnali hatállyal felfüggesztették egyik tartalékversenyzőjüket, az észt Jüri Vipset.

Magyar Nemzet
2022. 06. 22. 8:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21 éves Jüri Vips a Call of Duty lövöldözős videójáték közvetítése során használt rassszista kifejezést a Twitch nevű streamoldalon, s mindez kikerült a közösségi oldalakra, ahol villámgyorsan kezdett terjedni. Vipsből káromkodás közben a „néger” szó tört ki. A Red Bull egy másik pártfogoltja, a jelenleg az ugyancsak a Formula–2-ben szereplő új-zélandi Liam Lawson másokkal együtt nevetett ezen.

Amikor kedden mindez a Red Bull tudomására jutott, az istálló közleményt adott ki, amelyben azt írta: „A Red Bull Racing azonnali hatállyal felfüggesztette juniorversenyzőjét, Jüri Vipst az incidens teljes kivizsgálásáig. Szervezetként minden abúzust elítélünk, és zéró toleranciát hirdettünk a rasszista nyelvezet vagy viselkedés kapcsán a szervezetünkön belül.”

A Red Bull ezt a Twitter-oldalán is tudatta.

A Red Bull teszt- és tartalékversenyzője nem sokkal később közösségi oldalán kért elnézést a történtekért: „Szeretnék nyíltan elnézést kérni a támadó nyelvezet miatt, amit egy internetes játék közben használtam ma. Ez a nyelvezet teljes mértékben elfogadhatatlan, és nem reprezentálja azokat az értékeket és elveket, amiket én képviselek. Őszintén bánom, amit tettem, nem így akarok példát mutatni. Teljes mértékben együttműködöm a vizsgálat során.”

Jüri Vips az idei szezonban a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén vezethette a Red Bull versenyautóját – Barcelonában 23 kör tett meg –, de tavaly és tavalyelőtt is tesztelt év közben a csapattal. Az észt autóversenyző 2018-ban csatlakozott a Red Bull juniorprogramjához, jelenleg a Formula–2-es sorozatban versenyez, és a hetedik helyen áll. Eddig egy második és két harmadik helye van. Jüri Vipsről eddig úgy beszéltek, mint a Red Bull következő nagy tehetségéről, akit a csapat hamarosan felhoz a Formula–1-be, először persze csak a fiókcsapat Alpha Taurihoz. A meggondolatlansága ezeket a terveket is felülírhatja, mert ez a botrány már öröke rajta marad, és a Formula–1-ben nemcsak a tehetség, hanem a jó marketing is nagyon sokat számít.

Borítókép: Jüri Vips nagy hibát követett el (Forrás: Twitter/F1 Xclusive)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.