Meglovagolta a bernáthegyit, ennek köszönheti a vb-bronzot

Szép Balázs rögtön az első felnőttvilágversenyén világbajnoki bronzérmet szerzett Alexandriában. Az UTE 22 éves öttusázója felelevenítette a lovaglást megelőző félelmeit, arra azonban gondolni sem mert, mi lesz szeretett sportágával a párizsi olimpia után lovaglás nélkül.

Magyar Nemzet
2022. 07. 31. 15:38
Szép Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép Balázs nem számított dobogós helyezésre azok után, hogy az alexandriai öttusa-világbajnokság selejtezőjét követően csupán 12. helyezettként került a 18-as döntőbe. Az UTE sportolója ráadásként Balázs Demeter Bence és Bőhm Csaba jó társaságában a csapatok versengése után ezüstérmet is átvehetett a mindössze 12 ponttal többet gyűjtött francia trió mögött.

Négy évvel ezelőtt, amikor Balázs tizennyolc esztendősen, a „nagyok” között még kevésbé otthonosan mozogva bronzérmet nyert a világkupa-sorozat Los Angeles-i fordulójában, elárulta, hogy miért lett öttusázó, amit most csak megerősíteni tudott.

– Örökmozgó, amolyan hiperaktív kissrác voltam, aki két percig nem tudott nyugton maradni. Éppen ezért tanácsolta a családunk egyik közeli ismerőse, hogy adjanak be öttusázónak, ott majd gondoskodnak arról, hogy a fölös energiáimat ne otthon vezessem le. Ez tizenöt vagy tizenhat éve történhetett, azóta tart a „levezetés”, aminek egyre több a kézzelfogható eredménye. A legértékesebb természetesen a mostani világbajnoki bronzérem, amit a közepesnél alig jobb átlagteljesítménnyel, viszont hibátlannak nevezhető összpontosítással szereztem meg – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak nem sokkal a hazaérkezése után Szép Balázs, aki 17 évesen nyert először junior magyar bajnokságot, nála egy vagy két évvel idősebb és tapasztaltabb vetélytársait is megelőzve.

Két jól sikerült hazai, és egy külföldi edzőtáborban elvégzett szépen felépített munka alapozta meg Balázs idei versenyidényét, teendő azonban még bőven akad, mert maga is úgy érzi, hogy vívásban és futásban is jobb teljesítményre van szüksége. Eleinte tartott a 90 percbe préselt öttusától, de aztán ebbe is belejött, miközben a lovaglása is egyre magabiztosabbá vált.

– Amikor idén márciusban, a világkupa-versenysorozat első állomásán Kairóban szerepeltem, kifogtam egy olyan hátast, amely a négyes akadály előtt leblokkolt, megmakacsolta magát és az istennek se akart ugrani. Most Alexandriában talán ezért tartottam attól, hogy ismét baj lesz, mert a nekem jutott szürke paci feltűnően kicsinek tűnt. Alig nagyobbnak, mint egy jól megtermett életmentő bernáthegyi. Kellemesen csalódtam, mert úgy vitt, ahogy akartam, engedelmesen és segítően. Sajnos nem tudok a lovaglásról úgy beszélni, hogy a „vég” ne jutna az eszembe, de próbálok a lehető legkevesebbet azzal foglalkozni, hogy a 2024-es olimpiai után már egy merőben más versenyszám váltja a lovaglást. Gyorsan hozzáteszem, hogy a magam esetleges párizsi szereplésével kapcsolatos álmaimról sem szívesen beszélnék, mert olyan távolra még nem tekintek. Most az a legfontosabb számomra, hogy újdonsült világbajnoki bronzérmeshez méltó teljesítménnyel bizonyítsak a szeptemberi Európa-bajnokságon is, amelynek Székesfehérvár ad otthont – elevenítette fel Szép Balázs a világbajnokság számára kulcsmozzanatát.

Szép Balázsnak amúgy az egyik edzőtársa, akivel gyakran futnak, vívnak és úsznak együtt. Mindkettőjük fejlődését szolgálva, amit az is bizonyít, hogy Gulyás Michelle is nagyszerűen szerepelt Alexandriában, ő egyéniben lett ezüst-, a csapattal pedig bronzérmes.

Borítókép: Szép Balázsnak futásban még fejlődnie kell (Fotó: Magyar Öttusaszövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.