Szinte Milák Kristóf olimpiai jutalmát úszta össze a magyar sellőlány

Hatalmas magyar sikerrel zárult a világjátékok az egyesült államokbeli Birminghamben. A magyar küldöttség 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal az éremtábla hatodik helyén végzett. A siker pénzben is mérhető, hiszen az aranyért 17,5 millió forint jutalom jár, de még a nyolcadik hely is egymilliót ér. A legeredményesebb magyar versenyző, Senánszky Petra szinte ugyanannyit keresett a világjátékokon, mint Milák Kristók egy éve Tokióban. Más kérdés, hogy a Birminghamben szerepelt válogatott úszók az augusztusi Európa-bajnokságot beáldozták az amerikai pénzkeresti lehetőségért.

Magyar Nemzet
2022. 07. 18. 9:47
null
Budapest 20220624 Úszás 2022 Fina Vizes VB Világbajnokság Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Senánszky Petra Fotó: Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senánszky Petra két sportágban, búvárúszásban, valamint élet- és vízimentésben összesen három arany- és két ezüstérmet szerzett. Az aranyéremért 17,5, az ezüstért 12,5 millió forint jár, rövid fejszámolás után adódik, hogy ez összesen bizony 77,5 millió forint.

Ennél többet csupán három magyar sportoló keresett tavaly a tokiói olimpián.

aki a négyessel aratott győzelem, valamint az egyesben elért második hely mellé egy negyedik helyezést is összelapátolt kettesben (összesen 107,2 millió forint). Hasonló volt mérlege (egy arany, egy bronz, egy negyedik helyezés – kereken 100 millió forint), pedig az egy-egy arannyal és ezüsttel 85,7 milliót keresett.

Jutalmak

Olimpia:

Aranyérem: 50 millió forint
Ezüstérem: 35,7 millió forint
Bronzérem: 28,5 millió forint
Negyedik helyezés: 21,5 millió forint
Ötödik helyezés: 14,3 millió forint
Hatodik helyezés: 11,4 millió forint
Hetedik helyezés: 5,7 millió forint
Nyolcadik helyezés: 2,8 millió forint.

Világjátékok:

Aranyérem: 17,5 millió forint
Ezüstérem: 12,5 millió forint
Bronzérem: 10 millió forint
Negyedik helyezés: 7,5 millió forint
Ötödik helyezés: 5 millió forint
Hatodik helyezés: 4 millió forint
Hetedik helyezés: 2 millió forint
Nyolcadik helyezés: 1 millió forint

Senánszky Petra – akit a búvár- és uszonyosúszásban elért sikereinek köszönhetően újabban a magyar sellőlányként emlegetnek – alapsportágában, a búvárúszásban kiemelkedő klasszis, tizennégyszeres világbajnok, s a hagyományos úszásban is válogatott, hogy mást ne mondjunk, az idei világbajnokságon tagja volt a 4x100 méteres gyorsúszásban döntőbe jutott és ott nyolcadikként végzett magyar váltónak.

Ám természetesen kétség sem férhet hozzá, hogy a pályafutására Birminghamben tette fel a koronát. S ugyanezt elmondhatjuk több ismert úszóról, Takács Krisztiánról, Balog Gáborról, akik két aranyérmet szereztek a világjátékon, s persze Szabó Szebasztiánnak, Jakabos Zsuzsannának és Verrasztó Evelynnek is minden oka megvan arra, hogy jó érzéssel gondoljon vissza az amerikai eseményre. Ami hivatalosan a nem olimpiai versenyszámok seregszemléje, de például 4x50 méteres vegyes váltóban indulóknak aligha volt szükségük speciális felkészülésre.

A világjátékokon sikert sikerre halmozó magyar sportolók természetesen csupán éltek a lehetőséggel. Nem az ő felelősségük, hogy a világjátékok eredeti küldetése – valóban azoknak szervezni nemzetközi multisport eseményt, akiknek a sportága nem szerepel az ötkarikás programban – kissé kisiklott.

Fel van adva a lecke a magyar sportirányítás vezetőinek, hogy ezt a vegyes állapotot a jutalmak terén miként lehet szabályozni.

Sőt, Sós Csaba szövetségi kapitány joggal emelte fel a szavát amiatt, hogy a Birminghamet megjárt válogatott úszók – mindenekelőtt Senánszky Petra és Szabó Szebasztián – a világjátékok kedvéért feláldozták az Európa-bajnoki felkészülést. A kontinensviadalig már egy hónap sincs hátra, Szabóéknak az augusztus 11-én kezdődő versenyeken ismét csúcsformát kellene mutatniuk. A világbajnoksággal együtt idén immár harmadszorra.

Borítókép: Senánszky Petra három arany- és két ezüstéremmel jön haza Birminghamből

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.