Olimpiai érmesünknek fekszik az új szereposztás

A világbajnoksággal ellentétben Varga Ádám a müncheni multisport Európa-bajnokság keretein belül zajló kajak-kenu Eb-n egyes hajóban indul, s ha már ott van a mezőnyben, sima győzelmet aratott a K-1 500-as előfutamban.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 18. 14:00
Varga Ádám
Szolnok 20220626 Kajak kenu 2022 válogató Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Varga Ádám Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keveset változtatott a válogatott összetételén Hüttner Csaba a két hete Kanadában rendezett világbajnoksághoz képest a müncheni Európa-bajnokságra, azonban a tavalyi olimpián K-1 1000 méteren ezüstérmet szerzett Varga Ádám szerepe változott. A huszonkét éves sportoló kikerült a négyesből, helyette K-1 500 méteren szerepel a bajor fővárosban.

A váltás nagyon rosszul nem sülhetett el, hiszen Kanadában sem a négyes, sem egyesben a Vargával helyet cserélt Balogh Gergely nem jutott döntőbe.

 

Az első müncheni előfutam alapján azonban ennél sokkal pozitívabban is fogalmazhatunk: Varga Ádám több mint egy hajóhosszal utasította maga mögé a mezőnyt.

 

– A válogató idején jó időket, jó pályákat eveztem ezen a távon, Kanada után hazatérve viszont nem estek jól az edzések, a hosszú utazás és a jet lag is megviselt. Éppen ezért nem tudtam, hogy mire számítsak, de nagyon jólesett, hogy jó pályát tudtam jönni. Örültem, hogy Pimenta az én futamomban volt, mert ő jó viszonyítási alapot jelent. Az volt a tervem, hogy erősen bekezdek, és a tapasztalatoknak megfelelően tudok majd javítani a következő futamomban. Fél távnál az előnyöm tudatában bíztam benne, hogy a többiek inkább azt választják, hogy pihentebben állhassanak a középfutam rajtjához, és valóban nem is kellett finiselnem az első helyért – foglalta össze futamát Varga, hozzátéve, hogy a négyszeres világbajnok portugál klasszis eddigre már két futamon túl volt más számokban.

Varga Ádám azt is elárulta, egyáltalán nem bánja a világbajnokság utáni változtatást.

 

– Szeretek egyesben versenyezni, szerintem ez jobban áll nekem.

 

Számomra is fontos cél, hogy négyesben – akár velem, akár nélkülem – megtaláljuk azt az egységet, amelyik kvótát tud szerezni a párizsi olimpiára, hiszen sokkal könnyebb kijutni az olimpiára, ha hat kvótánk van, mint ha csak három lenne. Kanadában sajnos nem tudtuk jól megcsinálni a négyest, így érthető, hogy változott az összeállítás.

Nemcsak a versenyszám, a München mellett található szűk regattapálya is fekszik Vargának. A létesítményt az 1972-es olimpiára hozták létre, és a versenyzők beszámolója alapján hullámos a víze.

– Nagyon örültem neki, amikor a rajt után száz méterrel bejöttek a hullámok, mert tudtam, hogy ha engem zavar, akkor a mögöttem haladókat még jobban. Én ezt nem bánom, hiszen eleve hullámos vízen edzem. Persze én is lassulok tőle, de hozzászoktam, előnyben lehetek azokkal szemben, akik egész évben nagyon jó vízen edzenek – fogalmazott a KSI versenyzője, akinek minden oka megvan a bizakodásra a szám pénteki döntője előtt.

EC2022 - CANOE SPRINT MEN'S KAYAK SINGLE 1000M
is megnyerte előfutamát (Fotó: Munich2022/Andreas Schaad)

Varga Ádám mellett az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és Pupp Noémi (egyaránt K-1 1000 m), valamint Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter (K-2 1000 m), illetve Nádas Bence és Kopasz Bálint (K-2 500 m) is megnyerte futamát és döntőbe jutott, ugyanehhez a Noé Bálint, Kulifai Tamás (K-2 1000 m) és a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (C-2 500 m) egységnek a második hely is elég volt.

Rendessy Eszter (K-1 500 m) és a Fojt Sára, Pupp Noémi (K-2 500 m) egység második, Adolf Balázs (C-1 1000 m) és Kiss Balázs (C-1 500 m) ötödik lett a futamában, ők a középfutamban harcolhatják ki a fináléba kerülést.

Arra nézve, hogy a kajaknégyes számára mit jelent a Varga–Balogh csere, az első választ csak pénteki előfutam adja meg.

Borítókép: Varga Ádám (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.