Úgy tűnik, új szerzeménye máris hátat fordított a Barcelonának

Ma elkezdődik a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság. A tavalyi meggyőző menetelés után idén egyértelmű esélyes a Real Madrid, bár a Barcelona mindent megtett a nyáron, hogy felvehesse a versenyt az ősi riválissal. A katalánok pénzügyi vészmegoldásokat vetettek be, hogy megerősítsék a /keretüket, de még mindig rengeteg a kérdőjel a csapat háza táján.

2022. 08. 12. 14:25
Robert Lewandowski Barcelona
FC Barcelona's Polish forward Robert Lewandowski controls the ball during his official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 5, 2022. (Photo by Pau BARRENA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Liga legutóbbi idénye a Real Madridról, a nyári szünet viszont a Barcelonáról szólt. A katalán klub hosszas huzavona után megvásárolta a Bayern Münchentől az elmúlt évek egyik legjobb futballistájának, Robert Lewandowskinak a játékjogát. Bár egyelőre egyértelműen ez a nyár sztárigazolása, a harminchárom éves lengyel gólvágónál is többet fizetett a Barca a brazil Raphinháért (Leeds) és a francia Jules Koundéért (Sevilla) – a három játékos összesen több mint 150 millió eurójába került a gránátvörös-kékeknek, ezzel a húszcsapatos La Liga teljes nyári költekezésének több mint egyharmadát vállalta magára a klub.

Megszokott a sztárcsapatoknál, hogy az előrelépésért mélyen zsebbe kell nyúlni.

A Barcelona esetében azonban komoly bökkenő, hogy a katalán egyesület úszik az adósságban, tavaly egymilliárd euró fölötti tartozásról számolt be.

A klub egyelőre igyekszik úgy pénzhez jutni, hogy eközben játékoskerete alkalmas marad trófeák megnyerésére: a Spotify 280 millió eurót fizetett, hogy a legendás, Kubala László miatt épített stadion immár a Spotify Camp Nou nevet viselje, emellett a katalánok a közvetítési jogokból származó bevételeket, valamint az archív médiatár és a marketingosztály tulajdonrészét is megosztják jelentős tőkeinjekcióért cserébe.

A Joan Laporta klubelnök által is kockázatosnak nevezett üzletpolitika alapja, hogy a pályán elért sikerekkel megtérül a vállalt rizikó.

Csakhogy minden erőfeszítés hiábavaló lesz, ha az érkezőket nem tudja regisztrálni a klub. Márpedig a spanyol liga ezt a Barcelona pénzügyi helyzete miatt egyelőre nem engedélyezte.

Az idővel folytatott versenyfutás Lewandowskiék, valamint a nyáron lejárt szerződését meghosszabbított Ousmane Dembélé és Sergi Roberto esetében is kínos, akik mind lemaradhatnak a szombati, Vallecano elleni bajnoki rajtról. A legrosszabbul azonban Andreas Christensen és Franck Kessié esetében járhat a Barcelona. Mivel ők ingyen érkeztek, ingyen távozhatnak is, ha nincsenek regisztrálva az első forduló előtt.

Sokatmondó, hogy a dán védő ismét előző klubja, a Chelsea mezében feszít Instagram-oldalán.

Éppen a londoni klub segíthet a Barcelonán, a brit sajtóhírek szerint a Chelsea nyolcvanmillió eurót is fizetne Frenkie de Jongért. Tőle nagyon szeretnének megszabadulni a katalánok, ugyanis az egész keretben a holland középpályás keresi a legtöbbet. Igaz, ez a nyilvánosan vállalt szándék aligha segíti a Barcelona alkupozícióját.

Fotó: Javier Soriano

A Real Madrid sokkal csendesebb időszakon van túl, bár a bajnokság legdrágább nyári igazolását a fővárosi klub jegyzi: a francia védekező középpályás, Aurélien Tchouaméni nyolcvanmillió euróért érkezett Monacóból. Carlo Ancelotti keze alatt nagyon jól összeállt a Real, amely szerda este az Eintracht Frankfurt elleni Európai Szuperkupa-győzelemmel bizonyította, hogy továbbra is jó formában van. Meglepetés lenne, ha nem tudná megvédeni a tavaly díszlépésben megszerzett bajnoki címét.

A Barcelonát a keret véglegesítéséig nehéz elhelyezni az erősorrendben, de a Xavi érkezése óta mutatott játék alapján a pénzügyi káosz ellenére is első számú kihívóként kell tekinteni rájuk. A dobogós helyekért a tavalyi idényhez hasonlóan az Atlético Madrid és a Sevilla küzdhet még. A Matracosok elbúcsúztak Luis Suáreztől, viszont ingyen szerezték meg a középpályára Axel Witselt. A Sevillának a védelemben akadhat problémája Koundé és Diego Carlos eladása után, a középpályát viszont megerősítette a Real Madridban létszám felettivé vált Iscóval.

La Liga, 1. forduló

Péntek

Osasuna–Sevilla 21.00

Szombat

Celta Vigo–Espanyol 17.00
Real Valladolid–Villarreal 19.00
Barcelona–Rayo Vallecano 21.00

Vasárnap

Cádiz–Real Sociedad 17.30
Valencia–Girona 19.30
Almería–Real Madrid 21.30

Hétfő

Athletic Bilbao–Mallorca 17.30
Getafe–Atlético Madrid 19.30
Real Betis–Elche 21.30

Valamennyi találkozót a Spíler 2 közvetíti.

Borítókép: Nem csak a pályán kényszerül komoly mutatványra a Barcelona (Fotó: AFP/Pau Barrena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.