Erling Haaland góljáról Johan Cruyff jutott Pep Guardiola eszébe

A Manchester City 2-1-re legyőzte a Dortmundot a Bajnokok Ligája csoportkörének a 2. fordulójában. A mérkőzés hőse Erling Haaland lett, akit a 84. percben eltüntettek a német védők, ám akkor megvillant, és olyan mozdulattal szerezte meg a győztes gólt, amely az edzőjéből egy régi emléket csalt elő, a legendás Johan Cruyff jutott az eszébe.

Magyar Nemzet
2022. 09. 15. 9:25
null
Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland (C) shoots to score his team's second goal during the UEFA Champions League group G football match between England's Manchester City and Germany's Borussia Dortmund at the Etihad Stadium in Manchester on September 14, 2022. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézenfekvő volt, hogy a Manchester City és a Dortmund találkozóját a Bajnokok Ligája G csoportjában Erling Haalanddal harangozzák be. A fiatal norvég csatárzseni a nyárig éppen a német csapatot erősítette, és onnan szerződött át a Premier League címvédőjéhez – német sajtóértesülések szerint a megszerzése a fizetését, az ügynöki díjakat és a bónuszokat is beleértve 300 millió euróba került az angol egyesületnek, a hírek szerint csak a kivásárlási ára 75 millióra rúgott, de a felek ezt nem hozták nyilvánosságra.

 

 

Tényleg adta magát, hogy ez a mérkőzés róla szól majd, de a 84. percig ez mégsem így tűnt. Egykori csapattársai féken tartották őt, mindössze 26 labdaérintés szerepelt a neve mellett a statisztikában, kevesebb, mint bárki másnak a mezőnyben. A meccs állása 1-1 volt, nem sok minden utalt arra, hogy a Manchester City nyerni tud, de eljött az a 84. perc, és érkezett nem is akárhogyan: a portugál Joao Cancelohóz került a labda, aki jobb külsővel passzolta be a Dortmund tizenhatosának előterébe, a védők közül kirobbanó Haaland pedig a levegőben úszva akrobatikus mozdulattal továbbította a labdát a német csapat kapujába.

 

Csodálatos gól volt, még a Manchester City menedzserét, Josep Guardiolát is lenyűgözte, akiből egy régi emléket is előhozott a norvég csatár mozdulata:

– Akik ismernek, tudják, hogy Johan Cruyff milyen hatással volt rám mint edző, mentor és ember – mondta a katalán edző, mielőtt felidézett volna egy 1973-as mérkőzést. – Egyszer a Nou Campben az Atlético Madridnak éppen ilyen akrobatikus gólt lőtt, és amikor láttam Erling mozdulatát, azonnal ő jutott az eszembe.

A 22 éves Erling Haaland teljesítménye egészen pazar, hiszen 22 BL-meccsen 26 gólnál tart, azaz átlagosan 62 percenként talál az ellenfelek hálójába. Amikor a Dortmund legyőzése után arról faggatták, hogy a németek nagyszerűen védekeztek ellene, a maga nyers modorában csak ennyit mondott: – Nem állítottak meg. Gólt lőttem.

A Manchester United és az angol válogatott védője, most szakkommentátorként dolgozó Rio Ferdinand találóan jellemezte a norvégot:

– Sok csatár pánikba esne, ha nem kapna elég labdát egy mérkőzésen, és Haalandban éppen azt imádom, hogy ő nyugodt marad, csak a gólszerzésre összpontosít, nála minden erről és a végeredményről szól. Ő már az első pillanatban zökkenőmentesen be tudott illeszkedni egy szinte mindent megnyerő csapat közösségébe, amihez szükség van önbizalomra és némi arroganciára, és erre csak kevesen képesek. 

Borítókép: Erling Haaland akrobatikus mozdulattal szerzett győztes gólt (Fotó: Lindsey Parnaby / AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.