Összejött a tripla az öreg harcosnak, a kamerás ember is borult + videó

A kolumbiai Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost) nyerte a Vuelta mai 17. szakaszát, amelyen a címvédő szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) az előző napi sérülései miatt nem állt rajthoz. Az összetettben továbbra is a belga Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) vezet.

Magyar Nemzet
2022. 09. 07. 17:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról beszámoltunk, a spanyol kerékpáros-körverseny keddi, 16. szakaszán a vége felé a mezőnytől meglógó szökevények hajráversenyében mintegy ötven méterrel a cél előtt az összetett második helyén álló Primoz Roglic (Jumbo–Visma) – aki 2,7 kilométerrel a cél előtt megindult, és csak négy sprinter tudta tartani a tempóját – hatalmasat bukott. Átesett a brit Fred Wright (Bahrain Victorious) kerekén, de azért begurult a célba. A Vuelta 2019-es, 2020-as és 2021-es kiírásán diadalmaskodó szlovén klasszis az elmúlt napokban egyre jobban megközelítette az éllovas belga Remco Evenepoelt (Quick-Step Alpha Vinyl), és kedden is hozott rajta nyolc másodpercet, így 1:26 percre csökkent a hátránya. Ám láthattuk, hogy a célban erősen vérzik a jobb karja és a lába, később pedig kiderült, hogy csípő- és térdzúzódásokat szedett össze, bordafájdalmai is vannak, így kérdéses volt, hogy tudja-e folytatni a Vueltát.

– Sajnos Primoz nagyot esett, megsérült, de bizakodunk, hogy ezek a problémák nem akadályozzák meg abban, hogy folytassa a versenyt. Minden szükséges vizsgálatot elvégeztek nála, a végső döntést azonban csak szerda délelőtt hozzuk meg – nyilatkozta Addy Engels, a Jumbo–Visma sportigazgatója.

Nos, ma délelőtt kiderült, hogy a 32 esztendős Roglic nem tudja folytatni a spanyol körversenyt. Törése és agyrázkódása nincs, de a zúzódásai miatt nagy fájdalmai vannak.

A 17. szakaszon Aracena és Monasterio de Tentudía között 162,3 kilométeres, dimbes-dombos táv várt a mezőnyre, a végén hegyi befutóval. A cél 1100 méteren volt, ahova 10,3 kilométeres, átlagban ötszázalékos meredekségű emelkedő vezetett fel. A legmeredekebb része a közepén 12 százalékos volt. 

 

Roglic kiesésével a spanyol Enric Mas (Movistar) lépett elő a második helyre, aki 2:01 perccel volt elmaradva Evenepoeltól. A nap szökésébe tizenhárom bringás került be, s közülük a kolumbiai Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost) állt a legjobban az összetettben, a 12. helyen 14:56 perc hátránnyal. A szökevények hét és fél perces előnyre tettek szert. Közben pedig a mezőnyben láthattuk, hogy a dán Mads Pedersen (Trek–Segafredo), aki már két szakaszt nyert az idei Vueltán sprintbefutóban – kedden is ő volt a leggyorsabb –, most csapata „vízhordója” lett. Mivel ezen a hegyi befutós napon sprinterként nem lehetett esélye, visszaadta a segítséget csapattársainak, amit a sprintjei felvezetésében kapott tőlük, és a csapatkocsihoz hátramaradva ő szállította a teletöltött kulacsokat a többieknek. A Vueltán Pedersen vezet a pontversenyben, nagy sztár, ő viseli a zöld trikót, de ilyen alázattal áll a kerékpársporthoz – igazi példakép.

A szakaszt végül a 35 éves Urán nyerte meg, aki a Giro d’Itálián már behúzott két szakaszt, egyet a Tour de France-on is, s most a harmadik Grand Touron is győzni tudott – a kolumbiai öreg harcosnak összejött a triplázás. Az EF Education-EasyPost csapatánál akkora volt az öröm, hogy még az Eurosport kamerás munkatársát is felborították.

Evenepoel és Mas együtt érkezett be a célba, így köztük nem változott a különbség.

Vuelta, 17. szakasz, Aracena–Monasterio de Tentudía, 162,3 km, hegyi befutó:
1. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education–EasyPost) 3:42:28 óra
2. Quentin Pacher (francia, Groupama–FDJ) azonos idővel
3. Jesús Herrada (spanyol, Cofidis) 2 másodperc hátrány
...14. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 5:11 perc hátrány
15. Enric Mas (spanyol, Movistar) azonos idővel
16. Juan Ayuso (spanyol, UAE Team Emirates) 5:13 p h.
...19. Carlos Rodríguez (spanyol, INEOS Grenadiers) 5:15 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Evenepoel 65:14:05 óra
2. Mas 2:01 perc hátrány
3. Ayuso 4:51 p h.
4. Rodríguez 5:20 p h.

Csütörtökön a Trujillo és Alto de Piornal közötti 192 kilométeres táv és újabb hegyi befutó vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére, amely összesen 3280 kilométert teker, amíg vasárnap célba ér Madridban.

Borítókép: Rigoberto Uránnak összejött a triplázás, már a Vueltáról is van szakaszgyőzelme (Forrás: Twitter/EF Pro Cycling)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.