Pat Cortina több éves programról beszél a világbajnokság után

Csupán egyetlen góllal, hosszabbításban 3-2-re kapott ki a magyar női jégkorong-válogatott Finnországtól a világbajnokság helyosztóján, így végül a nyolcadik helyen zárta a tornát. Pat Cortina szövetségi kapitány elégedetten értékelte a csapata teljesítményét, úgy fogalmazott, sztenderdet állítottak fel minden fiatal lánynak, aki innentől felveszi a válogatott mezét.

Magyar Nemzet
2022. 09. 04. 11:20
Pat Cortina
Pat Cortina Forrás: MJSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb remek teljesítménnyel zárta a szereplését a magyar női jégkorong-válogatott a Dániában zajló világbajnokságon. A Finnországtól csupán a hosszabbításban 3-2-re elszenvedett vereség egyértelműen azt mutatja, a mieinknek ott a helyük az elitben.

Ezt nem a magyar hokit övező évtizedes hurráoptimizmus mondatja velünk, hanem a nemzetközi erősorrend. Miként már megírtuk, a világbajnokság mezőnyét csoportkörét két ötösre bontották, de nem két egyenlő erősségűre, hanem a világranglistás helyezéseknek megfelelőn egy erősebbre és egy gyengébbre. Az A csoportban csak a sorrend volt kérdéses, mind az öt együttes eleve készülhetett a negyeddöntőre, a B csoportból csak három válogatott jutott tovább. Harmadikként a magyar válogatott, amely a legjobb nyolc között ugyan kiütéses, 12-1-es vereséget szenvedett az Egyesült Államok ellen, de a helyosztón megszorongatta Finnországot, kétgólos hátrányból egyenlített, s csak a hosszabbításban maradt alul.

Svédország után tehát egy újabb sportági nagy hatalmat kényszerítettek ráadásra a mieink. A bennmaradás kivívásán felül ennek ismeretében kell elismeréssel illetni a szereplésüket. Így tett Pat Cortina szövetségi kapitány is, akinek a vezetésével 2019-ben feljutott az elitben a magyar válogatott.

– A lányok fantasztikusak voltak, hatalmas energiával és bátorsággal játszottak, de ez nem is meglepő, mert az egész világbajnokságon így történt. Egyedül a csehek ellen nem teljesítettünk így, ám az összes többi meccsen bátrak voltunk, tudtuk, hogy mit kell tennünk és együtt küzdöttünk.

 

Nagyon is elégedett vagyok az egész világbajnoksággal.

 

A szövetségi kapitány kijelentette, a bennmaradás kivívás nem egyszeri siker, a magyar válogatott hosszú évekre biztosíthatja a helyét a legjobbak között.

– Jó élmény mindenkinek ez a torna, szerintem mindenki élvezte, nem csak az időnket pazaroltuk. Megtiszteltük a magyar válogatott mezt, és megmutattuk, hogy ehhez a szinthez tartozunk.

 

Megérkeztünk ide, és a következő feladatunk megérteni, hogy ez nem a végállomás, hanem az út eleje, és ha ugyanígy dolgozunk tovább, még sok hasonló világbajnokságot átélhetünk. Sztenderdet állítottunk fel, minden fiatal lány, aki innentől felveszi a válogatott mezt, tudja, hogy ugyanolyan keményen kell küzdenie, mint ennek a csapatnak.

 

2019-ben, amikor feljutottunk, a levegőbe dobáltak a lányok, most viszont nem fizikálisan emeltek fel, hanem mentálisan, én is sokat kaptam tőlük. Rendkívül büszke vagyok az egész csapatra. Különleges helyet foglalnak el a szívemben.

Pat Cortinát lassan két évtizede ismerjük. Tudjuk, hogy nagyon érzelmes szakember, amit mond, azt úgy is gondolja. S ha ő azt mondja, ott a helyünk az elitben, akkor azt el is hihetjük.

Borítókép: Pat Cortina és a csapat ismét egymásra talált (Fotó: MJSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.