Az első győzelemnél is fontosabb, hogy visszatértek a nézők

Négy vereség után az ötödik fordulóban végre nyert a Pick Szeged a férfikézilabda Bajnokok Ligájában. A két nullapontos csapat mérkőzésén a magyar bajnoki címvédő 30–23-ra győzte le a norvég Elverumot a B csoportban. A másik magyar csapat, a Telekom Veszprém szerencsére ellentétes utat járt be mostanáig, az eddigi győzelmi sorozatát csütörtökön a német Magdeburg ellen nyújthatja tovább az A csoportban.

Magyar Nemzet
2022. 10. 26. 20:17
Dean Bombac
Dean Bombac Forrás: Pick Szeged
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szeged nem csupán a Bajnokok Ligájában az első négy fordulóban elszenvedett négy vereség terhével készült az Elverum elleni mérkőzésre. Tovább súlyosbította a csapat helyzetét, hogy múlt szombaton 31–26-ra kikapott a legfőbb hazai rivális Veszprémtől, s a csapat szurkolótábora már a meccs elején elfordult a kedvenceitől, a vendégdrukkerek többsége 11–3-as veszprémi vezetésnél kivonult a veszprémi arénából. A találkozó után nekiszegezték a kérdést a Szeged edzőjének, Juan Carlos Pastornak, nem akar-e lemondani. Nos, nem...

A BL-ben négy forduló után szintén nullapontos Elverum persze más szint, más inger, de az egyaránt sérült Mikler, Bánhidi és Frimmel nélkül a Szeged nem mehetett biztosra. Gondoltuk előzetesen, amire a gyakorlat rácáfolt. A Szeged szerzett vezetést, majd elhúzott 4–1-re, s rövid megtorpanás (5–3, majd 7–5) után egyre csak nőtt az előny, szünetre már hatgólosra (16–10). Alilovic Miklert, Rosta pedig Bánhidit helyettesítette kiválóan, Tönnesen pedig tarthatatlan volt.

A 40. percben hízott először tízgólosra a különbség (22–12), amivel persze eldőlt a meccs, csak a végeredmény volt kérdéses. A Szeged engedett ki jobban, így végül 30–23-ra nyert.

S az első BL-győzelem mellé még egy kisebb sikert elkönyvelhetett, megtelt a szegedi aréna, s ha nem is tomboltak a nézők, legalább megtapsolták a csapatot.

 

Már-már elfeledett riválissal találkozik a Veszprém

A Veszprém négyszer jutott be a legrangosabb európai sorozat fináléjába. A már négyes döntő keretében rendezett 2015-ös, 2016-os és 2019-es végjáték elevenen él bennünk. A magyar rekordbajnok sajnos mindháromszor alulmaradt a fináléban, különösen a Kielce ellen 2016-ban kilencgólos előnyről, hosszabbításban elbukott meccs fájdalmas még ma is.

Kevésbé ismert, hogy 2002-ben is bejutott a BL fináléjába a Veszprém, s akkor éppen csütörtöki ellenfele, a német Magdeburg fosztotta meg a végső sikertől.

Az akkor még oda-visszavágós rendszerben a kétgólos hazai előny kevés volt, a keletnémet csapat otthon öttel nyert. A két együttes rögtön a következő idényben újra találkozott, azóta azonban egyszer sem.

Elsősorban persze azért, mert mindenekelőtt a két német sztárklub, a Kiel és Flensburg mögött a Magdeburg többnyire lemaradt a BL-ről. Az elmúlt években azonban újra erőre kapott, az előző idényben – huszonegy év után – ismét megnyerte a Bundesligát. A Bajnokok Ligája 2022–23-as kiírásban is jól szerepel, három győzelem mellett egyszer kapott ki, igaz, akkor nagyon, hazai pályán hét góllal (29–22-re) a Paris Saint-Germaintól. Ezt a meccset értékmérőnek is tekinthetjük, hiszen a Veszprém a rajton 36–34-re legyőzte a párizsiakat. 

– Gyors, erős csapat. Régóta együtt játszanak és nagy fordulatszámon képesek dolgozni. Nagyon jók az egy-egy elleni szituációkban, sokkal nehezebb lesz, mint gondolnánk. Sokat kell majd futnunk, okosan kell játszanunk támadásban, minél kevesebb labdát szabad veszítenünk és gyorsan vissza kell zárnunk. Sok mérkőzésüket láttam, beleértve az Európa-liga-találkozókat is. Sokat tudunk róluk, ahogy ők is rólunk, itt már nincsenek titkok, azt gondolom, tesszük, amit kell és szeretnénk nyerni most is – jellemezte a Magdeburgot a klub honlapjának nyilatkozva Momir Ilics, a Veszprém vezetőedzője.

A tisztelet természetesen kijár, de ha a Veszprém idén is a négyes döntőbe készül, akkor hazai pályán illik legyőzni a Magdeburgot.

Borítókép: Dean Bombac az Elverum ellen csillogott (Fotó: Pick Szeged)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.