Djokovicsot büntették, meghökkentő véget ért a meccs

Novak Djokovics bejutott az asztanai ATP 500-as tenisztorna döntőjébe, miután a harmadik játszma előtt Danyiil Medvegyev váratlanul feladta kettejük elődöntőjét.

2022. 10. 08. 16:57
Novak DJOKOVIC, Novak
Tel-Aviv, 2022. október 2. Az elsõ helyen kiemelt szerb Novak Djokovic az orosz Roman Szafjullin ellen játszik a tel-avivi keménypályás férfi tenisztorna elõdöntõjében 2022. október 1-jén.-én. Djokovic 6:1, 7:6 (7-3) arányban gyõzött. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazahsztánban még sosem rendeztek ilyen rangos tenisztornát. A korábbi években ATP 250-es besorolású viadalt rendezett a főváros, Asztana, idén először már 500 ranglistapont jár az itteni győztesnek. Ennek megfelelően a világranglista első tíz helyezettje közül hat is nevezett a versenyre.

A világelső Carlos Alcaraz ugyan hamar kiesett, de az elődöntő mezőnye így is illett volna akár egy Grand Slam-torna végjátékához is. Az első elődöntőben Sztefanosz Cicipasz szetthátrányból fordított Andrej Rubljov ellen, majd várta, hogy a két korábbi világelső közül Novak Djokovics vagy Danyiil Medvegyev lesz-e az ellenfele.

A szerb és az orosz klasszis tavaly két Grand Slam-finálét is vívott egymás ellen – Ausztráliában Djokovics, az Egyesült Államokban Medvegyev nyert –, idén viszont először játszottak egymás ellen.

Nagyon nem kell meglepődnünk ezen, Djokovics oltatlansága következtében számos tornáról, köztük két Grand Slam-viadalról lemaradt idén, Medvegyev pedig a szerb idei legaktívabb időszakában sérült volt, majd Wimbledonban orosz állampolgársága miatt nem ragadhatott ütőt.

Asztanában viszont kiváló színvonalú találkozót vívtak.

Olyan volt, mint egy fal, minden labda visszajött a túloldalról

 – jellemezte ellenfele játékát a találkozó után Djokovics, aki éppen ezért próbálta variálni a játékát, sokat rövidített, ebből pedig igazán látványos labdamenetek alakultak ki.

Az első játszmában végül Djokovics hibázott többet, kétszer is elveszítette az adogatását, így 6:4-gyel Medvegyev került előnybe.

A második szettben a szerb adogatásban szintet lépett, és ezúttal brék nélkül jutottak el 6:6-ig. Látványos labdamenetekből ekkor sem volt hiány, Djokovics pedig az egyik pont végén a közönség közé dobta az ütőjét tehetetlenségében.

Bár az egyik fiatal szurkoló nagy lelkesedéssel vitte vissza a játékszert a szerb klasszisnak, a székbíró, Adel Nour azonban sportszerűtlen magatartás miatt a többlépcsős büntetés első szintjét alkalmazva figyelmeztette Djokovicsot. A teniszező szigorúnak tartotta az ítéletet, bár emlékezetes, hogy ennél sokkal rosszabbul is járt már labdamenetet követő reakció miatt.

A tie breakben 5-5-nél Medvegyev könnyű röptét rontott el, így nem jutott meccslabdához. Néhány perccel később viszont nemcsak a játszmát veszítette el, hanem teljesen váratlanul fel is adta a találkozót.

– Engem is nagyon meglepett a visszalépése, hiszen úgy nézett ki, minden rendben van. Sőt, mindkét szettben ő volt a jobb játékos – fogalmazott sportszerűen Djokovics, majd elárulta, amit Medvegyev a hálónál közölt vele: meghúzta az egyik lábizmát, ezért nem vállalta a döntő szettet.

Djokovicsot így már csak Cicipasz választja el attól, hogy két héten belül két tornát nyerjen két olyan országban, ahol korábban még nem szerzett trófeát. A szerb múlt héten Izraelben, Tel-Avivban diadalmaskodott, vasárnap 12.30-tól (tv: Eurosport 2) pedig Asztanában karrierje kilencvenedik tornagyőzelmét szerezheti meg.

Borítókép: Djokovics újabb döntőre készülhet (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.