Lionel Messi beindult, retteghet Ronaldo és Brazília

Úgy látszik, sokat számít az a két év, amennyivel Lionel Messi fiatalabb, mint nagy kortársa, Cristiano Ronaldo. A 35 éves klasszis érezhetően készül a világbajnokságra, az elmúlt hetekben ismét csúcsformába lendült, már most 11 gólnál és 10 gólpassznál jár. A mutatói sokkal jobbak, mint az előző idényben, ráadásul láthatóan ismét élvezi a focit.

Magyar Nemzet
2022. 10. 26. 9:03
Messi, Neymar
Messi, Neymar Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

alaposan kivette a részét a Paris Saint-Germain keddi Bajnokok Ligája-győzelméből, két gólt is szerzett a Makkabi Haifa ellen 7-2-re megnyert meccsen, köztük a legfontosabbat, az elsőt. A hétszeres aranylabdás a BL-ben négy, az egész szezont, valamennyi sorozatot tekintve pedig már tizenegy gólnál tart. Ezen felül a társakat is gálánsan kiszolgálja, tizenkét gólpasszt jegyez az idényben, amiből elsősorban természetesen Mbappé és profitál.

A három játékos végre igazolja, hogy legveszélyesebb csatártriót alkotják a világon, Mbappé 16, Neymar 13, Messi pedig 11 gólt szerzett a nyár óta.

Edzői dicséret

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen játékosaim vannak, és jó látni, hogy így képesek egymásért küzdeni. Azt láttam, hogy mindenki jól érzi magát a pályán, és ez nagyon fontos. El kellett gondolkodnom azon, hogy melyik rendszer lenne az, amiben a három fantasztikus támadónk a lehető legtöbbet tudja kihozni magából. Úgy érzem, ezt sikerült megtalálni. Elképesztően jó érzés Messiéket edzeni, és mindennap látni őket játszani. Egy edző számára ez maga a paradicsom – mondta hálálkodva a Makkabi elleni meccs után Christophe Galtier, a PSG edzője.

Messi formajavulása különösen az előző idénnyel összehasonlítva feltűnő. A 2021–22-es egész évadban lőtt annyi gólt, szám szerint tehát tizenegyet mint most már október végéig.

Íme, a két idény legfontosabb adatai táblázatba rendezve.

Messi per meccs2021/20222022/23
Gólok0,360,69
Lövések3,724,6
Kaput érő lövések1,262,47

Ki a jobb, Messi vagy Ronaldo?

S persze ismételten feltehetjük az örökzöld kérdést, ki a jobb: Messi vagy Ronaldo?

Nos, Ronaldo ugyan két évvel idősebb, mint Messi, tavaly mégis úgy tűnt, rajta kevésbé fog az idő, miként nagy kortársán. Erre az idényre viszont látványosan megfordult a helyzet. Ronaldo sem a legjobb idényét futotta 2021–22-ben, de azért csak eljutott 24 gólig 39 meccsen. A 2022–23-as évadban viszont eddig csupán 12-szer, akkor is gyakran csereként jutott szóhoz, s csupán két gólt szerzett.

Messi a világbajnokságra gyúr?

Felmerül a kérdés, vajon mi áll Lionel Messi látványos formajavulása hátterében. Vajon végre beilleszkedett Párizsban, és összeszokott világklasszis társaival? Igen, ezek is magyarázattal szolgálhatnak, de a legfontosabb szempont talán a világbajnokság.

A hétszeres aranylabdás pályafutásából egy siker hiányzik, de az nagyon. A világbajnoki cím. Harmincöt évesen valószínűleg az utolsó lehetőség előtt áll. Argentína hagyományosan a nagy esélyesek közé tartozik, noha idén Brazília tűnik a világbajnokság első számú favoritjának. Persze ha Messi csúcsformában játszik, akkor felboríthat minden előzetes okoskodást.

Borítókép: Messi és Neymar a PSG-ben csapattársak, a világbajnokságon ellenfelek lesznek (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.