A „hisztis gyerek” húzta ki a bajból a vb-címvédő franciákat

Ausztrália vezetett a címvédő francia válogatott ellen a katari foci vb D csoportjában, de nem lett akkora meglepetés a vége, mint az Argentína–Szaúd-Arábia meccsnek. A fordításban Adrien Rabiot játszotta a főszerepet, majd beindult a henger: Franciaország 4-1-es győzelemmel kezdte a tornát, a duplázó Olivier Giroud pedig beállította Thierry Henry nemzeti gólrekordját.

Magyar Nemzet
2022. 11. 22. 22:00
RABIOT, Adrien
al-Vakra, 2022. november 22. A francia Adrien Rabiot (j) csapattársával, Ousmane Dembelével ünnepli gólját a katari labdarúgó-világbajnokság D csoportjának elsõ fordulójában játszott Franciaország-Ausztrália mérkõzésen az al-vakrai al-Dzsanub Stadionban 2022. november 22-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a legjobb előjelekkel készültek a címvédő franciák a katari vb-re , hiszen komoly sérüléshullám hátráltatta Didier Deschamps csapatát: Paul Pogba, N’Golo Kanté, Mike Miagnan, Christopher Nkunku és az aranylabdás is sérülés miatt maradt le a tornáról.

Sokak szerint az sem volt jó előjel, hogy Deschamps négy védővel küldte pályára a csapatát Ausztrália ellen. Tudni illik, a tavalyi Eb óta ötször játszott így a francia válogatott, és egyszer sem nyert (négy döntetlen, egy vereség).

Az ausztrálok ellen sem kezdődött jól a meccs: már a 9. percben hátrányba került a címvédő, amikor egykori herthás játékosa, Matthew Leckie húzott el a jobb szélen, hintába ültette a Bayern München védőjét, Lucas Hernándezt, aki bele is sérült az esésbe, majd tökéletesen adta középre a labdát, amelyet Craig Goodwin lőtt a Hugo Lloris kapujába – 0-1.

Bajba kerültek a franciák, mert Ausztrália betömörülhetett, így és Ousmane Dembélé nem rendelkezett elegendő területtel, hogy kamatoztassák a gyorsaságukat. Hogy a címvédő nem jutott a Szaúd-Arábia ellen betliző Lionel Messiék sorsára, abban Adrien Rabiot főszerepet játszott.

Ki hitte volna, hogy pont az fogja kihúzni a bajból a franciákat, aki négy éve nemhogy világbajnok nem lett, de teljességgel elásta magát Deschamps, meg úgy általában az egész nemzet előtt?

Akcióból nem nagyon ment, egy szöglet után Rabiot egyenlített ki a 27. percben. Noha már úgy tűnt, hogy a beadás után felszabadítanak az ausztrálok, a kipattanót visszaívelték a franciák a tizenhatoson belülre, Rabiot pedig tökéletes ütemben fejelt a kapuba – 1-1.

És ezzel még nem volt vége a Rabiot-shownak! A Juventus középpályása a 32. percben letámadott, labdát szerzett az ausztrál tizenhatos előterében, szépen kényszerítőzött Mbappéval, majd gólpasszt adott Olivier Giroud-nak – 2-1.

Rabiot bűne és bűnbocsánata

Még a PSG játékosaként Rabiot stabil kerettag volt a válogatottban a 2018-as vb előtt, ám Deschamps végül csak biztonsági tartalékként számított volna rá, ebből viszont a fiatal középpályás nem kért, ami a szövetségi kapitány felháborodása mellett nagy botrányt is kiváltott.

– Nem levelet kaptam a játékostól, emailt írt nekem – mérgelődött Rabiot miatt Deschamps négy éve. – Ezzel kizárta magát. Reméltem, hogy felnőtt módjára reagál és orvosolja a hibáját, de ilyen viselkedésnek nincs helye, ezt megjegyeztem. Nem akart tartalék lenni, nem akar készen állni, ha szükség van rá, ez az ő döntése.

Mint ismert, a francia válogatott világbajnok lett Oroszországban, Rabiot pedig több mint két évig a válogatott közelébe sem került. Katarban sem lehetett volna kezdő, ha Kanté és Pogba nem esik ki a középpályáról, de ők megsérültek, Rabiot pedig most ott volt, amikor szükség volt rá. Főszerepet játszott az ausztrálok elleni fordításban, ami után beindult a francia henger.

Giroud beállította Henry gólrekordját

Előnyben már a franciák szája íze szerint alakult a meccs, amely a 69. percben Mbappé fejes góljával lényegében eldőlt – 3-1. Aztán a PSG sztárja is kiosztott egy gólpasszt Giroud-nak, aki ugyancsak fejjel volt eredményes, és az 51. válogatottbeli góljával beállította Thierry Henry rekordját – 4-1.

GIROUD, Olivier
már Henry magasságában jár Fotó: Pavel Golovkin

Franciaország döcögősen kezdte a meccset, de végül magabiztos győzelmet aratott Ausztrália ellen. S ha a rossz előjelekről szóltunk, a jókról is illik: 2018-ban is Ausztrália ellen nyerte meg az első mérkőzését a vb-n a Deschamps-csapat (akkor 2-1-re), aztán mi lett a vége! Aranyérem…

Labdarúgó-világbajnokság, D csoport, 1. forduló: Franciaország–Ausztrália 4-1 (2-1), gólszerző: Rabiot (27.), Giroud (32., 71.), Mbappé (68.), illetve Goodwin (9.).

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép:  A francia Adrien Rabiot (j) csapattársával, Ousmane Dembelével ünnepli gólját Ausztrália ellen (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.