Carlos Alcaraz ebben nem akarta Nadal útját követni

Carlos Alcaraz hasfalizom-szakadás miatt befejezte a szezonját, nem lesz ott az évzáró világbajnokságon. A US Open-bajnok még így is világelsőként zárhatja az évet, de jó torinói szereplés esetén Rafael Nadal vagy Sztefanosz Cicipasz megelőzheti.

2022. 11. 05. 18:08
Carlos Alcaraz injury
Carlos Alcaraz tenisz Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan és kellemetlen véget ért Carlos Alcaraz szenzációs idénye. A tizenkilenc éves spanyol teniszező öt tornát nyert idén, a US Openen megszerezte karrierje első Grand Slam-trófeáját is, ezzel párhuzamosan pedig az első tinédzser lett, aki a világranglista élére állt.

A torinói világbajnokságon közepes teljesítmény is elég lett volna Alcaraztól ahhoz, hogy a többiek eredményeitől függetlenül bebiztosítsa év végi világelsőségét, erre azonban nem lesz lehetősége a spanyolnak.

Alcaraz pénteken feladta Holger Rune elleni negyeddöntőjét a párizsi mesterversenyen, szombaton pedig bejelentette, hogy hasfalizom-szakadás miatt kihagyja az ATP-vb-t és a Davis-kupa végjátékát is.

Alcaraznak hathetes kihagyást prognosztizálnak, azaz várhatóan a jövő évi Australian Openen már ott lehet a mezőnyben.

Hasonló sérülés állította meg idén honfitársát, Rafael Nadalt Wimbledonban, és nem ez az egyetlen párhuzam a két spanyol játékos között. A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok szintén tizenkilenc éves volt, amikor először kvalifikálta magát a nyolc résztvevős évzáró vb-re, de akkor, 2005-ben neki is sérülés miatt kellett lemondania az indulásról.

S a sors szeszélye folytán idén éppen Nadal az egyik, aki megakadályozhatja, hogy fiatal honfitársa a rangsor élén zárja az évet. Igaz, ehhez a harminchat éves legendának be kell állítania legjobb vb-szereplését Torinóban, és a döntőbe kell jutnia. Ez csak akkor elég az előzéshez, ha hibátlan mérleggel nyeri a csoportkört, egyébként a tornagyőzelemmel zárhat csak Nadal a rangsor élén, karrierje során immár hatodszor.

Éppen a korábbi sikerek miatt azonban a rutinos játékost a világelsőség már nem motiválja.

– Nem az első helyért küzdök. Amikor 2008-ban először világelsőként zártam az évet, nagyon boldog és elégedett voltam, de most már nem ez hajt. Az motivál, hogy amikor a pályára léphetek, akkor versenyképes lehessek – mondta még a párizsi mesterverseny előtt Nadal, aki aztán a viadalon már az első meccsét elveszítette az amerikai Tommy Paul ellen.

Azaz Nadalnak úgy kellene menetelnie Torinóban, hogy legutóbb több mint két hónapja, a US Open harmadik fordulójában nyert meccset.

Még egy játékos elveheti az első helyet idén Alcaraztól: Sztefanosz Cicipasz a Grand Slam-tornákon ugyan még döntőt sem játszhatott idén, viszont ő az egyetlen férfiteniszező, aki eljutott hatvan megnyert meccsig. A görögnek még jobb torinói szereplésre lenne szüksége ehhez, csak akkor lenne belőle világelső, ha veretlenül megnyerné a trófeát. Cicipasz Nadallal ellentétben már megnyerte karrierje során az ATP-vb-t, még 2019-ben, de akkor egyik csoportmeccsén kikapott, éppen Nadaltól.

A torinói világbajnokság mezőnye

Alcaraz kiválásával az amerikai Taylor Fritz ugorhat be a november 13-án rajtoló évzáró vb mezőnyébe, aki ugyanúgy újonc a versenyen, mint a fiatal spanyol lett volna. Kiharcolta az indulási jogot Nadal és Cicipasz mellett a korábbi ötszörös bajnok Novak Djokovics, az idén két Grand Slam-döntőt játszott Casper Ruud, valamint Danyiil Medvegyev, Félix Auger-Aliassime és Andrej Rubljov is. A két tartalékjátékos Hubert Hurkacz és Holger Rune lesz, utóbbi programjában még a jövő heti U21-es világbajnokság is szerepel.

Borítókép: Carlos Alcaraz szezonja korai véget ért (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.