„Sértő Messit összehasonlítani Lewandowskival”

Szerdán a C és a D, helyesebben sorrendben délután négytől a D, majd este nyolctól a C csoport csapatai fejezik be a csoportkört a katari labdarúgó-világbajnokságon. A legnagyobb érdeklődés természetesen az Argentína–Lengyelország párharcot övezi, amelyen az a tét, hogy Lionel Messi álma tovább él-e, avagy Robert Lewandowski felveszi-e a versenyt az argentin zsenivel. A franciák már továbbjutóként játszanak Tunéziával, ami ad némi reményt Aissa Laidouninak és társainak.

Magyar Nemzet
2022. 11. 30. 7:30
null
FBL-EUR-C1-BARCELONA-BAYERN MUNICH Fotó: RAFAEL MARCHANTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kronológiai sorrendet betartva kezdjük tehát az esélylatolgatást a D csoporttal. Franciaország már továbbjutott, emberi számítás szerint a Dánia–Ausztrália meccsen derül ki a második helyezett. Tunéziának a papírforma alapján csekély esélye van, hiszen egy ponttal az utolsó, az egész világbajnokság favoritjának tekinthető Franciaországgal találkozik, és csak akkor juthat tovább, ha nyer, a dán–ausztrál mérkőzés pedig döntetlenre végződik vagy ha nagyobb különbségű győzelmet arat, mint Dánia.

Első hangzásra ez tényleg lehetetlen küldetésnek hangzik, de némi reményt ad, hogy a franciáknak nem kell mindent beleadniuk. Mbappéék viszont nagy valószínűséggel egy esetleges vereség esetén is megőrzik az első helyet, mert jelenleg öttel jobb a gólkülönbségük, mint az ausztráloké. A tunéziai együttes finoman szólva sem remekel az európai riválisokkal szemben, legutóbbi tizenöt ilyen találkozójából csak egyet nyert meg, hat döntetlen és nyolc vereség mellett.

A realitás talaján állva tehát az Ausztrália–Dánia összecsapáson derül ki, melyik csapat lesz a második helyezett. Az ausztráloknak elég a döntetlen, a dánoknak mindenképpen nyerniük kell. Az ausztrálok a legutóbbi öt vb-szereplésük alkalmával csak egyszer jutottak tovább a csoportjukból, 2006-ban a Guus Hiddink által irányított Socceroos végül a későbbi győztes olaszokkal szemben maradt alul a nyolcaddöntőben Francesco Totti 95. percben értékesített büntetője miatt. A hatodik világbajnokságukon szereplő dánokkal viszont csak egyszer, 2010-ben fordult elő, hogy már a csoportkör után utazhattak haza.

Ki a jobb: Messi vagy Lewandowski?

A C csoport zárófordulójára még mind a négy válogatottnak megmaradt az esélye a nyolcaddöntőbe jutásra. Az előzetesen elképzelt rendet az borította fel, hogy Argentína az első fordulóban 2-1-re kikapott Szaúd-Arábiától . Ha a legkönnyebbnek ítélt meccsét megnyeri, ma már pihenhetne a vezérelte dél-amerikai gárda. Argentínának ráadásul muszáj győzelemre játszania, mert ha Szaúd-Arábia megverné Mexikót, akkor csak győzelem esetén marad életben. A lengyelek döntetlennel viszont biztos továbbjutók, Mexikónak pedig mindenképpen nyernie kell. Nehéz okosnak lenni, többféle kimenetel lehetséges. 

 

Mint minden olyan mérkőzésen, amikor pályára lép, most is felmerül: hogyan lehet megállítani Lionel Messit?

 

– Remek kérdés… – reagált a felvetésre Czeslaw Michniewicz, a lengyelek szövetségi kapitánya. – A világon mindenki ezen tépelődik évek óta. Nem hinném, hogy valaha is megleljük a választ. 

Udvariasságból jeles. Amit a maga módján Lionel Scaloni, az argentinok szakvezetője viszonzott.

– Lewandowski azon a szinte lenne, mint Messi? – kérdezett vissza Scaloni a fejtegetésre. Élvezni kell egy ilyen kiváló futballista játékát. Sértő összehasonlítani az egyiket a másikkal. Ez sehová sem vezet.

Lengyelország és Argentína vb-n korábban kétszer csapott össze, 1974-ben a lengyelek nyertek 3-2-re, 1978-ban a későbbi győztes argentinok 2-0-ra. A párosítás érdekessége, hogy a lengyelek dél-amerikai riválissal szemben a legutóbbi három vb-meccsüket elbukták, ráadásul gólt sem szereztek. Az argentinok pedig európai ellenféllel szemben nyeretlenek a legutóbbi három vb-találkozójukon, mind a hármat az előző tornán játszották, amelyen döntetlenre végeztek Izlanddal, illetve kikaptak a két döntőstől, a címvédő franciáktól és az ezüstérmes horvátoktól.

Csoportkör, 3. forduló

C csoport:
Lengyelország–Argentína, Doha (974 Stadion), 20.00
Szaúd-Arábia–Mexikó, Luszail, 20.00
Az állás: 1. Lengyelország (2-0) 4 pont, 2. Argentína (3-2) 3, 3. Szaúd-Arábia (2-3) 3, 4. Mexikó (0-2) 1.

D csoport:
Tunézia–Franciaország, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion), 16.00
Ausztrália–Dánia, al-Vakra, 16.00
Az állás: 1. Franciaország (6-2) 6 – már továbbjutott, 2. Ausztrália (2-4) 3, 3. Dánia (1-2) 1, 4. Tunézia (0-1) 1.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Vajon elhomályosítja-e Messi Lewandowskit? (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.