A temetéstől a diliházig: a Pécs úton a visszatérés felé

Az előző hét végén lezárult az NB II őszi szakasza. A dobogón három, komoly hagyományokkal rendelkező klub telel, a két feljutó helyért a Diósgyőr, a Pécs és az MTK száll harcba legjobb eséllyel a tavaszi folytatásban. A létszám idényvégi csökkentése meglepő módon akár még jó hír is lehet az alsóházi együtteseknek, bár a Békéscsaba a jelenlegi állás alapján osztályozó nélkül esne ki a harmadosztályba.

Magyar Nemzet
2022. 12. 13. 16:09
Pécs PMFC NB II
Budapest 20220807 Labdarúgás 2022 NBII NB2 Merkantil Bank Liga Budafok BMTE PMFC Pécs Fotó Micheller Szilvia Nemzeti Sport Harsányi István csapat öröm Weitner Ádám Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Katarban zajló világbajnokság alatt is becsülettel végezték a dolgukat az NB II labdarúgói, s végül a harmincnyolc forduló több mint felét, húszat letudtak a téli szünet előtt. A tabella élén negyvenhárom ponttal a Diósgyőr telel a Pécs és az MTK előtt. A miskolciak a gyenge rajt után elköszöntek Dragan Vukmirtól, a helyére érkezett Kuznyecov Szergej vezetésével pedig szárnyalt a csapat: az új tréner irányításával tizenöt bajnokiból tizenkettőt megnyert a piros-fehér klub.

Weitner Ádám Pécs PMFC NB II
Weitner Ádám irányításával jól teljesít a Pécs. Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

Míg a DVTK jó szereplése összességében megfelel a papírformának, a PMFC feljutását kevesebben várták idény előtt. A klub legutóbb a 2014/15-ös idényben szerepelhetett az élvonalban, akkor az utolsó fordulóban bizarr jelenettel búcsúzott: a Nyíregyháza elleni mérkőzés lefújását követően eltemették a helyi labdarúgást, miután mindkét klub a pályán elért eredmények ellenére, anyagi okokból nem folytathatta az NB I-ben.

A PMFC-nek egyenesen a Baranya megyei I. osztályból kellett visszaküzdenie magát, onnan elsőre, az NB III-ból negyedik nekifutásra jött össze a feljutás. A másodosztályban az erős első újonc évadot középszerű második követte, a 2022/23-as idényt Vas László helyett már Weitner Ádámmal a kispadon kezdte a Pécs. Az ősz a negyvenéves szakember várakozásait is jócskán felülmúlta.

Ha valaki idény előtt azt mondja, hogy másodikként fordulunk, azt minden bizonnyal diliházba zárják.

Meccsről meccsre építkeztünk, és ennek a folyamatnak az eredménye meg is látszott a csapaton, eljutottunk odáig, hogy a Békéscsaba otthonában támadó focit játszhattunk – fogalmazott Weitner az utolsó őszi kör után. A Pécs azonban a teljes ősz alapján a védekezését tekintve emelkedik ki a mezőnyből, a mecsekaljai gárda mindössze tizenhárom gólt kapott, és csak egyetlen vereséget szenvedett el.

Pécs és MTK: ellenpólusok csatája a feljutásért

Egészen más képet festenek az MTK meccsei. A kék-fehérek hatvan gólt lőttek (a mutatóban második legjobb DVTK negyvenet), nem véletlen, hogy a klub rutinos támadója, a 2016-os Európa-bajnokságot is megjárt Németh Krisztián tizenhét találatával toronymagasan vezeti a góllövőlistát.

Németh Krisztián
Németh Krisztián meccsenként majdnem egygólos átlagot hoz. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Ugyanakkor a fővárosi klub harmincöt gólt kapott húsz meccs alatt – ennél többet az egész mezőnyből csak a Kozármisleny –, s a tendencia azután sem változott, hogy az elmúlt két idényben a Pakssal az NB I-ben is hasonló számokat hozott helyét Horváth Dávid vette át a csapat élén. A még Weitnernél is fiatalabb, harminchét éves edző tavasszal négy mérkőzésen már irányította az MTK-t az élvonalban, s azokon a találkozókon éppúgy veretlen maradt a csapattal, mint az őszi hat NB II-es találkozóján.

– Jól mutatnak ezek az egyéni statisztikák, de a lényeg az, hogy az idény végén csapatként feljutást ünnepelhessünk. Nagyon erős keretünk van, amely akár változások nélkül alkalmas arra, hogy elérjük vele a célunkat – szögezte le Horváth Dávid az utolsó őszi forduló, a Szeged-Csanád elleni győztes rangadó után.

A legyőzött szegediek így is a negyedik helyen fordulnak, mögöttük a Haladás, a Gyirmót és az Ajka következik. A nyolcadik és a kilencedik helyen a Csákvár és a Soroksár már ugyanannyi pontra van a feljutást érő második, mint a biztos kiesést jelentő tizenkilencedik helytől.

Nem elírás, a létszámcsökkentés következtében a korábbi hárommal ellentétben csak a tabella utolsó két pozíciója jelent automatikus kiesést – itt jelenleg a szebb napokat látott Békéscsaba és Dorog tanyázik. További három csapat viszont osztályozót vív majd az idény végén az NB III három csoportjának bajnokával. Az osztályozós helyeken a Szentlőrinc, a Budafok és a Kozármisleny telel, míg a harmadosztályban jelenleg a BVSC, az Iváncsa és a Tatabánya vezeti csoportját.

Labdarúgó NB II, az állás húsz forduló után

 1. Diósgyőr 43 pont
 2. Pécs 39
 3. MTK 38
 4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 35
 5. Haladás 32
 6. Gyirmót 31
 7. Ajka 31
 8. Csákvár 28
 9. Soroksár 28
10. ETO FC Győr 27
11. Tiszakécske 26
12. Mosonmagyaróvár 25
13. Kazincbarcika 24
14. Siófok 23
15. Nyíregyháza Spartacus 22
16. Szentlőrinc 22
17. Budafok 22
18. Kozármisleny 19
19. Békéscsaba 17
20. Dorog 16

Borítókép: Vajon az idény végén is ünnepelhet majd a Pécs? (Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.