Benzema az új Bajner Bálint – a sajátjainak szólt be a vb-döntő előtt?

Franciaország arra készül, hogy megvédje a világbajnoki címét vasárnap az Argentína elleni döntőben a katari vb-n, mégis egy olyan játékosról esik a legtöbb szó a meccs előtt, aki a sérülése miatt egy percet sem játszott eddig a vébén. Az idei Aranylabda-győztes Karim Benzema ügye hátterében egyre inkább a sértettség kezd kirajzolódni, amire a Real Madrid sztárja is rátett egy lapáttal. Benzema a rövid Instagram-üzenetével Bajner Bálint elhíresült szavait másolta, amivel a vb-döntő előtt a franciáknak biztosan nem tett jót.

2022. 12. 17. 14:09
null
France's forward Karim Benzema looks on during a training session at the Jassim-bin-Hamad Stadium in Doha on November 17, 2022, ahead of the Qatar 2022 World Cup football tournament. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a legutóbbi Aranylabda győzteseként vezére lehetett volna a francia válogatottnak a katari vb-n, és bepótolhatta volna a számára 2018-ban elmaradt aranyérmet, ugyanis akkoriban Didier Deschamps száműzte őt a válogatottból Mathieu Valbuena megzsarolása miatt, amelyben a Real Madrid csatára is szerepet vállalt. Benzema a tavalyi Eb előtt nyert bűnbocsánatot, 2015 óta először került be a válogatottba, mert Deschamps-on egyre nagyobb volt a nyomás, hiszen Benzema főleg Madridból való távozása óta a klubjában világklasszis teljesítményt nyújtott.

Ousmane Dembelé és Karim Benzema
A franciák a vb-n Karim Benzema nélkül is szárnyalnak. Fotó: AFP

Jobb nélküle, mint vele?

A tavalyi Eb újra Benzemával a francia válogatott soraiban nem volt sikertörténet, meglepetésre már a nyolcaddöntőben kiesett a csapat Svájc ellen. Aztán a Nemzetek Ligája-szereplés is kudarcba fulladt, csoportja harmadik helyén végzett a Deschamps-gárda Horvátország és Dánia mögött. Nem a legjobb előjelekkel fordultak rá tehát a vb-re a franciák.

Végül közvetlenül a vb előtt Benzema megsérült egy edzésen, és elhagyta a keretet. Az pedig látványos volt Katarban, hogy a franciák a Real-sztár helyén a kezdőbe visszakerült Olivier Giroud-val az élen visszatértek a 2018-ban aranyat ért egységhez, az egy mindenkiért, mindenki egyért elv alapján.

Természetesen a furcsaság, miszerint az aktuális aranylabdás nélkül jobbá válik egy válogatott, mint vele, nem hagyta nyugodni a kedélyeket. Mivel Deschamps hivatalosan nem tette ki a sérülés miatt hazautazó Benzemát a katari keretből, folyton lógott a levegőben a kérdés, hogy vajon visszatérhet-e a tornára, pláne azok után, hogy már edzésbe is állt a Real Madridnál.

Benzema olajat öntött a tűzre

Deschamps először ingerülten válaszolt az ezt firtató kérdésre, majd a döntő előtti sajtótájékoztatón újra faggatták Benzemáról. Ezúttal némileg bőbeszédűbb volt: – Ha nem válaszolok, azt fogja mondani, hogy mérges vagyok. Voltak már sérült játékosaim. Karim az egyikük. Nem rajtam múlik, hogy Benzema eljön-e megnézni a döntőt. A huszonnégy fős keretemre koncentrálok, amely holnap rendelkezésre áll.

Eközben Benzema olajat öntött a tűzre. A hivatalos Instagram-oldalára feltöltött egy képet magáról, amihez csak ennyi kommentárt fűzött: „Nem érdekel.”

Nekünk különösen ismerősen csenghetnek ezek a szavak, hazánkban Bajner Bálint reagált ugyanígy a magyar válogatottságra, illetve az NB I-be való hazatérésre 2014-ben, amikor lassan lejárt a szerződése a Dortmund második csapatánál. Bajner ezután negatív mémhőssé vált az interneten.

Vajon elutazik a vb-döntőre?

Benzema rövid üzenetének címzettje a francia Le Figaro című lap szerint maga Deschamps, és a L’Équipe információira hivatkozva azt is írják, hogy Deschamps és a játékos közti kapcsolat sosem volt jó a múlt miatt, a hangulat jobb a csapaton belül a Real csatára nélkül, valamint a szövetségi kapitány nehezményezte, hogy Benzema őt nem említette meg az Aranylabda átvételekor a köszönetnyilvánításában.

Korábbi hírek szerint Benzema a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal egy gépen térhet vissza Katarba a vasárnapi döntőre, de jelen állás szerint ez egyáltalán nem biztos. Benzemát ugyanis valami épp nagyon nem érdekli – talán épp Katar.

Deschamps a döntő előtt tartott sajtótájékoztatón sejtelmesen megjegyezte, hogy szerinte még néhány francia is Argentína sikerét óhajtja a vb-döntőben. Az is érdekes, hogy ő kire utalhatott.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Karim Benzema (Fotó: AFP/Franck Fife)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.