Borzasztó karácsonya van az angol futball lecsúszott sztárjának

Dele Alli szükségét érezte, hogy emlékeztesse magát, mennyire szereti a futballt. A néhány éve még százmillió eurót érő középpályásnak, akit az angol labdarúgás legfényesebb csillagának tartottak, borzasztó karácsonya van: a még mindig csak 26 éves játékos karrierje romokban, török klubja szurkolói kifütyülték, a Besiktas sportigazgatójának pedig fogalma sincs, képes lesz-e valaha visszatalálni a csúcsra. Dele Alli tündöklése és bukása.

2022. 12. 26. 12:46
Dele Alli
Forrás: Instagram / Dele Alli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország azon kevés országok egyike, ahol rögtön a katari vb után folytatódott a futballidény, karácsony napján, azaz vasárnap is bajnoki fordulót rendeztek. A bajnokság hetedik helyén álló Besiktas 1-1-es döntetlent ért el a 10. Gaziantep otthonában, az isztambuliak gólját a holland Wout Weghorst szerezte, aki nemrég még a vb-negyeddöntőn akasztotta ki Lionel Messit Katarban. Nagy feltűnést keltett, hogy Dele Alli végig a kispadon szomorkodott a Besiktasban – ahogy az angol Daily Mail fogalmazott, nyomorúságos karácsonya van a középpályásnak.

Alli szerdán a harmadosztályú Sanliurfaspor elleni kupameccsen még kezdő volt, ám olyan gyengén játszott, hogy mindössze 29 perc után, az ellenfél 2-0-s vezetésénél lecserélték. Amikor lejött a pályáról, a török szurkolók füttyszóval búcsúztatták. A Besiktas nélküle végül 4-2-re fordított és megnyerte a meccset, Senol Günes vezetőedző pedig következetes maradt, és Allit már pályára sem küldte a karácsonyi bajnokin.

A 37-szeres angol válogatott játékos a nyáron került a török klubhoz, de a jelek szerint már ott is hamar leírta magát. Hivatalos Instagram-oldalán Alli – vélhetően a szorult helyzetére is reagálva – közzétett egy érzelmes posztot, amelyen magához ölel egy labdát. Azt írta a képhez: „Megmentetted az életem, ezért mindig szeretni foglak.”

Mindazonáltal Alli futball iránti elkötelezettsége a teljesítménye alapján erősen megkérdőjelezhető.

Dele Alli tündöklése

Alli 2015-ig az angol harmadosztályban futballozott a Milton Keynes Dons színeiben, aztán helyből két osztályt ugrott, amikor a Tottenhamhez került, és nem verte le a lécet. A 2015–2016-os idényben középpályásként tíz góllal nyitotta meg pályafutása Premier League című fejezetét, és 19 évesen rögvest megválasztották az angol élvonal felfedezettjének.

Akkor még csak nagy tehetségnek nevezték, de 2017-ben, amikor a BL-ben az ő duplájával intézte el a Spurs a Real Madridot, sokan már a Frank Lampard és Steven Gerrard visszavonulásával keletkezett űr betöltőjét látták benne az angol futballban. 

Ha akkor Marty McFly visszautazott volna a jövőből egy sportalmanachhal a kezében, és közölte volna, hogy Anglia döntős lesz a tavaly megrendezett Európa-bajnokságon, mindenki biztos lett volna abban, hogy Dele Alli főszereplője a sikernek. 

A valóság ezzel szemben az volt, hogy a középpályás 2019 nyara óta be sem került Gareth Southgate szövetségi kapitány keretébe.

Dele Alli bukása

A negatív fordulatot az jelentette Alli karrierjében, amikor Mauricio Pochettinót José Mourinho váltotta a Tottenham élén. Alli finoman szólva sem jött ki jól a portugál edzővel, aki többször élesen bírálta őt. Alli a 2020–2021-es évadban mindössze 617 percet játszott a Premier League-ben, és ennek több mint a felét, 386-ot az utolsó egy hónapban, amikor már nem Mourinho irányított. A portugál távozása sem segített rajta: a Tottenhamben továbbra sem nyerte vissza a formáját, ezért januárban az Evertonba igazolt, de ott olyan halovány volt, hogy a nyáron már szabadultak is tőle.

Kérő pedig már csak Törökországból érkezett. A Besiktas vette kölcsön Allit, aki a szerződés aláírásával lényegében a karrierje halálos ítéletét szignózta. Egy négy éve még százmillió eurót érő, és még mindig csak 26 éves játékos számára ez ugyanis pont akkora visszalépés, hogy onnan már nehezen van visszaút a csúcsra. Ezt mutatja a 14 millióra zuhant értéke is.

Ráadásul még a Besiktasnál sem hisznek teljesen a visszatérésében. – Senki sem tudja, hogy Dele Alli meg tudja-e csinálni. Keményen dolgozik, de ő egy játékos, aki elérte a százmillió eurós értéket, aztán elesett – nyilatkozta Ceyhun Kazanci, a klub sportigazgatója Alliról, aki eddig kilenc meccsen lépett pályára a Besiktas színeiben.

Borítókép: Dele Alli a Besiktas mezében (Forrás: Instagram/Dele Alli)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.