Kínos baki vezette fel a nagy hagyományokkal bíró versenyt

Közeledik az év vége, ez pedig síugrásban csak egyet jelenthet. Itt a négysáncverseny ideje. A viadalt hetvenegyedik alkalommal rendezik meg, a felvezetés viszont a nemek egyenlőségéről szóló vitáról zajlott, a hagyományos viadalon továbbra is csak a férfiak küzdenek meg az Aranysasért.

2022. 12. 28. 18:44
Ski jumping: 71st Four Hills Tournament 2022/23.
Halvor Egner GRANERUD (NOR). action,jump. Ski jumping, 71st International Four Hills Tournament 2022/23, opening event in Oberstdorf, qualification on December 28th, 2022. AUDI ARENA. ? (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/DPA/Sven Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományoknak megfelelően ezen a télen is megrendezik a síugrók nagy hagyományokkal és presztízzsel bíró viadalát. A négysáncverseny két németországi és két ausztriai viadalból áll, a végső győztes a sportág egyik legértékesebb trófeáját nyeri el, amelyhez legfeljebb az olimpiai és a világbajnoki cím mérhető.

A végső győztesnek járó Aranysasra az idén a lengyel Dawid Kubacki a legesélyesebb. A harminckét éves ugró a 2019/20-as kiírást nyerte meg, míg az aktuális idényben vezeti a világkupa pontversenyt, az eddigi nyolc viadal felét megnyerte, ráadásul a négy diadal közül többet nagy pontkülönbséggel szerzett meg. Márpedig a négysáncverseny összetett eredménye a négy verseny nyolc ugrássorozatának pontszámaiból alakul ki.

Kubacki az első, oberstdorfi állomás szerdai selejtezőjét a második helyen zárta a vk-pontverseny 2020/21-es győztese, a norvég Halvor Egner Granerud mögött. Az esélyesek közé tartozik még az idén három versenygyőzelemnél járó szlovén Anze Lanisek, ő tizenkettedik helyen jutott be a csütörtöki versenyre. A címvédő japán Kobajasi Rjoju ebben az idényben egyelőre nincs jó formában, még egyetlen vk-viadalt sem zárt dobogón.

Az osztrákok Stefan Kraft 2014/15-ös sikere óta vágynak az újabb négysáncverseny-győzelemre, s idén is leginkább a huszonkilenc éves ugrójukban reménykedhetnek. Kraft viszont megnehezítette saját dolgát, csak a negyvennegyedik helyen zárta a selejtezőt, így a másik rendező, a végső győzelemre 2002 óta váró Németország legnagyobb reménysége, Karl Geiger ellen vív párharcot az oberstdorfi nyitóállomás első sorozatában, a négysáncverseny sajátos, kieséses rendszerében.

Az esélylatolgatás mellett az esélyegyenlőségről szóltak a négysáncverseny előtti napok. Bár áprilisban már bejelentették, hogy a 2023/24-es idénytől kezdve a női síugróknak is megrendezik a hagyományos viadalt, decemberben az osztrák síszövetség elnöke, Roswitha Stadlober legalább egyéves csúszást jelentett be.

Külön kínos volt, hogy a halasztás bejelentése ellenére a négysáncverseny hivatalos Twitter-oldalán közzétett egy később törölt bejegyzést, amelyben már a 2023/24-es női viadalra készült.

A női versenyzők természetesen felháborodtak, nekik egyelőre Aranysas helyett csak Aranybagoly jut. Utóbbi trófea jár a négy állomásból álló, normál sáncokon zajló szilveszteri turné első helyezettjének. Az ausztriai Villachban az első versenyen hazai siker született Eva Pinkelnig révén.

Borítókép: Halvor Egner Granerud nyerte az első állomás selejtezőjét (Fotó: AFP/DPA/Sven Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.