Nem titkolózik tovább a Ferrari, bejelentette, hogy ki az új csapatfőnök

Nem okozott nagy meglepetést a Formula–1-ben, hogy a Ferrari vesszőfutása és a futamokon látott sorozatos baklövései után november végén távozott a csapatfőnöke, Mattia Binotto. Ma délelőtt pedig hivatalossá vált, hogy az utódja az Alfa Romeo eddigi főnöke, Frédéric Vasseur lett.

Magyar Nemzet
2022. 12. 13. 10:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferrarit 2019 óta irányító Mattia Binottót rengeteg kritika érte a csapat 2022-es teljesítménye után (is), elsősorban a sorozatos stratégiai baklövések és a megbízhatósági problémák miatt. Az 53 éves, svájci születésű olasz szakember beadta a lemondását, s nem is tartóztatták. A maranellói alakulat mindezt november 29-én jelentette be, s ekkor még inkább szóbeszéd tárgya lett, amiről már korábban is pletykáltak: a csapatnál az 54 éves francia Frédéric Vasseur kerülhet a kormányrúdhoz. Az olasz sajtó ezt hétfőn már tényként kezelte, megszellőztetve, hogy az Alfa Romeo eddigi csapatfőnöke házat vett Maranellóban, így borítékolták, hogy a kinevezésének bejelentése hamarosan megtörténhet. 

S ez kedden délelőtt be is következett. A hinwili istálló közleményben jelentette be, hogy Vasseur hat év után után távozik tőlük. A francia szakembert 2017-ben nevezték ki erre a pozícióba a Saubernél, majd az idő közben Alfa Romeo névre keresztelt csapatot irányította egészen a mostani szezon végéig, ugyanakkor a Sauber Motorsport vezérigazgatójaként is dolgozott.

 A munkakapcsolatot az idei szezonban elért hatodik hely zárta a konstruktőrök pontversenyében, ami az elmúlt évtized legjobbja volt a csapat életében. 

Nem sokkal később a a Ferrari is nyilvánosságra hozta közleményét, amelyben bejelentette Vasseur érkezését. Az új csapatfőnök január 9-én áll munkába.

– Boldogok vagyunk, hogy köszönthetjük Fred Vasseurt a Ferrari-istállónál mint új csapatfőnököt. Karrierje során képes volt ötvözni mérnöki képességeiből származó szakmai tudását azzal, hogy folyamatosan kihozta a legjobbat pilótáiból és csapatából. Ez a hozzáállás és vezetői képesség szükséges ahhoz, hogy megújult erővel lépjen előre a Ferrari – fogalmazott a Ferrari ügyvezető igazgatója, Benedetto Vigna.

 – Megtisztelve érzem magam, hogy a Ferrari csapatfőnökének neveztek ki. Mivel egész életem során szenvedélyes voltam a motorsport iránt, mindig is a Ferrari képviselte a versenyzés csúcsát számomra. Várom, hogy ezzel a tehetséges és igazán szenvedélyes csapattal dolgozhassak Maranellóban – mondta Vasseur.  

Az idei világbajnokságon a Ferrari két pilótája közül a monacói Charles Leclerc a második, a spanyol Carlos Sainz az ötödik helyen végzett, a csapat pedig a második helyen zárt a konstruktőrök között, de a vb-címét megvédő holland és a Red Bull ellen esélyük sem volt. Leclerc három, Sainz egy futamot tudott megnyerni, és a Ferrarinál ennél jóval magasabban van a mérce. Maranellóban nagy szívfájdalom, hogy a Ferrari legutóbb 2007-ben, a finn Kimi Räikkönen révén ünnepelhetett egyéni világbajnoki címet a Formula–1-ben, a konstruktőrök között pedig 2008-ban ért legutóbb a csúcsra.

Távozott Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke is. A 46 éves német szakember a Sauber vezérigazgatója lett, első feladata pedig az lesz, hogy kiválassza az Alfa Romeo új csapatfőnökét Fred Vasseur távozását követően. Mint ismert, az F1-hez 2026-tól motorgyártóként csatlakozó Audi a Sauberrel szövetkezve belép az autósport elitkategóriájába, ezt is Seidl vezényelheti le.

A McLaren istálló új csapatfőnöke a házon belül választott Andrea Stella lett. Az 51 esztendős olasz mérnök tizenöt éve tevékenykedik a száguldó cirkuszban, a Ferrarinál a hétszeres világbajnok legenda, a német Räikkönen, valamint a spanyol Fernando Alonso mellett is dolgozott. A McLarent 2015 óta erősíti, itt számos posztot betöltött azóta.

Új szelek fújnak a Williamsnél is, a csapat hétfőn tudatta, hogy távozik a csapatfőnöki posztról Jost Capito. Az istálló bejelentése szerint a csapatot 2021 júniusa óta irányító német sportvezető mellett a technikai igazgató Francois-Xavier Demaison sem folytatja a közös munkát. A Williams, amely 2012 óta nem tudott futamot nyerni az F1-ben, a 2022-es idényben három versenyzővel összesen nyolc pontot szerzett, a következő szezonban pedig a thaiföldi Alexander Albon mellett az újonc amerikai Logan Sargeant ül majd az autókban.

Borítókép: Frédéric Vasseur kezébe kerül az irányítás a Ferrarinál (Forrás: Twitter/Formula–1)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.