Uruguay győzött, de ez sem volt elég a boldogságához

Dél-Korea a 91. percben harcolta ki a győzelmet Portugália ellen a H csoport zárófordulójában, így Uruguay hiába győzte le 2-0-ra Ghánát, a rosszabb gólkülönbsége miatt csak a harmadik helyen végzett.

Magyar Nemzet
2022. 12. 02. 18:14
null
South Korea's defender #19 Kim Young-gwon celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the Qatar 2022 World Cup Group H football match between South Korea and Portugal at the Education City Stadium in Al-Rayyan, west of Doha on December 2, 2022. (Photo by JUNG Yeon-je / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A H csoport utolsó fordulójában a már továbbjutott Portugália mögött nagy volt a tülekedés, hiszen két kör után Dél-Korea, Uruguay és Ghána is eséllyel pályázott a nyolcaddöntőbe.

Ghána biztosan továbbjutásához az szükségeltetett volna, ha legyőzi Uruguayt. A döntetlen akkor lehetett volna elég, ha Dél-Korea nem győzi le Portugáliát, vagy ha legyőzi, de a szerzett gólok számát tekintve Ghána mögött marad.

Uruguay csak akkor juthatott volna tovább, ha legyőzi Ghánát, és közben Dél-Korea nem győzi le Portugáliát, vagy úgy nyer Dél-Korea, hogy uruguayi, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem az ázsiai csapatnak kedvez.

Dél-Korea csak akkor juthatott volna tovább, ha legyőzi Portugáliát, és közben Uruguay legyőzi Ghánát, de uruguayi, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem a dél-amerikai csapatnak kedvez, vagy az Uruguay–Ghána mérkőzés döntetlent hoz, és ghánai, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem az afrikai csapatnak kedvez.

A Ghána–Uruguay meccsnek különleges előélete van: a 2010-es vb-n negyeddöntőjében Suárez kézzel mentett a saját gólvonalán, őt kiállította a játékvezető, majd a 11-est Asamoah Gyan a lécre bombázta. A hosszabbításban nem született döntés, a tizenegyespárbajban Uruguay volt a jobb. Suárez az eset óta nem igazán népszerű. És most már nem is lesz. A meccs idézte a 2010-es vb-negyeddöntőt: Ghána 11-est rontott: egy VAR után megítélt 11-est André Ayew végzett el, de Rochet leért a sarokra.

AYEW, Dede
Rochet leért a sarokra (Fotó: Aijaz Rahi)

Aztán Luis Suárez pillanatai következtek: két gólpasszt osztott ki az első félidőben, mindkettőt Georgian De Arrascateának. Az első nem volt klasszikus assziszt: a 26. percben egy kipattanó labda jutott el a dallamos nevű uruguayihoz, aki közelről a hálóba passzolt. Szűk tíz perc múlva a második már az volt: Suárez okosan készített elő, De Arrascatea pedig pontosan érkezett. 2-0. Ez lett a félidő eredménye.

DE ARRASCAETA, Giorgian
Az uruguayi De Arrascatea volt a portugálok nyerőembere (Fotó: Ashley Landis)

A másik meccsen a tartalékos portugál válogatott 1-1-re állt 45 perc játék után Dél-Korea ellen. Ricardo Horta ötödik percben szerzett góljára a 27. percben Kim Jung Kvon válaszolt.

A második félidőben sokáig nyeregben érezhették magukat az uruk: a 91. percben azonban  Dél-Korea kicsikarta a győztes gólt Portugália ellen, és ebben a pillanatban továbbjutásra állt a jobb gólkülönbségének köszönhetően.  És ez így is maradt a végéig. Dél-Korea a gólkülönbségének köszönhetően megelőzte Uruguayt, és másodikként jutott tovább a csoportból.

Labdarúgó-világbajnokság, H csoport, harmadik forduló, eredmények: Ghána–Uruguay 0-2 (0-2), gólszerzők: De Arrascatea (26., 32.); Dél-Korea–Portugália 2-1 (1-1), gólszerzők: Kim Jung Kvon (27.), illetve Horta (5.). A végeredmény: 1. Portugália 6 pont, 2. Dél-Korea 4 (4-4), 3. Uruguay 4 (2-2), 4. Ghána 3 pont.

Borítókép: A dél-koreaiak örülhettek a végén (Fotó: EPA)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.