A koszovói születésű játékos elérte, amit Ronaldo és Messi

Brazília B-csapattal is megőrizte a csoportelsőségét, és Dél-Koreával játszhat a katari futball-vb nyolcaddöntőjében. Portugáliának Svájc lesz az ellenfele, amely Szerbiát győzte le, többek között koszovói születésű támadója, Xherdan Shaqiri góljával, aki kisebb sérüléssel küszködve vállalta a presztízsmeccset.

Magyar Nemzet
2022. 12. 02. 22:00
Xherdan Shaqiri koszovói svájci labdarúgó
Switzerland's midfielder #23 Xherdan Shaqiri (L) celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the Qatar 2022 World Cup Group G football match between Serbia and Switzerland at Stadium 974 in Doha on December 2, 2022. (Photo by Ina Fassbender / AFP) Fotó: AFP/Ina Fassbender
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc és Szerbia sem a legjobb előjelekkel készült a G csoport sorsdöntő találkozójára. A helvétek két alapemberüket nélkülözték megfázás miatt, Yann Sommert Gregor Kobel pótolta a kapuban, Nico Elvedit pedig Fabian Schär a védelem közepén. A szerbeknél visszatért a csapatba a Juventus támadója, Dusan Vlahovics, aki viszont az elmúlt napokban akaratlanul is szexbotrány főszereplője lett. Volt visszatérő Svájcnál is: a koszovói születésű Xherdan Shaqiri Brazília ellen kisebb sérülés miatt nem játszott, a szerbek elleni találkozóról viszont leszögezte: semmi esetre sem hagyja ki.

Xherdan Shaqiri koszovói svájci, Sztrahinja Pavlovics
A koszovói születésű Shaqiri (fehérben) Szerbia ellen kettőzött erővel küzd (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Sőt, a két ország 2018-as vb-meccse után Shaqiri ismét gólt szerzett, de ezúttal csak csendre intette a közönséget gólöröm gyanánt, az albán sast nem engedte ki a fészekből.

Shaqiri a 2014-es és a 2018-as vb után 2022-ben is betalált a tornán, rajta kívül ezt csak és mondhatja el magáról.

A szerbek azonban nem kerültek padlóra: Alekszandar Mitrovics egyenlített, majd Vlahovics már a vezetést is megszerezte. Azt mindenki eldöntheti, hogy Shaqirinek vagy éppen a bulvárlapoknak üzent-e a támadó.

A szünet előtt azonban jött még egy találat: Breel Embolo az első fordulóval ellentétben ezúttal már nyugodt szívvel ünnepelhette gólját.

Mindeközben a B csapattal felálló Brazília ellen Kamerun a hajrában nagy lehetőséget hibázott, jelezve, hogy a helyszínen szurkoló Samuel Eto'o optimista jóslata után akár még a Szelídíthetetlen Oroszlánok is továbbléphetnek a csoportból. A braziloknak a meccs végére valamennyi mezőnyjátékosuk rendelkezett már játékpercekkel Katarból, csak a hármas számú kapus, Weverton maradt ki egyelőre a huszonhat nevezett brazil közül a jóból.

WORLD CUP 2022, CAMEROON X BRAZIL Dani Alves Eric Maxim Choupo-Moting
A veterán Dani Alves (kékben) is lehetőséget kapott Kamerun ellen (Fotó: AGIF via AFP/Pedro Martins)

A kameruniak saját győzelmük mellett azért kellett szurkolniuk, hogy Svájc ne nyerjen, azonban a második félidő elején ismét rossz hír kaptak a másik stadionból: a tavalyi, spanyolok elleni Eb-negyeddöntő tragikus hőse, Remo Freuler jutatta ismét előnyhöz a helvéteket.

A szerbek az idő múlásával egyre rosszabbul viselték a helyzetüket, egy ízben szinte a teljes cseresor pályára lépett, hogy Koszticsot segítse az Embolo elleni konfliktusban.

Miközben a szerbek már csak a balhékban mutatták meg a küzdeni tudásukat, Kamerun a 92. percben gólt szerzett: Vincent Aboubakar annyira megünnepelte a gólját, hogy levette a mezét. Ismail Elfath játékvezető megölelte a félmeztelen támadót, majd femutatta neki a második sárga lapját, és értelemszerűen a pirosat is.

Szerbia látványos meccseket játszott Katarban, de az ország – ilyen néven – harmadik vb-részvétele is a csoportkörben zárult le, és még az a káröröm sem jutott a szerbeknek, hogy Svájcot magukkal rántsák, pedig a századik percben volt rá esélyük. Eközben Brazília mindössze három rúgott góllal megnyerte a csoportot, Kamerun pedig Tunéziához hasonlóan úgy búcsúzott, hogy legyőzte az egyik esélyest, méghozzá első afrikai csapatként győzte le vb-meccsen Brazíliát.

Brazília Dél-Koreával, Svájc Portugáliával játszik a nyolcaddöntőben.

G csoport, 3. forduló

Szerbia–Svájc 2-3 (2-2), gólszerzők: A. Mitrovics (26.), Vlahovics (35.), illetve Shaqiri (20.), Embolo (44.), Freuler (48.)

Kamerun–Brazília 1-0 (0-0), gólszerző: Aboubakar (92.). Kiállítva: Aboubakar (93., Kamerun)

Végeredmény
1. Brazília 6 pont (3-1)
2. Svájc 6 (4-3)
3. Kamerun 4
4. Szerbia 1

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Shaqiri mutatja, ki szerezte az első gólt (Fotó: AFP/Ina Fassbender)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.