A német szereplés teljes kudarc volt a katari világbajnokságon

Történelmi mélység. A német labdarúgó-válogatott a második világháború óta csak két indulása során nem jutott be legalább a futball-vb legjobb nyolc csapata közé, ám ezt a két kivételt éppen a legutóbbi és a mostani világbajnokság jelenti. Hans Flick szövetségi kapitány mégsem mond le, bár szerinte is gyökeres változtatásokra van szükség.

Magyar Nemzet
2022. 12. 02. 11:52
német kiesés
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha volt valami, ami sokáig biztosnak tűnt a futball-világbajnokságok előtt, akkor az az volt, hogy Németországgal számolni kell. A német labdarúgó-válogatott nyolc döntős szereplése rekordnak számít, s még a gyengébb összeállításai is eljutottak legalább a nyolc közé. Aztán jött az oroszországi csoportkörös búcsú, majd Katarban az ismétlés. Hansi Flick szövetségi kapitány mégsem mond le.

Hansi Flick német válogatott szövetségi kapitány
Hansi Flick először vezette világbajnokságon a német válogatottat, kudarc lett a vége. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

– Megtettük a kötelességünket – mondta a Costa Rica elleni, sokat nem érő 4-2-es győzelemről Flick. – A kiesésért magunkat okolhatjuk, Japán ellen bőségesen elég helyzetet dolgoztunk ki, ahogy Spanyolország ellen is, ám a helyzeteket gólokra kell váltani.

A kapitány nem mond le, és értékelésével arra utal, hogy a mostani kiesés nem a valódi probléma, csupán annak tünete.

– Korábban a német futball erőssége volt, hogy mindig jól védekeztünk. Szükségünk van az alapokra. A spanyolok nagyon jól védekeznek, és a fiatal játékosok edzésére koncentrálnak. A következő tíz évben nekünk is az új generációval kell foglalkoznunk.

A játékosok is nehezen dolgozták fel a kudarcot, a legstabilabb pontnak tűnő Joshua Kimmich a könnyeivel küszködött , pedig értetlenkedett, hogy az erős keretből miért csak ennyit sikerült kihozni. A 2010-es vb-gólkirály, Thomas Müller erőteljesen utalt rá, hogy nem lép többet pályára a német nemzeti csapatban.

Miért esett ki a német válogatott?

Egybehangzó vélemény volt a németek részéről, hogy ezt a világbajnokságot a Japán elleni második félidővel rontották el. A hivatalosan végül öngólt jegyzett Manuel Neuer is erről beszélt, a német válogatott legidősebb játékosa ugyanakkor úgy számol, hogy nem ez volt az utolsó fellépése a válogatottban. Más kérdés, hogy a németek az elmúlt évek teljesítménye alapján nem várják nagy reményekkel a 2024-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságot.

S nem lehet elmenni szó nélkül amellett, ami azon a bizonyos, Japán elleni mérkőzés előtt történt. Éppen Neuer volt az egyik fő értelmi szerzője a tiltakozásnak, amelybe a játékosok többségét csupán belerángatták. Flick elődje, Joachim Löw volt az egyik, aki arra szólította fel a válogatottat, hogy inkább a futballra koncentráljon. Talán ha az első meccstől így tettek volna, most nem Japán hőstettéről és a németek kieséséről szólnának a vb-hírek.

A világbajnokság vége a németek számára kudarc lett, ugyanakkor a japánok ünnepelhetnek. S akadtak még néhányan, akik nem bánták nagyon a német leégést, még Gary Lineker is szívesen módosította elhíresült mondását.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Teljes a német csalódottság (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.