Tévedett-e a VAR? Ez a döntés jelentette a németek kiesését

Egészen leegyszerűsítve egy olyan vitatható játékvezetői ítélet okozta a német válogatott kiesését a katari labdarúgó-világbajnokságon, amelyről, előrebocsáthatjuk, még éveken át vitatkoznak a drukkerek. Vajon kinn volt-e már a labda a második japán gól előtt? E kép tanúsága szerint igen, a VAR-szobában azonban úgy döntöttek, hogy a labda nem hagyta el teljes terjedelmében a játékteret.

Magyar Nemzet
2022. 12. 01. 22:55
null
FBL-WC-2022-MATCH43-JPN-ESP Fotó: GIUSEPPE CACACE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Japán–Spanyolország mérkőzés 50. percében, 1-1-es állásnál a spanyol kapu előtt keresztbe rúgott labdát Mitoma Kaoru becsúszva rúgta vissza középre, az érkező Tanaka Ao pedig a combjával a kapuba sodorta azt. Ezzel a góllal győzött Japán 2-1-re.

Vajon szabályos volt-e a gól?

Szabad szemmel a közvetítés közben, sőt a lassítást látva is hajlottunk arra, hogy a labda kinn volt. A jelenetről készült fotó is ezt a véleményt erősíti. A VAR-szobában a technikai személyzet azonban úgy döntött, hogy a labda teljes terjedelmében nem hagyta el a játékteret.

Az a kérdés, hogy mi számít alapvonalnak. A felfestett vonal? Vagy a kapufa töve és a szögletzászló közötti képzeletbeli vonal?

Erről még valószínűleg napokig, sőt évekig elvitatkoznak a drukkerek, csakúgy, mint Geoff Hurst emlékezetes találatáról az 1966-os angliai világbajnokság Anglia–Németország fináléjában. (A hosszabbításában 2-2-es állásnál Hurst lövését megadta gólnak a játékvezető, ami eldöntötte a találkozót.)

Ki tudja, talán születik majd olyan elemzés, amely azt bizonyítja, a japánok gólja érvénytelen volt, mert mégis kinn volt a labda. Az azonban biztos, hogy az eredményt már nem változtatják meg. Japán 2-1-re legyőzte Spanyolországot, így Németország hiába nyert 4-2-re Costa Rica ellen, rosszabb gólkülönbséggel csak harmadik lett és kiesett.

S arról se feledkezzünk meg, a spanyolok a vereséggel elérték a céljukat: másodikként mentek tovább. A nyolcaddöntőben Marokkóval találkoznak, s ha sikeresen veszik az akadályt, akkor a negyeddöntőben így elkerülik Brazíliát. 

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Mitoma Kaoru a labdaérintés előtt (Fotó: Europress/AFP/Giuseppe Cacace)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.