Mátyás 2024. február 24.
logo

Valószínűleg sosem lesz minden kétséget kizáró bizonyíték rá, hogy bent volt-e Hurst lövése + videó

Juhász Attila
2022.11.23. 06:50 2022.11.23. 22:29
Valószínűleg sosem lesz minden kétséget kizáró bizonyíték rá, hogy bent volt-e Hurst lövése + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal az 1966-os vb döntőjének máig vitatott sorsdöntő pillanatáról olvashatnak.

Az 1966-os világbajnokság londoni döntője igazán pikáns párosítást hozott. A házigazda angol és az akkor még csak egyszeres világbajnok németek meccse fantasztikus csata, örökké emlékezetes összecsapásnak bizonyult. A lényegében mindent eldöntő gól pedig mind a mai napig beszédtémát jelent a labdarúgás rajongói számára.

Történt, hogy a 2-2-re végződő rendes játékidőt követő hosszabbításban, a meccs 101. percében az angolok csatára, Geoff Hurst egy remek jobblábas lövéssel célozta meg a német kaput. A labda a felső lécről a gólvonal környékére vágódott, majd a német védő felszabadított.

A svájci Dienst játékvezető először úgy tűnt, tovább engedi a játékot, de aztán észrevette, hogy egyik partjelzője, az azeri nemzetiségű szovjet Bahramov lengeti zászlaját.

 

A bíró végül az asszisztensével való rövid tanácskozás után gólt ítélt, hiába tiltakozott szinte egy emberként valamennyi német.

 

Az, hogy a labda teljes terjedelmével a gólvonal mögé pattant-e vagy sem, a mai napig vita tárgyát képezi, perdöntő felvételek nincsenek, és mint tudjuk, akkoriban még szó sem volt VAR-ról vagy gólvonal-technológiáról.

Mindenesetre az angolok 2016-ban egy speciális technológiával elvégzett vizsgálat után azt állították, hogy a labda bőven túlment a gólvonalon. Ennek ellenére az eset továbbra is a vitatott kategóriába tartozik.

Ami tény, Anglia végül megnyerte első és mind ez idáig egyetlen vb-címét, Bahramov partjelző pedig a FIFA-tól megkapta a világbajnoki trófea aranyozott mását, az azeri nemzeti stadion pedig 1993 óta az abban az esztendőben elhunyt sporttárs nevét viseli.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Az 1966-os vb-döntő vitatott jelenete (Forrás: AFP)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.