Valószínűleg sosem lesz minden kétséget kizáró bizonyíték rá, hogy bent volt-e Hurst lövése + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal az 1966-os vb döntőjének máig vitatott sorsdöntő pillanatáról olvashatnak.

Juhász Attila
2022. 11. 23. 6:50
Soccer World Cup 1966 - England - West Germany 4-2 a.e.t.
Soccer World Cup 1966 - Final - England - West Germany 4-2 a.e.t. - Geoff Hurst (R, ENG) scores the third goal. German goalkeeper Hans Tilkowski (L) and Willi Schulz (C). | usage worldwide (Photo by Karl Schnoerrer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1966-os világbajnokság londoni döntője igazán pikáns párosítást hozott. A házigazda angol és az akkor még csak egyszeres világbajnok németek meccse fantasztikus csata, örökké emlékezetes összecsapásnak bizonyult. A lényegében mindent eldöntő gól pedig mind a mai napig beszédtémát jelent a labdarúgás rajongói számára.

Történt, hogy a 2-2-re végződő rendes játékidőt követő hosszabbításban, a meccs 101. percében az angolok csatára, Geoff Hurst egy remek jobblábas lövéssel célozta meg a német kaput. A labda a felső lécről a gólvonal környékére vágódott, majd a német védő felszabadított.

A svájci Dienst játékvezető először úgy tűnt, tovább engedi a játékot, de aztán észrevette, hogy egyik partjelzője, az azeri nemzetiségű szovjet Bahramov lengeti zászlaját.

 

A bíró végül az asszisztensével való rövid tanácskozás után gólt ítélt, hiába tiltakozott szinte egy emberként valamennyi német.

 

Az, hogy a labda teljes terjedelmével a gólvonal mögé pattant-e vagy sem, a mai napig vita tárgyát képezi, perdöntő felvételek nincsenek, és mint tudjuk, akkoriban még szó sem volt VAR-ról vagy gólvonal-technológiáról.

Mindenesetre az angolok 2016-ban egy speciális technológiával elvégzett vizsgálat után azt állították, hogy a labda bőven túlment a gólvonalon. Ennek ellenére az eset továbbra is a vitatott kategóriába tartozik.

Ami tény, Anglia végül megnyerte első és mind ez idáig egyetlen vb-címét, Bahramov partjelző pedig a FIFA-tól megkapta a világbajnoki trófea aranyozott mását, az azeri nemzeti stadion pedig 1993 óta az abban az esztendőben elhunyt sporttárs nevét viseli.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Az 1966-os vb-döntő vitatott jelenete (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.