időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

A táncos lábú Roger Milla a világbajnokságok történetének legidősebb gólszerzője + videó

Csépányi Balázs
2022.12.15. 06:50
A táncos lábú Roger Milla a világbajnokságok történetének legidősebb gólszerzője + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár kilencven éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal egy három világbajnokságon (1982, 1990, 1994) szerepelt kameruni játékos csodálatos történetét meséljük el.

Roger Milla, teljes nevén Albert Roger Mooh Miller kameruni legenda idén töltötte be a hetvenedik életévét. Profi karrierjét Franciaországban töltötte, játszott a Valenciennes FC, az AS Monaco, az SC Bastia, az AS Saint-Étienne és a Montpellier HSC csapatában is. Az afrikai labdarúgó már az 1982-es világbajnokságon is szerepelt 30 éves korában, de a spanyolországi tornán még nem szerzett gólt. Azonban az 1990-es olaszországi vb-n már igazi sztár lett. 38 évesen 4 gólt lőtt és bejuttatta Kamerun nemzeti válogatottját a negyeddöntőbe. A románoknak két gólt hintett a csoportkörben, illetve a Carlos Valderramával felálló, jó erőben lévő kolumbiai válogatottat a hosszabbításban mattolta, szintén két szenzációs góllal. 

Ez utóbbi mérkőzését és találatait örömmel idézik vissza a focirajongók mind a mai napig, mert az „öreg” olyan elképesztő gólörömöt mutatott be, hogy ma egyik FIFA-játékban sem tudnának ilyet, de még ehhez hasonlót sem lekottázni a sokat próbált, vérprofi programozók. 

Ez a frenetikus tánc Milla igazi védjegyévé vált. A játékos később elmondta, nem tervezte meg előre a gólörömét, a pillanat hevében jutott csak eszébe. 

Milla még ezek után is rá tudott tenni egy lapáttal: profizmusának és szorgalmának köszönhetően a csatár még a következő, 1994-es világbajnokságon is szerepelt, ahol 41 évesen ő lett a világbajnokságok történetének legidősebb gólszerzője.

Már azzal, hogy negyeddöntőbe vezette Kamerunt, világhírű lett volna, de a szenzációs csatárteljesítménye mellett a felejthetetlen gólörömével is végérvényesen bevonult a világbajnokságok csodálatos történelmébe.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Roger Milla szenzációs táncával is elbűvölte a focirajongókat (Fotó: Getty Images)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.