A táncos lábú Roger Milla a világbajnokságok történetének legidősebb gólszerzője + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár kilencven éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal egy három világbajnokságon (1982, 1990, 1994) szerepelt kameruni játékos csodálatos történetét meséljük el.

2022. 12. 15. 6:50
NAPLES, ITALY - JUNE 23: Roger Milla of Cameroon celebrates scoring his first goal during the World Cup eighth final match between Cameroon and Colombia at the San Paolo Stadium on June 23, 1990 in Naples, Italy. (Photo by Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images)
NAPLES, ITALY - JUNE 23: Roger Milla of Cameroon celebrates scoring his first goal during the World Cup eighth final match between Cameroon and Colombia at the San Paolo Stadium on June 23, 1990 in Naples, Italy. (Photo by Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images) Fotó: Bongarts/Getty Images Forrás: Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roger Milla, teljes nevén Albert Roger Mooh Miller kameruni legenda idén töltötte be a hetvenedik életévét. Profi karrierjét Franciaországban töltötte, játszott a Valenciennes FC, az AS Monaco, az SC Bastia, az AS Saint-Étienne és a Montpellier HSC csapatában is. Az afrikai labdarúgó már az 1982-es világbajnokságon is szerepelt 30 éves korában, de a spanyolországi tornán még nem szerzett gólt. Azonban az 1990-es olaszországi vb-n már igazi sztár lett. 38 évesen 4 gólt lőtt és bejuttatta Kamerun nemzeti válogatottját a negyeddöntőbe. A románoknak két gólt hintett a csoportkörben, illetve a Carlos Valderramával felálló, jó erőben lévő kolumbiai válogatottat a hosszabbításban mattolta, szintén két szenzációs góllal. 

Ez utóbbi mérkőzését és találatait örömmel idézik vissza a focirajongók mind a mai napig, mert az „öreg” olyan elképesztő gólörömöt mutatott be, hogy ma egyik FIFA-játékban sem tudnának ilyet, de még ehhez hasonlót sem lekottázni a sokat próbált, vérprofi programozók. 

Ez a frenetikus tánc Milla igazi védjegyévé vált. A játékos később elmondta, nem tervezte meg előre a gólörömét, a pillanat hevében jutott csak eszébe. 

Milla még ezek után is rá tudott tenni egy lapáttal: profizmusának és szorgalmának köszönhetően a csatár még a következő, 1994-es világbajnokságon is szerepelt, ahol 41 évesen ő lett a világbajnokságok történetének legidősebb gólszerzője.

Már azzal, hogy negyeddöntőbe vezette Kamerunt, világhírű lett volna, de a szenzációs csatárteljesítménye mellett a felejthetetlen gólörömével is végérvényesen bevonult a világbajnokságok csodálatos történelmébe.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Roger Milla szenzációs táncával is elbűvölte a focirajongókat (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.