Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ma este rendezik a 2022-es katari labdarúgó-vb döntőjét. Ezért stílszerűen utolsó vb pillanatunkban is egy döntő eseményeit idézzük fel, méghozzá a 2006-os németországi torna fináléját, ahol a franciák az olaszokkal mérték össze tudásukat, és végül büntetőrúgásokkal a taljánok bizonyultak jobbnak. Azonban a döntő nem a fantasztikus játékról maradt emlékezetes, hanem sokkal inkább egy fejelésről, ami a gallok világbajnoki címébe került.

2022. 12. 18. 7:50
null
Forrás: YouTube - Képernyőkép
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2006-os vb berlini döntőjébe a franciák jutottak nehezebb ágon, hiszen nekik a spanyolokon, brazilokon és portugálokon keresztül vezetett az útjuk, míg az olaszoknak az ausztrálok és az ukránok legyőzését követően igazán nehéz dolguk csak” a házigazda németek ellen volt. A döntő kiegyenlített játékot hozott, rendes játékidőben 1-1 volt az eredmény. Zinedine Zidane szerzett vezetést a 7. percben 11-esből, amit Andrea Pirlo szöglete után Marco Materazzi egyenlített ki a 19. percben. A hosszabbításban, a mérkőzés  a 110. percében azonban történt egy olyan esemény, ami minden bizonnyal kihatással volt a végeredmény alakulására. 

A két gólszerző többször keményen összecsapott a találkozó során. A franciák játékmesterének meggyűlt a baja az olaszok nagyon kemény védőjével, aki bizony nem mindig válogatott az eszközökben, hogy megállítsa a gallok legjobbját. Egy ilyen összetűzés és szóváltás után Zinedine Zidane váratlanul mellbe fejelte Materazzit. A sportszerűtlen tettéért azonnal kiállították, és így utolsó válogatott fellépésén dicstelenül bekullogott az öltözőbe, ráadásul mivel nem volt több gól a mérkőzésen, a végén a 11-es rúgások döntöttek, ahol az olaszok győzedelmeskedtek. 

A focirajongók a legkülönbözőbb drukkerkocsmákban, a sportújságírók pedig a legkülönfélébb cikkekben találgatták, hogy mit mondhatott Marco Materazzi Zidane-nak, ami kiváltotta belőle ezt a reakciót. Végül, évekkel később az Intern egykori kiváló védője tiszta vizet öntött a pohárba és elárulta, milyen rövidke pábeszéd zajlott le kettőjük között abban a sporttörténeti pillanatban, ami megelőzte Zidane fejelését:

Zidane: „A mezemet majd később adom oda neked.”

Materazzi: „Inkább a nővéred kellene a mezed helyett.”

Azon természetesen el lehet gondolkodni, hogy Materazzi megnyilvánulása mennyire volt sportszerű, de Zidane reakciója semmiképpen nem volt jó ötlet, mert nemcsak saját magát büntette meg, hanem a csapatát is. 

A franciák ugyanis hibáztak a büntetőknél, az biztos, hogy Zidane, ha nem kerül a kiállítás sorsára, lőtt volna büntetőt a párbajban, természetesen azt nem tudhatjuk, hogy belőtte volna-e, de mivel a mérkőzés során már értékesített egy 11-est, élünk a gyanúperrel, hogy nagy valószínűséggel igen. Így akárhogy szépítjük, ez a sportszerűtlen, bár minden kétséget kizáróan felejthetetlen fejes a franciák világbajnoki címébe került.

Olaszország–Franciaország 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) – 11-esekkel 5-3
Berlin, Olimpiai Stadion, 69 000 néző. Vezette: Elizondo (argentin)
Olaszország: Buffon – Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso – Gattuso, Pirlo – Camoranesi (Del Piero, 86.), Totti (Iaquinta, 61.), Perrotta (De Rossi, 61.) – Toni
Franciaország: Barthez – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Vieira (Diarra, 56.), Makélélé – Ribéry (Trezeguet, 100.), Zidane, Malouda – Henry (Wiltord, 107.)
Gólszerző: Materazzi (19.), ill. Zidane (7. – 11-esből)

Kiállítva: Zidane (110.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A történelmi jelenet, főszerepben Zinedine Zidane és Marco Materazzi (Forrás: YouTube – képernyőkép)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.