Öngyilkosságokkal végződött a világbajnoki döntő, így kaptak ki a brazilok – videó

Az előre megünnepelt, de végül elmaradt világbajnoki cím szó szerint sokkolta Brazíliát.

2022. 12. 14. 6:50
WORLD CUP-1950-BRA-URU
Uruguayan forward Juan Alberto Schiaffino (C) kicks the ball past Brazilian goalkeeper Moacyr Barbosa to tie the score at 1 during the World Cup final round soccer match between Uruguay and Brazil 16 July 1950 in Rio de Janeiro. Uruguay upset Brazil 2-1 to win its second World title after winning the first World Cup in 1930 in Uruguay. AFP PHOTO (Photo by STAFF / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1950-ben egy nagyon furcsa világbajnokságot rendeztek Brazíliában. Eleve nagyon kevés nemzet vett rajta részt, a nemrég véget ért háború, az európaiaknak messze lévő színhely és egyéb okok miatt végül is csak 13 ország kezdte meg a versengést.

Az utókor számára nehezen érthető az is, hogy ezt a 13 országot két darab négyes, egy hármas és egy kettes csoportba sorsolták, a csoportgyőztesek pedig körmérkőzés alapján döntötték el, ki legyen a világbajnok.

Végül úgy jött ki a lépés, hogy az utolsó meccs döntött mindenről: a házigazda Brazíliának már a döntetlen is világbajnoki címet ért volna Uruguay ellenében, utóbbiak csak győzelem esetén nyerhették el a Jules Rimet-kupát.

Mai fejjel szintén megdöbbentő az a hozzáállás, amellyel Brazíliában kezelték a döntőnek is beillő mérkőzést: lényegében előre megünnepelték a sikert, fogadások ünnepségek, felvonulások, beszédek sorjáztak egymás után a győztes brazilokat éltetve, még az újságok is előre megírták, hogy Brazília lett a világbajnok – akik viszont mégsem nyerték meg a tornát.

Mert ugyan Friaca révén megszerezték a vezetést, a két uruguayi támadó, Schiaffino és Ghiggia góljaival mégis az esélytelenebbnek gondolt válogatott győzött, és nyerte el a világbajnoki trófeát.

Az előre megünnepelt, de végül elmaradt világbajnoki cím szó szerint sokkolta Brazíliát. Többen már a helyszínen öngyilkosok lettek, s a mélybe vetették magukat a Maracana tetejéről, ahol 210-220 ezer ember zsúfolódott össze – ez a mai napig világrekord. 

Az öngyilkossági hullám még napokig eltartott, de az egész nemzet még nagyon sokáig nem tudta megemészteni a vereséget. A drámai események, az általa okozott sokk és az öngyilkosságok révén külön nevet is kaptak a történtek, 

ha Brazíliában valaki azt mondja: Maracanaco, mindenki az 1950-es elbukott döntőre gondol. Még évtizedek múlva is, ha Uruguay volt az ellenfél, a brazil újságok óvatos félelemmel említették meg a Maracanában történteket.

Brazília négy évvel később sem lett világbajnok, akkor az Aranycsapat ütötte ki őket a negyeddöntőben. Végül, 1958-ban ültek fel a trónra, az akkor 18 éves géniusz, Pelé vezetésével – Brazília pedig azóta már öt világbajnoki trófeánál tart.

Borítókép: Az uruguayi Juan Alberto Schiaffino elrúgja a labdát a brazil kapus, Moacir Barbosa mellett az Uruguay–Brazília labdarúgó-világbajnokság utolsó fordulójában, 1950. július 16-án, Rio de Janeiróban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.