Zsenikkel a soraiban bőgött le minden idők legunalmasabb brazil válogatottja + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Az 1990-es olaszországi világbajnokságon az esélyesnek tartott brazil válogatott igencsak leszerepelt.

2022. 12. 11. 7:50
 Brazília-Argentína 1990
FIFA World Cup - Italia 1990 24.6.1990, Stadio Delle Alpi, Turin, Italy. Round of 16 match Brazil v Argentina. Goalkeeper Sergio Goycochea (Argentina) standing firm as Brazil pile on the pressure. On right Pedro Monzon v Careca. Fotó: Juha Tamminen/AFLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok sportújságíró szerint az 1990-es világbajnokság volt minden idők legunalmasabb vb-je, de szerintünk ez egyáltalán nincs így. Klasszis teljesítményekben és hatalmas drámákban bővelkedő torna volt, ahol jócskán akadtak parádés mérkőzések.

Az azonban tény, hogy az azt megelőző két világbajnoksághoz képest nagyon hiányzott valami: az ötletes, szellemes, szambafocit játszó brazil válogatott.

1982-ben a csodájukra járt a világ, akik azt a vb-t akár csak gyerekként követték, ma is szinte könnyes szemmel emlegetik Édert, Zicót, Socratest és a többieket. 1986-ban szintén szemetgyönyörködtető dolgokat produkáltak, akkor a valaha volt egyik legcsodálatosabb meccsen verték ki őket a franciák 11-eseket követően.

Aztán 1989-ben Sebastiao Lazaroni személyében egy „reformer” szakember került a Selecao élére, aki kijelentette, hogy hallgatva az idők szavára, modernebb brazil válogatottat szeretne látni a pályán. Ennek szellemében szakított a látványos támadójátékkal, helyette pedig a védekezésre helyezte a fő hangsúlyt.

Akik Olaszországban sziporkázó brazil válogatottra számítottak, azok keservesen csalódtak, pedig minden idők egyik legunalmasabb brazil válogatottját olyan zsenik alkották, mint Careca, Romario, Bebeto, Jorginho vagy Branco. Természtesen azért megcsillogtatták valódi képességüket is, Careca például élményszámba menő gólt szerzett a svédek elleni csoportmeccsen.

 

Lazaroni védekező stílusa végül nem hozott szerencsét: bár az argentinok elleni nyolcaddöntőn három kapufát is szereztek, Maradona zseniális villanással kihagyhatatlan helyzetbe hozta Caniggiát a hajrában, aki nem hibázott.

 

A dicstelenül távozó brazilok így húsz év elteltével sem nyerték meg újabb világbajnoki aranyukat, de a következő, az Egyesült Államokban rendezett tornán már újra begyűjtötték az aranyérmet.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Pillanatkép az 1990-es Brazília–Argentína világbajnoki nyolcaddöntőről. (Forrás: Juha Tamminen/AFLO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.