időjárás -2°C Aranka 2023. február 8.
logo

Maradona feje és Isten keze… + videó

Juhász Attila
2022.11.28. 06:50 2022.11.28. 08:25
Maradona feje és Isten keze… + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. A most következő epizód leginkább a főszereplő személye miatt különösen érdekes.

Az 1986-os mexikói vb Argentína–Anglia negyeddöntőjének a slágerpárosításon túl az is pikantériát adott, hogy a két ország négy évvel korábban még háborút vívott egymással a Falkland-szigetek miatt, érthetően nem ettek egymás tenyeréből az argentinok és az angolok.

Az Azték stadionban június 22-én lejátszott meccs azonban két, gólt eredményező jelenet miatt is örökre bevésődött a sporttörténelembe.

 

Először az 51. percben a világ akkori legnagyobb, és minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója, Diego Maradona egy kissé jobbról, éppenséggel egy angol lábról az öt és feles környékére hulló labdát felugorva, Shilton kapust megelőzve, de nem fejjel, hanem feltartott kézzel juttatta a kapuba.

 

Ma már egy ilyen gólt nagyon rövid videózás után a VAR érvénytelenítene, a kezezésért pedig sárga lapot, sőt akár pirosat is kapna a „tettes”, ezen a 36 évvel ezelőtti napon azonban a tunéziai Ali Bin Nasser általános megrökönyödésre megadta a találatot!

Ezt követően négy perccel Maradona a saját térfeléről indulva az egész angol csapatot és a kapust is kicselezve szerzett még egy – most már abszolút szabályos – gólt, amelyet aztán 2002-ben megválasztottak a XX. század góljának. Lineker szépítő gólja a 81. percben már csak szépségtapaszt jelentett, Argentína továbbjutott és végül meg is nyerte a vb-t.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón pedig elhangzott az azóta legendává, sőt szállóigévé nemesült mondat, amely szerint

 

az argentinok első góljában benne volt Maradona feje és egy kicsit Isten keze.

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Maradona kézzel elért gólja 1986. június 22-én Anglia ellen (Forrás: AFP)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.